Jan
11

I´m nuts for nuts

by Sofia   -   in Cooking  Random

Nyt kun uusi vuosi on alkanut ja monella myöskin varmaan “elämäntapamuutos”, minun täytyy tehdä tunnustus. Tarkoitukseni ei ole ollut aiheuttaa kenellekään sydänkohtausta tai muitakaan sairauksia. Ei myöskään itselleni. Olen jakanut blogissani lähinnä sokerilla, valkoisella jauholla ja voilla kuorrutettuja ohjeita. Kaikki me tiedämme, että ne eivät ole ihmiskeholle kovin hyväksi ( vaikka noilla aineksilla itsessään saa jo aikamoisen hyvän leipomuksen aikaiseksi…). Joku kysyikin minulta joskus, miten voi pysyä hoikkana ( tai normaalipainoisena) jos leipoo usein. Totuushan on se, että jos ne kaikki herkut syö itse,  niin ei mitenkään. Uskon kohtuuteen. Meillä ei syödä herkkuja joka päivä. Kun herkkuja syödään, ei tarvitse ahmia kokonaista levyä suklaata kerralla vaan sen minkä syö, syö nautiskellen.

En oikeastaan noudata mitään erityistä ruokavaliota, vaan syön sitä, mikä tuntuu kehossa hyvältä ja mitä minun tekee mieli. Tein useita vuosia päätyökseni mallintöitä. Pysyäkseni ns. mallinmitoissa nousin mieluummin aamulla kuudelta, juoksin salille treenaamaan ja juoksin kotiin, kuin, että olisin kärvistellyt päivät nälissäni syömättä mitään. Nykyään(kin) hyvinvointi on mielestäni oleellisempaa kuin hoikkuus. Jos voi hyvin, nauttii omasta kehostaan (ja myös mielestään) ja ennen kaikkea muistaa rakastaa itseään, keho kyllä rakastaa takaisin. Hoikkuus tai normaalipainoisuus seuraa silloin perässä. Tietenkin liikunta ja järkevä ruokailu auttavat asiassa… ja siitä päästään takaisin siihen hyvinvointiin. (eriasia on sitten pyrkimys johonkin muuhun kuin normaalivartaloon, kohtuus ei ihan riitä esim. fitness kropasta haaveillessa)

Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä toiselle käy lainkaan. Karppausta, skarppausta, juoksua, joogaa, toiselle aamiaista, toiselle vain kuppi kahvia. Itse aloitan aamun usein lasten kanssa kaurapuurolla ja marjoilla, erityisesti jos olen lähdössä myöhemmin lenkille tms. Mutta suosikki aamiaiseni on ehdottomasti luonnonjugurtti, vähän hunajaa päälle ja paahdettuja kurpitsansiemeniä (tai manteleita tai seesaminsiemeniä). Lisäksi joku herkullinen hedelmä tai marjoja (ja maitokahvia). Mutta välillä meillä syödään aamulla Amerikkalaisia pannareitakin… tai tuore croisantti ( se kohtuus).

Tässä on myös yksi hyvä vaihtoehto aamiaiselle. Nämä muffinit eivät ole kovin makeita ja oikeastaan ne ovat ehkäpä muffinin ja myslileivän sekoitus. Rakastan pähkinöitä ja siemeniä, mutta ne sisältävät hyvien rasvojen lisäksi paljon kaloreita, eivätkä ehkä sovi jos tarkoitus on pudottaa paljon painoa. Ne voi tässä reseptissä korvata hyvin myös mustikoilla (pakastetutkin käy, mutta silloin kannattaa ehkä laittaa vähän vähemman nestettä). Quinoa sisältää käsittääkseni melko runsaasti proteiinia, mutta itse pidän siitä erityisesti sen makean pähkinäisen maun takia.

Quinoa-pähkinä muffinit (6 kpl)

  1. 2 munaa
  2. 2 rkl hunajaa
  3. 1 rkl hienoa sokeria (tai ruokokidesokeria)
  4. 3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  5. iso vihreä omena
  6. 185 ml porkkana-, appelsiini- tai omenamehua ( tai maitoa)
  7. 2,5 dl pähkinöitä ja siemeniä, itsellesi mieluinen sekoitus ( Käytin hasselpähkinää, saksanpähkinää ja kurpitsansiemeniä. Voit myös mainiosti käyttää mustikoita jos olet pähkinöille allerginen)
  8. 2,5 dl vehnäjauhoja (speltvehnäkin käy)
  9. 2,5 dl quinoa hiutaleita (quinoa flakes, kaurahiutaleetkin käyvät, mutta quinoan maku on hyvin erilainen)
  10. 2 tl leivinjauhetta

1. Sekoita keskenään munat, öljy, hunaja, sokeri ja vatkaa keskenään. Lisää raastettu puolikas omena ( säästä toinen puoli koristeluun) ja pähkinä-siemen sekoitus sekä neste.

2. Erillisessä kulhossa sekoita keskenään jauhot, quinoa hiutaleet ja leivinjauhe.

3. Nostele jauhoseos kevyesti kosteisiin aineisiin. Herkullisten muffinien salaisuus piilee siinä, että seosta ei sekoittele liikaa, jottei niistä tule sitkeitä ja kovia.

4. Jaa kuuteen isoon muffinivuokaan. Siivuta omenan toinen puoli ohuiksi viipaleiksi ja nostele muffinien päälle. ( voit halutessasi ripotella pinnalle vielä pikkuruisen sokeria sulamaan). Paista 180 ateisessa uunissa n. 20-30 min.

Paljon tsemppiä jokaiselle joka on ottanut haasteekseen painonpudotuksen tai kunnonkohotuksen alkaneen vuoden kunniaksi! Muistakaa olla armollisia itsellenne ja rakastaa kehoanne. Itselläni on tavoitteena tänä vuonna ( valokuvauksen harjoittelun lisäksi) saada mahdollisimman paljon endorfiinia liikunnasta ja nauttia siitä, että vihdoinkin tässä talossa asuu kaksi lasta jotka nukkuvat yön yli ja ihan omassa huoneessaan. Minulle hyvät yöunet ovat hyvinvoinnin perusta.

Reipasta viikonloppua,

Lattemamma

P.s. en ole ravinto-, liikunta- tai hyvinvointialan ammattilainen, nämä ovat vain omia ajatuksiani asiasta. Muutama ystäväni kuitenkin on alalla, jos kaipaat amattilaisen apua. Ihanan energisen, aurinkoisen Sonian löydät täältä ja seesteisen, iloisen Nitan täältä.

p.p.s. Kannustukseksi:

0 COMMENTS
|
11,753 VIEWS
|
Partager sur Facebook
Leave a comment
name
email
url
message