Feb
25

It´s fresh

by Sofia   -   in Cooking

Ruuanlaitossa inspiroidun usein saatavilla olevista aineksista. Jos kotoa ei ole tullut erityistä ruokatoivetta päätän usein vasta kaupassa mitä laitan illalliseksi. Mitkä vihannekset tai yrtit näyttävät tänään parhailta ja mitä makuja tekisi juuri nyt mieli yhdistää.  Blogiani seuranneille ei ole mikään uutinen, että tuoreet yrtit näyttelevät suurta roolia meidän päivittäisessä kokkailussamme ja useimmiten juuri jonkun yrtit näkeminen inspiroi aterialle suunnan. Korianteri kyselee vierelleen limeä ja chiliä, basilika taas ehkäpä tomaattia ja minttu tai salvia jotain ihan muuta. Toisinaan innostun muista raaka-aineista, mutta tärkeintä on tunnustella mitkä maut sopisivat juuri nyt yhteen, mitä minun tekee mieli ja mikä on sesongissa eli parhaimmillaan. Tällä kertaa verigreippi pääsi kotiin kanssani kevyen lounaan pääraaka-aineeksi ja sille ystäväksi tarjoutui avokado. Mikä mainio yhdistelmä. Pehmeä ja lempeä, hieman rasvainen avokado ja kirpakka, pirskahteleva verigreippi. Jos kaipaat aterialle lisäksi proteiinia ja sitä ei ole riittävästi päivän muissa annoksissa, niin tämän yhdistelmän kanssa sopii mainiosti kana ( vaikkapa valmiiksi grillattu). Valmistin annoksen lounaaksi itseäni ajatellen, joten se sai olla ihan sellaisenaan. Avokadosta saa kuitenkin hyvin energiaa jolla jaksaa.

Tämä annos ei vaadi niinkään erityistä reseptiä. Jos teet salaattia/ lisuketta kahdelle tarvitset yhden avokadon, kaksi verigreippiä, pikkuisen parmesaania, tilkan hyvää oliiviöljyä, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Annosta on helppo kehitellä halutessaan eteenpäin, lisätä yrttejä ja salaatinlehtiä isomman lisukesalaatin halutessaan, ehkäpä paahdettuja chia- siemeniä ( jotka ovat muuten ihania luonnonjugurtin kanssa). Kuori greippi niin, että valkoinenkin osa kuorta on leikattu pois. Viipaloi avokadot ja “fileroi” greipin hedelmälihat ulos lohkoista. Asettele lautaselle, päälle muutama parmesaanilastu,  suola ja pippuri sekä parasta oliiviöljyäsi. Nauti sellaisenaan, tuoreen leivän kanssa tai lisukkeena.

Minulta kysellään muuten aika usein, että syömmekö paljon herkkuja. Myönnän kyllä, että pidän kovasti herkuista, enkä todellakaan ole mikään täys kieltäytyjä. Mutta suurimmaksi osaksi syömme terveellistä kotiruokaa, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. En ole mikään kalorien laskija, enkä ruoka-annosten punnitsija, mutta suosin ehkäpä tietyn tyyppistä ravintoa, sellaista, josta saa hyvää energiaa. Meillä syödään mm. pähkinöitä, siemeniä ja vaikkapa juuri avokadoa. Maksan mielelläni vaikka hieman enemmän saadakseni niitä tomaatteja tai hedelmiä jotka ovat juuri sillä hetkellä niin vastustamattoman hyviä, että niitä popsii enemmän kuin mielellään myös lapset ( vaikkapa Antona & Antonin herkkukirsikkatomaatit ja Laivurin Valinnan sisilialaiset luomu veriappelsiinit). Tosin uskon, että haisulijuustot tai tuore rapsakkakuorinen leipäkin sipauksella kirnuvoita voivat olla ihmiselle välillä oikein hyväksi. Tai suklaa. Tai tuore croisantti. Kyllä! Ei tietenkään joka päivä, mutta en kieltäydy jos sellainen eteeni tulee, varsinkin jos tilanteeseen liittyy kuppi hyvää kahvia ( oi voi, kunpa tilanteeseen liittyisi Pariisi!). Ymmärrän toki, että blogistani saa helposti kuvan, että herkkuja syödään päivittäin,  mutta sokerisen kuoren alla on ehkä hieman toisenlainen totuus. Esimerkiksi ystävänpäivän vaahtokarkeista tytöt saivat yhdet nallet ja itse taisin maistaa vaahtistaikinan leikkausjämiä, loput herkut menivät lahjaksi ( ja todellisuuden nimissä myönnettäkööt, että muutama kuivahtanut vaahtis taitaa edelleen olla tuolla keittiössä pienessä purkissa). Osaan helposti kieltäytyä “turhista” herkuista, kuten viikkoja kestävät, muoviin pakatut pullat tai muffinsit, mutta sanon helposti kyllä kiitos vaikkapa tuoreelle pullalle tai jollekin aivan erityiselle makukokemukselle. Ravintolassa tilaan aina jälkiruuan jos minusta tuntuu siltä. Joskus hyvän aterian päättää kuitenkin vain espresso tai minttutee. Vähemmän ja parempilaatuista, se voisi olla ruokamottoni ( ja itseasiassa vaatemottonikin).

