May
9
Kale chips and other yummy things that make your body & soul smile
by Sofia - in Cooking
Hyvää helatorstaita. Tänään piti paistaa aurinko ja suunnittelimme ystävien kanssa eväsretkeä puistoon. No jos kerran onkin ukkosta ja vesisadetta tiedossa, taidamme tehdä tyttöjen kanssa lakanoista pienen teltan ja syödä eväät siellä. Mikäs sen mukavampaa. Pitäsiköhän kokeilla varjokuvateatteria? Täällä tänään ruokajuttuja…
Meillä ei tietenkään syödä joka päivä vaan vaahtokarkkeja ja macaroneja. Joten tässä muutama resepti joista meillä tykätään (kuvasin eilisen ruuat), mutta jotka saavat kuitenkin kehonkin hymyilemään. Ainakin minun. Kuten sanoin joskus aiemmin näistä “terveys” aiheista kirjoitellessani, jokainen kuuntelee kehoaan ja syö sen mukaisesti mikä hyvältä tuntuu. Tässä kuitenkin hyviä vaihtoehtoja jos haluat kokeilla. (Haluan huomauttaa, että meillä ei “laihduteta” ja näitä ruokia syövät myös lapset, eli vaikka ne ovatkin “terveellisiä” eivät ne ole suunniteltu vähäkalorisiksi.)
Aamupuuron sekaan on joskus kiva laittaa marjojen sijaan vähän jotain muutakin. Sekoitan keskenään pari saksilla pienemmäksi leikeltyä kuivattua aprikoosia, mantelia (nekin saa saksilla helposti puoliksi) ja murusteltua saksanpähkinää. Lorautan päälle hunajaa ja sotken mössöksi josta tulee n. ruokalusikallinen per annos. Tämä sekoitus maistuu meillä lapsillekin. Pähkinöistä saa hyviä rasvoja ja kuivatut aprikoosit ovat mm. hyvä raudan lähde. Annokseen voi laskea n. yksi tai kaksi kutakin ainesta ja teelusikallinen hunajaa per syöjä. Mössöä ei tarvitse paljoa, se on todella maukasta.
Sain muuten ihanan vinkin uutena vuotena ystävältäni jonka tekemä aamupuuro oli koostumukseltaan täydellistä. ( Tämä saattaa monelle olla itsestäänselvyys, mutta itse kuulin sen ensimmäistä kertaa.) Kun kaurahiutaleet laittaa kylmään veteen jo edellisiltana niin liottuaan niistä saa amulla kiehautettua todella ihanan puuron. Hiutaleet ovat jotenkin irtonaisempia ja sileämpiä ( parempia sanoja en nyt keksi). Kannattaa kokeilla. Eikä muuten ole sekään huono juttu, että kun aamulla tulee silmät sikkurassa keittiöön voi vaan napsaista lieden päälle eikä tarvitse ruveta mittailemaan puuron aineksia. Siitä voikin sitten suunnistaa suoraan sihen kahvinkeittimelle. Meidän puuroomme sekoitetaan useimmiten kaurahiutaleita ja – leseitä. Mielestäni puuroon kuuluu myös ripaus suolaa. Käytän Himalayan ruususuolaa, samaa mitä leivonnassa.
Meidän tytöt pitävät kovasti kananugeteista. Autenttiset uppopaistetut ovat tietenkin joskus hyviä, mutta niitä ei viitsi kyllä tarjoilla kovin usein. Nämä speltjauhoilla ja cornflakeseilla kuorrutetut nugetit kypsyvät uunissa. Joskus kun paistan nugetteja, teen sen kookosöljyssä. Sen maku sopii erinomaisesti niihin. Nugettejen lisukkeena tarjoillaan vaikkapa rapsakoita lehtikaalisipsejä, nekin tulevat uunista. Lisää vihreää energiaa pienten ja isojen koneistoon.
Lehtikaalisipsit
n.150g eli isohko läjä lehtikaalia (se menee huomattavasti kasaan uunissa)
6 cl (1/4 cup) kookosmaitoa
2 rkl kookosöljyä
suolaa
- Pieni lehtikaalit isomman tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi. Pese ja kuivaa huolellisesti salaattilingossa. (niiden tulee olla kuivia, että ne muuttuvat rapeiksi eivätkä vain kypsy)
- Sekoita kookosmaito ja kookosöljy ja sulata mikrossa (kookosöljy muuttuu huoneenlämmössä kiinteäksi). Sekoittele lehtikaaleihin ja levittele ne isolle leivinpellille (tai kahdelle normaalille, meillä on erikoisleveä uuni) joka on suojattu leivinpaperilla. Ripottele pinnalle vähän suolaa ja sekoita vielä. Katso, että lehtikaalit eivät ole kovin päällekkäin.
- Paista uunissa 150 asteessa n.10 min per puoli. Käännä puolivälissä. Kun ne muuttuvat rapsakoiksi sipsit ovat valmiita.
- Yritä olla syömättä kokonaista pellillistä ennen kuin on ruoka-aika. Kannattaa ehkä tehdä tupla satsi kerralla.
