Jan
30

In bloom

by Sofia   -   in Interior design

Muistan kirjoitelleeni aiemminkin aiheesta kukat. Oikeastaan ihmeellistä, että olen kirjoittanut kukista niin vähän, ottaen huomioon mitä ne minulle merkitsevät. Rakastan kukkia. Niissä on elämää. Ne voimaannuttavat, nostattavat, ilahduttavat. Ne tekevät ihmiset onnellisiksi. Kukilla voi piristää hieman nuutunutta oloa tai vaikkapa surullista ystävää.

Kukka-asetelmat kiehtovat tällä hetkellä. Tosin iso kimppu yhtä lajiketta on aina yhtä upean näköinen.

Ja ne tuoksuvat. Oi voi, miten jokin asia maailmassa voikin tuoksua niin hyvältä kuin vaikkapa kevätkesän ensimmäiset kielot, hajuherneet tai ihanat pitsisen valkoiset tuomet. Tuoksut voivat nopeasti kiidättää meidät lapsuuteen, onnellisiin hetkiin. Ilmassa tuoksuu koulun päättyminen, kevätjuhlat, lupaava kesän alku, vapaus. Tekee jo mieli jonottaa jäätelökioskilla, hipsiä paljain varpain aamukasteen kostuttamassa ruohikossa, juosta laiturilta mereen…

 

Asetelmissa viehättää tällä hetkellä erityisesti hedelmät ja marjat, myös tuo ombre (liukuvärjätty) asetelma on melkos huumaava.

Ymmärrättehän, rakastan siis kukkia. Valitettavasti rakkaus tuntuu usein olevan melko yksipuolista. Mr. Latte tuo minulle lähes joka perjantai kauniin kimpun kukkia. Seuraavaan keskiviikkoon mennessä olen jo onnistunut usein nuuduttamaan ystäväni. Toki on poikkeuksiakin ja kukat pysyvät kuin ihmeen kaupalla hengissä pidempiäkin aikoja, mutta minua ei kai oikein voi kutsua viherpeukaloksi. Nyyh.

 

Pidän siitä, että kotona kukkia on myös “yllättävissä” paikoissa kuten kylpyhuoneessa, keittiössä, eteisessä, työpöydällä, ehdottomasti yöpöydällä ja vaikkapa vaipanvaihtopöydällä. Kun kukka osuu silmiin paikassa jossa sen ei ehkä olettaisi olevan, sen vaikutus on vielä voimakkaampi.

Niinpä päätin osallistua ystäväni organisoimalle yhden illan kurssille. Harjoittelimme kukka-asetelmien rakentamista oasis-sieneen ja kuulimme iltaa vetäneeltä floristilta neuvoja tunnetuimpien leikkokukkien hoitoon. Jaan nyt kanssanne ne yksinkertaisimmat vinkit, jotka varmasti monelle ovat jo tuttuja.

  • Sipulista kasvaneet leikkokukat ovat onttovartisia. Leikkaa ne suoraan (eli siis ei viistosti) ja laita aina kylmään veteen. Vettä ei saa olla liikaa, koska ontto varsi imee sen nopeasti itseensä, kasvaa hurjasti pituutta ja taipuu/saattaa katketa. Muista lisätä kylmää vettä kun edellinen annos on loppumassa.(mm. amaryllikset, narsissit, tulpaanit, hyasintit ja gerberat)
  • Puuvartiset kukat leikataan viistosti ja laitetaan lämpimään veteen. (mm. ruusut, pionit, hortensiat)
  • Jos esimerkiksi ruusu alkaa nuukahtaa ja taipuu jo kaulastaa hieman, kannattaa sitä yrittää elvyttää leikkaamalla siitä kunnon pätkä ja laittamalla se tulikuumaan veteen. Ruusu saa “shokin” ja virkoaa.

Tässä siis vain muutama yksinkertainen vinkki kukkien huoltoon. Kommenttiosioon saa mielellään jättää minulle ja muille ei niin viherpeukaloille lisää hyviä vinkkejä. Kiitos paljon jo etukäteen!

