Cooking

Raparperihillo

Toivottavasti viikonloppusi oli taas onnistunut ja sait nauttia aurongonpaisteestakin. Me olimme saaressa availemassa paikkoja, tuulettamassa ja haravoimassa havunneulasia. Ehdimme myös nauttia rennosta olemisestakin. Piirtelimme katuliiduilla tyttöjen kanssa kallioihin, grillasimme (kertakäyttöhiiligrillissä) valkosipulilla ja yrteillä marinoitua erinomaista karitsan karetta ja teimme varjokuvateatterin illalla taskulamppujen avulla. Hattara sai ensimmäisen ikioman fikkarin ja olin hankkinut aiemmin Tingelingistä tällaisen (mutta Pariisilaisella teemalla). Ruoka maistuu noin yleisestikin paljon paremmalta saaressa, varsinkin kun päivät viettää ulkona meri-ilmassa. Tytöt söivät hyvällä ruokahalulla graavilohta ja perunaa monta annosta ja aprikoosejakin varmaan litran. Parasta oli kuitenkin kauden ensimmäinen sauna. Me tytöt emme kyllä vielä uskaltautuneet mereen kastautumaan, sen verran kylmää tuo vesi vielä oli.

Perjantaina aamupäivällä kun Purkka tuhisi tyytyväisenä päiväuniaan peiton alla, piti minun vielä suorittaa yksi tärkeä tehtävä ennen saareen lähtöä. Nimittäin raparperihillon valmistus. Eihän sitä nyt voinut noin vain lähteä kesän saapumista viettämään ilman tarkoituksenmukaisia eväitä. Aamupuuron tai viilin päälle on nimittäin ihana laittaa iso lusikallinen raparperihilloa. Sehän maistuu ihan alkukesältä.

Tiedättekös muuten mikä  minun mielestäni on ihanaa saaressa? Hiippailla aamulla villasukat jalassa keittiöön, napsaista radiosta merisää tai iskelmäradio päälle ja laittaa vesi kaasuliedelle kiehumaan. Meillä on kotonakin kaasu, mutta se ei tuoksu miltään. Saaressa liekki sytytetään tulitikuilla ja ilmassa leijuu kevyt aavistus kaasun tuoksua. Kupponen hyvää earl grey- teetä tai mutteripannussa keitetty espresso, kattilassa kuumennetulla maitovaahdolla. Oi, se on elämää. Varsinkin kun samalla saa nojailla keittiön tasoon ja tuijotella ikkunasta ulos ulapalle. Meri joko kimaltelee aikaisen aamun auringossa tai aallot lyövät hurjina rantakallioihin. Kohta varmaan kuuluukin jo pienten askelten tepastusta. “Mammaaa, huomenta! Onko meillä paahtoleipää? Onko hilloa?” 

Raparperihillo

500g raparperia

2,5 dl hillosokeria

0,5 dl fariinisokeria

1 tl vaniljajauhetta

kanelitanko

pari kardemumman palkoa, siemenet morttelissa jauhettuna

 1. Pese ja pilko raparperit.
 2. Laita raparperit, mausteet ja sokerit kattilaan. Anna kiehua n.10 min. ja sitten jäähtyä hieman. Poista kanelitanko (huuhtele ja laita sokerikkoosi tai kahvipurkkiisi, se antaa vienoa kanelinmakua tekeytyessään siellä)
 3. Purkita hillo lasipurkkeihin ja nauti kuten parhaaksi näet. Hillo on mielestäni makeaa ja sopii hyvin myös juustojen ystäväksi.

Olette varmaan jo arvanneet, että olen saariston lapsi. Rakastan merta, kallioita ja laitureita. Sateisena aamuna takkatulessa halsterilla paahdettua leipää, kokonaisen tuoreen kalan grillaamista. Ehkäpä lasissa on kylmää rosé-viiniä ja ilta-aurinko lämmittää vielä ihanasti. Rakastan saunomista myrskysäällä, ulkohuusseja ja mustikoita suoraan varvuista popsittuna. Voi että kuinka rakastan.

Lattemamma

p.s. Tässä vielä muutama kuva viikonlopustamme jos haluat katsoa…

12 Comments

 • Ansku

  Ihania kuvia saaristolaisviikonlopustanne!! Kiitos jälleen kerran reseptistä -täällä on ohjeesi mukainen raparperihillo valmistumassa parhaillaan 😉 En ole aiemmin ollut mitenkään raparperin ystävä, mutta jokunen vuosi sitten maistoin raparperi-tuorejuustokakkua ja maut sopivat todella hyvin yksiin. Nyt tulee käytettyä raparperia vaikka miten 🙂

 • Heidi

  Ihana postaus! Me pääsemme ensi viikonloppuna samoihin maisemiin.
  Katuliidut täytyy ottaa mukaan, hyvä idea!
  Onko teillä saaressa punkkeja? Meillä niitä riittää. Olisiko sinulla vinkkejä niiden karkoitukseen lasten iholta?
  Mukavaa viikkoa!

  • Sofia

   Kiitos Heidi! Joo, viimekesänä jo paljon piirreltiin ja nyt vanhempi odotteli malttamattomana, että pääsee taas taiteilemaan sielunsa kyllyydestä. Sateet sitten aina sopivasti huuhtoo “paperin” puhtaaksi.
   Meillä ei kai ole saaressa hirveesti punkkeja, ei olla koskaan saatu. Ei ole kovin paljon heinikkoa, enimmäkseen mustikanvarpuja ja kalliota 🙂 (kaipa ne sielläkin pyörii). Kyllä me aina iltasella tarkistetaan silti lapset punkeilta.
   Esimerkiksi se punkkirokotehan suojaa vaan puutiaiskuumeelta, ei borrelioosilta (eikä sitä suositella kai alle 3 vuotiaille) ja en ole tutustunut muihin punkkikarkotteisiin. Ollaan kyllä näillä näkymin taas juhannus Nauvossa ja siellähän niitä onkin sitten enemmänkin. Vinkkaahan jos keksit jonkin hyvän suojan (paitsi pitkät housut ja kumisaappaat).
   Mukavaa viikkoa sinnekin!

 • Minna

  Hilloresepti kirjoitettu ylös ja teen näillä näkymin elämäni ensimmäisen hillon (kyllä?!) nyt viikonloppuna. Raparperit maalta hyötykäyttöön.. Reseptistäsi inspiroituneena!

  • Sofia

   Jes Minna! Hillon tekeminen on ehkä maailman helpointa ja kombinaatioita loputtomasti. Kerro sitten mitä tykkäsitte! sitten kun innostut tekemään noita hilloja (kun huomaat kuinka super helppoa se on) niin kiva idis viedä vaikka mökkituliaisiksi jollekin on omatekemää hilloa, kerma(vaahtoa) ja lettutaikina-aineet!

 • Ansku

  Tuli todella maukasta hilloa! Suosittelen muitakin kokeilemaan tuota reseptiä 🙂 Tein ekaa kertaa elämässäni hilloa ja onnistuin! 😀

 • Iida

  Sinulla on aivan ihana blogi! Löysin tänne googlella haulla “raparperihillo”. Tästä tuli ihanaa hilloa ja nyt on vierähtänyt blogisi parissa hetki jos toinenkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.