Kananugetit
kanan rintafileitä syöjien mukaan
lautasellinen spelt jauhoja
muna (per 3 filettä)
lautasellinen maissihiutaleita (cornflakes)
suolaa, pippuria
- Paloittele kanat nugeteiksi eli pikkuisemmiksi paloiksi. Laita yhdelle syvälle lautaselle spelt jauhot, toiselle muna jonka rakenne on vatkattu rikki ja kolmannelle murenneltuja maissihiutaleita. Sekoita jauhojen sekaan suola ja pippuri. Voit lisätä halutessasi myös cayennepippuria, paprikajauhetta tai muuta mieluista maustetta.
- Kasta kananpala jauhoseokseen, sitten munaan ja lopuksi pyörittele se cornflakes muruissa. Jos haluat sileitä nugetteja voit jauhaa maissihiutaleet monitoimikoneessa.
- Laita kananugetit leivinpellille ja paista n. 12 min. 225 asteisessa uunissa.
Cornflake seokseen voi lisätä myös quinoahiutaleita tai käyttää vaikkapa panko murusia. Spelt jauhojen sijaan voit toki käyttää tavallisia vehnäjauhoja tai gluteenittomaan versioon maissijauhoja. Käytän muutenkin Urtekramin gluteenittomia maissihiutaleita koska niihin ei ole lisätty sokeria. Kananmunan voi korvata myös kookosmaidolla jos on vaikkapa muna-allergikko. Ruoka on maidoton.
Tytöt dippalevat nugetit ketsuppiin, mutta niille voi valmistaa halutessaan lisukkeeksi vaikkapa aiolin sekoittamalla majoneesiin valkosipulia. Itse tykkään puristaa päälle sitruunamehua, rakastan sitruunaisia ja etikkaisia ruokia.
Toivottavasti tykkäsit näistä resepti-ideoista. Mukavaa helatorstaita!
Lattemamma
Kiitos nugettireseptistä. Con flakes oli todella hyvä idea ! Huominen middag ei sitten enempää suunnittelua kaipaa:). Oma aamuni ei lähde käyntiin ilman mustikka-banaani-viinirypäle-soijarouhe-pellavansiemen-soijamaito smoothie.
Mukavaa ‘telttaretkeä’ koko perheelle:)
Oi Marja, ihanan kuuloinen smoothie resepti! Ja kiitos :)!
noita nugetteja on _pakko_ kokeilla!!wau!
Joo Kata, kokeilkaa ja kerro sitten mitä tykkäsitte! 🙂
Nuo nugetit ovat paljon parempi ja taatust herkullisempi vaihtoehto niille “oikeille” nugeteille, jotka ovat epäterveellisyydessään ihan pahimmasta päästä ja niihin jauhetaan käytännössä koko kana höyhenineen päivineen…
Lumo, teen kyllä ne uppopaistetutkin nugetit itse 🙂 ihan kananpaloista. Nämä ovat kyllä tosi hyvä vaihtoehto!
On jo pitkään pitänyt tehdä noita lehtikaalisipsejä, mutta en ole saanut aikaiseksi… Nytpä innostuin, meni viikonlopun tehtävälistalle! 🙂 Puurovinkkiä on kokeiltava myös…
Eirene, sipsit on niin helppoja ja niiiiiin hyviä! Suolaa kannattaa laittaa ihan pikkuisen vaan ja valkosipuliakin vois isätä… 🙂
Herkullisia vinkkejä, kiitos! Kesän tullen taidan taas kaivaa blenderin esiin minäkin. Parasta puuroa tulee haudutuskattilalla, tosin aikaa se vie, mutta eipä ole pelkoa pohjaan palamisesta. 🙂
Laura, meillä ei olekaan haudutuskattilaa, varmasti ihanaa!
Loistava idea yhdistää kuivia hedelmiä / pähkinöitä puuroon. Olemme jostakin syystä ” jämähtäneet” hedelmäsoseisiin! Hedelmät & pähkinät tmv. olleet sitten välipalana. Tytölläni on lievä atopia joten myös siksi ns hyvät rasvat ovat meidän arkipäivää. Tainnut myös nähdä kun äiti niitä ” napsii” joka päivä!Rentouttavaa viikonloppua ja kiitos vinkeistä!
Minna, rentouttavaa viikonloppua sinnekin!
Nyt on nuggetit kokeiltu. “Akuutin” nälän iskiessä lapsille muutin päivällissuunnitelmia ja tein nuggetit. Lapset (7 ja 9v) olivat aivan haltioissaan vaikkei toinen heistä ei tavallisesti sijoita nugetteja toivelistalleen. Nuorimmainen søi ketsjupin kanssa( Kuten kaiken kuunkin ruuan!) muut søivät rømme ( creme frechin ja kermaviilin välimuoto) sweet chili sekoituksella. Mukana tarjoilin vesimelonia, mangoa, baby leaf salaattisekoitus, kirsikkatomateeilla, salottisipulilla, basilikalla, auringossa kuivatuilla tomaateilla ja oliveilla høystettynä ja tuoretta parsaa. Eli makuja jokaiselle. Reseptisi on jo jaettu ystäväpiiriini ( google kääntää blogiasi nyt Norjassa 🙂 )
Marja, ihana kuulla, että tykkäsitte! Ja teidän lisukkeet kuulosti niin hyvältä, että mulle tuli nyt nälkä kun luin tätä :D. Kiitos kun jaoit eteenpäinkin!