Jan
10

Tähtianis on tänään tähti

by Sofia   -   in Cooking

Lattemamma- nimi blogille tulee oikeastaan meidän mammaporukasta. Mieheni alkoi kutsua meitä (vähän kiusoitellen) lattemammoiksi, tiedättehän, niinkuin Tukholmalaisia mammoja jotka eivät käy töissä, vaan istuskelevat kahviloissa vaunujen kanssa päivisin. ( Kaikki pienten lasten äidit tietävät, että kahviloissa istuskelu onnistuu lähinnä pikkuvauvojen kanssa jotka nukkuvat kiltisti vaunussa tai istuvat vielä paikoillaan silmät suurena ympärilleen tuijotelle. Kun liikkeelle lähdetään on kahvilaelämä lähinnä pikkuisen perässä kipittelyä.)

Lattemammaporukkamme kokoontuu kerran viikossa vuorotellen jonkun kotona. Syömme lounasta, lapset leikkivät tai nukkuvat päikkäreitä, juomme kahvit ja höpöttelemme. Melkein mikään ei voita äitien vertaistukea. Arjen luksusta on myös päästä joka viikko ainakin kerran valmiiseen pöytään, syömään herkullista ruokaa. Nyt oli minun vuoroni laittaa ihanille lattemammoille ruokaa. Kun ei oikein tiedä sataako ulkona vettä vai lunta ja keli on hieman harmaa, tarvitaan jotain mikä lämmittää. Ainakin sielua.

Inkivääri- & tähtianisliemessä haudutettu kana (n.4lle)

 1. 1 rkl seesamöljyä
 2. 1 rkl raastettua inkivääriä
 3. 2,5 dl Kiinalaista ruoanlaittoviiniä tai sherryä ( minulla ei ollut kumpaakaan, joten sekoitin 1 dl japanilaista riisiviinietikkaa ja 1,5 dl vettä, toimi hyvin)
 4. pikkuisen vajaa 1/2 dl soijakastiketta
 5.  pikkuisen vajaa 1/2 dl hoisin kastiketta
 6. 2 rkl sokeria
 7. 2 tähtianista
 8. 4 kanan rintafilettä (possukin käy tähän)

 

Lisäksi riisiä ja höyrytettyjä vihreitä vihanneksia ( höyrytin pak choita, kevätsipulia ja edamamepapuja, mutta myös mm. kale sopisi hyvin).

1. Laita riisi tulemaan pakkauksen ohjeiden mukaan. Käytin basmatiriisia, voit käyttää omaa suosikkiasi.

2. Lämmitä seesamöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää raastettu inkivääri ja keitä n. minuutti. Lisää viini, soija, hoisin-kastike, sokeri ja tähtianikset ja anna kiehua.

3. Lisää kanafileet ja keittele liemessä moelmmilta puolilta kunnes kypsät . Laita samalla vihannekset riisinkeitinveden ylle höyrystymään (vihannekset höyrystyvät myös näppärästi mikrossa jos laitat kulhon pohjalle vähän vettä).

4. Poista kanat liemestä ja keitä sitä vielä vähän kokoon.

5. Asettele riisi ja vihannekset lautaselle, lisää siivutettu kanafilee ja lusikoi päälle kastiketta. ( tai voit asetella ne yhtä kauniisti kuin minä, isoon valkoiseen posliinikulhoon vaan kaikki ja napata useamman epätarkan kuvan, grhmm….onneksi tuo ei vaikuta makuun)

(ohje on mukaeltu Donna Hayn kirjasta Marie Claire Flavours)

 

 

Lounas ei aina tarvitse tietenkään jälkiruokaa, mutta jos nyt jääkaapissa sattuu olemaan pari ylimääräistä mascarpone purkkia niin onhan niistä hyvä tehdä jäätelöä jälkkäriksi. Ja kun nyt ruusuistakin sattui juuri irtoamaan terälehtiä oli näppärää tehdä koristukseksi sokeroituja ruusunterälehtiä. Näiden ruusujen syötävyydestä en mene takuuseen, joten pääsivät tällä kertaa vain koristuksiksi. Jos löydät myrkyttämättömiä ruusuja tai muita syötäviä kukkia (mm. Stockan herkusta saa esim. syötäviä orvokkeja), niin sitten voi niitäkin maistella. Sokeroiminen on todella helppoa, sipaiset vain kananmunanvalkuaista leivinpensselillä terälehden pintaan ja kierittelet sitten varovaisesti hienossa sokerissa. Anna kuivua seuraavaan päivään vaikkapa talouspaperin päällä.

 

Jäätelökone pyörittää ja jäähdyttää…

Kaneli- & mascarponejäätelö (n. 6lle)

 1.  1 1/2 kuppia sokeria
 2. 1 3/4 kuppia vettä
 3.  2 tl jauhettua kanelia
 4. 450g mascarponea
 5. 1/2 kuppia kermaa

( 1 kuppi on 2,5 dl)

1. Laita vesi ja sokeri kattilaan ja anna sokerin sulaa matalalla lämmöllä kunnes kokonaan liuennut veden sekaan. Kiehuta n. 3 min. ja lisää kaneli. Anna jäähtyä kokonaan.

2. Sekoita mascarpone ja kerma kanelisiirapin joukkoon. Laita jäätelökoneeseen ja jäähdytä koneen ohjeiden mukaan ( minun koneellani näin ison annoksen jäähdytys kesti n. 1h 40 min.) kunnes paksua, sellaista, että siitä saa jäätelökauhalla palloja.

3. Tarjoile mm. marjojen tai hedelmien ja ohuiden keksien kera. (tai kauniiden ruusunterälehtien)

(ohje samasta keittokirjasta kuin edellinenkin)

Hyvää ruokahalua,

Lattemamma

2 COMMENTS
|
9,570 VIEWS
|
Partager sur Facebook
2 comments on “ Tähtianis on tänään tähti „
Lumo, on January 10, 2013

Kuulostaa maukkaalta! Kale on suomeksi lehtikaali. Itse tutustuin siihen aivan juuri, kun löysin uudesta keittokirjasta helpon ja herkullisen lehtikaali-granaattiomenasalaatin ohjeen. Ohje tulee blogiini loppuviikosta.

Sofia, on January 10, 2013

Kiitos, lehtikaalia siis. Täytyypä käydä ehdottomasti kurkkaamassa, granaattiomena on niin kaunista (ja hyvää)! Jos joku muukin kommentteja lukeva kiinnostui niin blogin osoite on lumolifestyle.blogspot.fi . Itse ajattelin muuten kokeilla tehdä lehtikaalisipsejä joku päivä ja näin myös Pinterestissä kivan kuuloisen lehtikaaliquinoapihvi reseptin.
Lattemamma

Leave a comment
name
email
url
message