Raikasta päivää!

Lattemamma

A very simple and easy recipe for a salad/ side dish. The combination of avocado, grapefruit and a few salty shavings of parmesan is delicious. Add some good olive oil, salt and pepper and enjoy! Yum!

10 COMMENTS
|
13,086 VIEWS
|
Partager sur Facebook
10 comments on “ It´s fresh „
Susanna, on February 25, 2014

Kiva resepti! Söin aikoinaan Etelä-Ranskassa Pau:ssa (ihana ihana kaupunki) juuri tuon tyyppisen greippiavocadosalaatin, jossa lisukkeena oli myös mansikoita, mozzarellajuustoa, vihreää salaattia ja erilaisia pähkinöitä sekä ihana ranskankermapohjainen kirpeä kastike. Aah…! Noudatan itse samaa vaatemottoa ja huomaan iän karttuessa yhä enemmän suunnittelevani tarkkaan vaatehankintani (teen joka kevät, kesä ja syksy listan vaatekaapin täydennystarpeista) – Heräteostoksia teen tosi harvoin. Ja jotenkin sitä jopa tuntuu, että mitään uutta ei tarvitse, kun kaikki vaatekappaleet kutakuinkin löytyy kaapista :). Aurinkoa viikkoon!!

Sofia, on March 3, 2014

Ooh Susanna, niin ihanan kuulloinen salaatti!

Katja, on February 25, 2014

Hyvä idea tuo greippi yhdistettynä avokadoon. Minä itse syön avokadoa monta kertaa viikossa, minulla on välillä oikein himo siihen. Mutta muuta perhettä en ole saanut pitämään siitä, joten se on jäänyt minun herkukseni. Lapseni on saanut lempinimen pullahiiri, söisi pullaa vaikka joka päivä jos saisi. Silloin kun leivotaan yhdessä, niin olen antanut tyttäreni syödä niin monta pullaa kuin vain jaksaa, enkä ole katsonut tarpeelliseksi rajoittaa sitä. Yleensä viikon taikka kahden välein leivotaan ja mielestäni itsetehty pulla tai kaupasta ostettu leivos silloin tällöin ei vielä pilaa ruokavaliota. Itselläni tosin on haasteita siinä, kun kävelen joka päivä päiväkodilta työpaikalleni Bulevardia pitkin ja Ekbergin ohi ja ne croissantit!

Sofia, on March 3, 2014

Katja, kaupungin parhaat croisantit! Apua, niin hyviä!

Johanna, on February 25, 2014

A-men! Kuvailit juuri minunkin ruokamottoni ;-). Kävinpä juuri viikonloppuna toivorikkaana kurkistelemassa uuden Anton&Antonin ikkunan takana, mutta pari päivää pitäisi ilmeisesti vielä malttaa odottaa…Aurinkoista tiistaipäivää, me taidetaan lähteä tyttöjen kanssa vielä toisenkin kerran tänään puistoon…

Sofia, on March 3, 2014

Johanna jes ja eikös olekin huippu uusi Anton & Anton nurkilla! Jee!

Hannele, on February 25, 2014

Hei, tekisitkö jonkun kauneusjutun. Esim. mitä shampoota& hoitoainetta käytät tai perusmeikki tuotteesi tai ihonhoitotuotteesi ym. Tälläiset kiinnostaisi kovasti. =) Hyvää päivän jatkoa ja kiitos kivasta blogista!

Sofia, on March 3, 2014

Hannele, kiitos juttutoiveesta ja kommentistasi. Teen jutun jossain vaiheessa!

Laura, on February 25, 2014

Ranskattaren ruokafilosofia 🙂

Sofia, on March 3, 2014

Laura, minussa asuu ehkä pieni Ranskatar 😉

Leave a comment
name
email
url
message