Mielestäni on muutenkin hurjan kiva kun jätätte (ystävällistä ja kannustavaa) palautetta ja vastailette kysymyksiini.

Lattemamma

Kimpun ei aina tarvitse välttämättä olla kovin iso tehdäkseen suuren vaikutelman.

p.s. Mikä on muuten lempikukkasi? Omia suosikkejani ovat pionit, hortensiat, ruusut, ranskalaiset tulppaanit, hyasintit, hajuherneet (tuoksuherne) ja kielot… ainakin.

p.p.s. otsikko on lainannut nimensä yhdeltä Helsingin ihanimmista kukkakaupoista inbloom.

Olisipas ihanaa jos olisi kokonainen tila pelkästään kukkien hoitoa varten. Kaikki jutussa yllä olevat kuvat Pinterest.

Tässä vielä muutamia kuvia lempi kukkakaupastani Pariisissa. Otin kuvat joulukuisen matkan aikana joten kuvissa tunnelma on sen mukainen. Kuvissa liike näyttää kaoottisemmalta ja luonnossa täyteläiseltä, mutta raikkaalta. Kauppa on todella inspiroiva ja mielestäni hyvä esimerkki siitä, ettei kukkien todellakaan aina tarvitse olla valkoisia. (vaikka valkoiset kukat ovatkin aina kauniita)

 

Esimerkiksi violetin sävyiset kukat, vaikkapa tumman violetit iirikset, luovat helposti illalliskutsuille kynttilänvalon kanssa mystisen tunnelman. Ja kuka voisi vastustaa noita fuksianpunaisia pioneita? Pioneita ja hajuherneitä joulukuussa… kukkakateus Pariisittaria kohtaan.

3 COMMENTS
|
19,033 VIEWS
|
Partager sur Facebook
3 comments on “ In bloom „
Eeva E, on January 30, 2013

Olet niin oikeassa, kukat todella piristävät ja tuovat ihanaa tunnelmaa tilaan! Kukkakuvasi olivat todella inspiroivia! Eli kukkakaupan kautta kotiin! (Tosin ensin pitää siivota kotona!) Minkälaista veistä/saksia käytät kukkien varsien lyhentämiseen? Onkohan jotain tiettyjä kukkaveitsiä olemassa?Itse olen havainnut Fiskarsin perus puutarhasakset käteviksi.. Ja mikä on mielestäsi paras kukkakauppa keskustassa asetelmien tekemiseen?

Sofia, on January 30, 2013

Moikka Eeva!
Käytän sellaista pikkuista veistä joka on tosi terävä, äitini on tuonut sen kerran kukkatukusta. Mutta suht tavalliselta veitseltä se minusta näyttää :). Siellä kukkakurssilla leikeltiin sekä terävillä veitsillä, että pikkuisilla puutarhasaksilla. Itse olen käyttänyt omia pikku puutarhasaksia lähinnä paksumpien ja kovien puuvarsien kanssa, mutta hei, mähän en todellakaan ole mikään asiantuntija 😀 (ja ne mun puutarhasakset sais varmaan oikeat floristit nauramaan kippurassa). Mä luulen kuitenkin, että avainsana tässä on se terävyys ja ainakin mun ymmärtääkseni ihan tavallisilla saksilla ei saisi kukkien imupintoja leikata. Asetelmia kannattaa mun mielestä kysyä juurikin tuosta mainitsemastani Inbloomista Uudenmaankadulta (tekevät freesejä kimppuja) tai ehkäpä Bulevardilta Form and Florasta? Mähän teen tietenkin tästä eteenpäin kaikki asetelmat itse, heheh…

Kung Fu Panda, on January 30, 2013

Olen samaa mieltä, inbloom on ihana! Sieltä on hankittu kukat siskojen häihin ja perheen lasten ristiäisiin.

Leave a comment
name
email
url
message