Dec
10

Munkki ja sen pikkuveli Donitsi

by Sofia   -   in Cooking

Viimeaikoina keittiössämme on tehty cupcakeseja lähes kyllästymiseen asti ( hyväntekeväisyysmyyjäisiin, kaverin tyttären syntymäpäiville, oman tyttären syntymäpäiville…). Kun on kuorruttanut lähemmäs sata kuppikakkua viikon aikana, tekee mieli välillä tehdä jotain ihan muuta. Älkää ymmärtäkö väärin, tuskinpa koskaan voi kokonaan kyllästyä tekemään (tai syömään) cupcakeseja… ja ehkä, ihan vaan ehkä, saattaa olla, että jossain joku pieni ääni jo sanoo, että jouluisen mausteiset tai omenaiset kuppikakut odottavat tekijäänsä. Ja saattaa niihin olla koristelutkin jo suunniteltuina.

Mutta nyt, nyt teki mieli leipoa jotain ihan muuta. Ja Hops, kuvaan hyppäävät munkit ja donitsit. Tiedän kyllä, että nyt pitäisi tehdä joulutorttuja ja piparkakkuja, niitäkin varmasti ehditään vielä tehdä. Mutta mielestäni munkit ja donitsit vaan sopivat talveen. Tuore munkki ja kuuma kaakao hiihdellen, luistellen tai pulkkaillen vietetyn päivän jälkeen on juuri sopiva herkku (meinasin sanoa välipala, mutta ehkäpä herkku käy paremmin…). Ja herkullisia nämä ovat! Jos et ole paistanut itse munkkeja aiemmin, suosittelen kokeilemaan. Ne ovat ehdottomasti parhaimmillaan juuri valmistuneina. Ja, ettei homma kävisi liian tylsäksi, laitetaan samantien kolme erilaista variaatiota. Miltä kuulostaisi pieni suklaamunkki jonka sisältä löytyy sulanut toffeesydän? Tai hunajalla  ja tummalla suklaalla kiiltäväksi kuorrutettu mini donitsi? Pidätkö ehkä perinteisistä hillomunkeista? Ripotellaan päälle vielä laventelisokeria… mmmm…

Liesituuletin päälle, reikäkauha käteen ja munkkeja paistamaan. Tässä tulee ohjeita…

Ennen kuin aloitat munkkien paistamisen, kannattaa huomioida, että vaikka niiden paistoaika sinällään onki lyhyt, tarvitaan aikaa munkkien kohottamiseen (kahdesti, niinkuin pullienkin) jotta niistä saadaan sopivan ilmavia. Mutta siellähän ne kohoavat liinan alla tyytyväisinä kun itse laskee pari kertaa pulkalla niin, että lumi pöllyää.

Mikään ei myöskään ole leipoessa niin ärsyttävää kuin loppua kohden huomata, että joku osa olisikin jo pitänyt tehdä etukäteen. Joten jos aiot kokeilla hillomunkkeja ja haluat ripotella päälle laventelisokeria, kannattaa huomioida, että se tehdään jo päivän, pari etukäteen. Sekoitat vaan syötäviä laventelinkukkia tomusokeriin ja annat maustua muutaman päivän ajan kannen alla. No niin, nyt et sitten suutu minulle kun on aika koristella munkit. Aloitetaan.

Hillomunkit laventelisokerilla

 1. 2 tl kuivahiivaa
 2. 1 1/2 rkl kädenlämpöistä vettä
 3. 125 ml kädenlämpöistä maitoa
 4. 2 rkl tomusokeria
 5. 50 g sulatettua voita
 6. 335 g vehnäjauhoja
 7. 2 munaa
 8. yhden sitruunan kuori, hienoksi raastettuna
 9. kasviöljyä paistamiseen (käytän auringonkukkaöljyä joka on mautonta)
 10. n. 560 g vadelmahilloa
 11. laventelisokeria koristeluun

1. Laita hiiva, vesi, maito ja 1 tl tomuoskeria kulhoon ja anna tekeytyä hetki lämpimässä (liinan alla) n. 10 min. tai kunnes pinnalle ilmestyy kuplia.

2. Lisää voi, jauhot, munat, sitruunankuoriraaste ja loput (1tl) tomusokerista ja sekoita kunnes muodostuu tahmea taikina. Nosta jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnes taikina on tasaista ja kiinteää.

3. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja anna seistä liinan alla lämpimässä paikassa n. 45 min. tai kunnes taikina on tuplaantunut koossa.

4. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla kunnes se on tasaista ja elastista (n. 5 min.). Kaulitse se noin 1 cm paksuiseksi ja ota siitä pyöreällä muotilla (tai lasin suulla, halkaisija n. 8cm) kymmenisen ympyrää. Peitä ne leivinliinalla ja anna kohota uudestaan (n. 30 min.)

5. Kuumenna öljy kattilassa n.180 asteiseksi (jos sinulla ei ole keittiölämpömittaria voit kokeilla leivänpalasella tai pienellä taikinan palalla koska öljy on valmista… siis kun se pomppaa öljyn pinnalle ja rupeaa suloisesti siinä ruskistumaan. Mutta tuollainen mittari kannattaa kyllä hankkia, koska ajattelin, että voisimme kokeilla myös kotitekoisia vaahtokarkkeja ja muita karamelleja ja niissä mittari on välttämätön).

6. Paista munkkeja öljyssä n. 1-2 min. per puoli, kunnes ovat kauniisti kullanruskeita (joudut varmasti paistamaan ne muutamassa erässä). Nosta munkit talouspaperilla vuoratulle lautaselle.

7. Laita hillo pursotinpussiin. Varovaisesti lävistä munkki veitsellä, työnnä pursottimen terä viiltoon ja täytä munkki hillolla (yllättävää kyllä sinne mahtuu sitä hilloa hyvin sisään, vaikka sen luulisikin olevan aivan täysi). Omasta mielestäni on hauskan ja herkullisen näköistä jos reiästä valuu vähän hilloa uloskin, mutta jos olet todella tarkka niin hilloa kannattaa ehkä laittaa vähän säästeliäämmin ja pyyhkiä vielä ulostuloaukko). Sirottele lopuksi pinnalle laventelilla maustettua tomusokeria ja nauti heti.

(ohje ihan hivenen muokattu Donna Hay Magazinen numerosta 56, lisäsin siihen raastettua sitruunankuorta koska mielestäni sitruuna ja laventeli sopivat erinomaisesti yhteen)

Suklaamunkit toffeesydämellä

 1. 2 tl kuivahiivaa
 2. 1 1/2 rkl kädenlämpöistä vettä
 3. 125 ml kädenlämpöistä maitoa
 4. 2 rkl tomusokeria
 5. 50 g sulatettua voita
 6. 25 g kaakaojauhetta
 7. 300g vehnäjauhoja (5 dl)
 8. 2 munaa
 9. 25 pehmeää toffeekaramellia
 10. kasviöljyä paistamiseen
 11. hienoa sokeria koristeluun

1. Laita hiiva, vesi, maito ja 1 tl tomuoskeria kulhoon ja anna tekeytyä hetki lämpimässä (liinan alla) n. 10 min. tai kunnes pinnalle ilmestyy kuplia.

2. Lisää voi, jauhot, munat, kaakaojauhe ja loput (1tl) tomusokerista ja sekoita kunnes muodostuu tahmea taikina. Nosta jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnes taikina on tasaista ja kiinteää.

3. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja anna seistä liinan alla lämpimässä paikassa n. 45 min. tai kunnes taikina on tuplaantunut koossa.

4. Nosta taikina takaisin jauhotetulle alustalle ja vaivaa noin 5 minuuttia tai kunnes elastista ja tasaista. Pyöräytä noin ruokalusikallinen taikinaa karamellin ympärille ja pyörittele palloksi (taikinasta tulee n. 25 pikku munkkia). Anna munkkien nousta  liinan alla (n. 30 min.)

5. Kuumenna öljy kattilassa n. 180 asteiseksi. Paista munkkeja erissä n. 2-3 min. per puoli. Pyörittele sokerissa ja tarjoile välittömästi.

( ohje Donna Hay Magazinen numerosta  56)

Huomenna sitten vielä paistellaan ja maistellaan kiiltävällä suklaakuorrutteella koristeltuja donitseja.

Hauskoja leipomisia,

Lattemamma

 

2 COMMENTS
|
10,311 VIEWS
|
Partager sur Facebook
2 comments on “ Munkki ja sen pikkuveli Donitsi „
Lumo, on December 10, 2012

Nam!

Itseltäni jää rasvassa keitettävtä herkut tekemättä, pelkään aina, että rasva roiskuu ja tulee vahinkoja.

Sofia, on December 10, 2012

Kannattaa muuten kokeilla tuota laventelitomusokeria sitruunankuorella maustettujen lettujen kanssa jos uppopaistaminen ei tunnu hyvältä idealta. Mmmm…

Leave a comment
name
email
url
message