Aug
22

Kevätkananpoikaset syksyllä

by Sofia   -   in Cooking

Mistä te saatte inspiraation ruuanlaittoon? Ihan sellaiseen arkiruokaan kotona. Välillä minulla on selkeä visio siitä mitä haluan tehdä (esimerkiksi kokeilla jotain uutta reseptiä), joskus tulee tarkkoja toiveita muilta perheenjäseniltä ja toisinaan käy niin, että kävelen kauppaan, halliin tai torille ja saatavilla olevat raaka-aineet vievät minut oikeaan suuntaan. Useimmiten silloin syntyy parasta ruokaa.

Joskus käy myös niinkin onnekkaasti, että ystäväsi soittelevat ovikelloa ja tulevat suoraan tuoreita maisseja poimimasta. Silloin maissit saavat viedä ja muu tulla perässä. Tuore maissi on mielestäni parhaimmillaan keitettynä, voisulalla silattuna. Ripaus suolaa päälle ja maissi pääsee loistamaan omana itsenään! Yksi maissintähkä ei kuitenkaan ehkä vastaa mr. Latten (tai neuvolantädin) käsitystä täysipainoisesta illallisesta. Siksipä maissit tarvitsivat pieniä ystäviä vierelleen. Lähikaupan lihahyllyllä odotteli pikkuruiset kevätkananpojat ja nappasin ne kainalooni. Myös sitruuna ja timjami huutelivat vihanneshyllyssä kotiinpääsyä. Kotona vihanneslaatikosta kaivettiin vielä sipulia, perunaa ja punajuurta. Nopea ja helppo illallinen oli lähes valmis uuniin.

Tiedän, että kokonaisten kanojen tai muiden valmistus voi kuulostaa työläältä, mutta tämä ateria on yhtä nopea tehdä kuin tavallinen makaronilaatikko, joten rohkeutta vaan. Tosin ateria on aika näyttävä ja erittäin herkullinen joten se käy erinomaisesti myös vieraille tarjottavaksi. Tämä ateria on mitoitettu kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, jos tarjoaisin tätä vieraille, saisi jokainen varmaankin oman kananpoikansa, vaikka en itse ainakaan jaksa kokonaista syödäkään.

Kevätkananpoikaa ja uunijuurekset

2 kevätkananpoikaa ( ne ovat niitä pikkuruisia)

pari sipulia

6 perunaa

punajuuri

valkosipulia

oliiviöljyä

nokare (kirnu)voita

tuoretta timjamia

(luomu)sitruuna

2 rkl hunajaa

suolaa & pippuria

1. Nostele kananpojan nahkaa varovasti veitsellä lihasta irti. Sujauta ihon ja lihan väliin hieman voita ja levittele parhaasi mukaan tasaisesti ( näin saat kuoreen rapeutta). Voit täyttää kanan haluamallasi tavalla, tällä kertaa laitoin sisään sipulilohkoja ja timjaminoksia. Hiero kanan pintaan suolaa, pippuria, raastettua sitruunankuorta, timjamia, hunajaa ja oliiviöljyä. Kana on valmis uuniin.

2. Kuori ja lohko sipuli, perunat ja punajuuri sekä silputtu valkosipulinkynsi ja laita uunivuokaan. Valele päälle ihan kevyesti oliiviöljyä, ripottele suolaa, pippuria ja timjamia. Pyöräytä vihanneksia käsin niin, että mausteet sekoittuvat tasaisesti.

3. Laita kanat uunivartaaseen tai ritiläpellin päälle ja sen alle toinen pelti jossa on uunivuoka niin, että kanat ovat suoraan vihannesten yllä. Näin kanoista valuvat maukkaat paistinrasvat rapeuttavat vihanneksia. Paista 200ºc uunissa noin 30 min. kunnes vihannekset ja kanat ovat kypsiä. Voit kokeilla kanan kypsyyttä työntämällä veitsen lihaan. Jos sieltä nouseva neste on kirkasta, on kana valmis. Varo ylikypsentämästä, ettei kanoista tule kuivia.

Raaka kana ei ole mikään ruokakuvien kuningatar, mutta näistä kuvista saa ehkä paremman käsityksen siitä mitä asettelulla tarkoitan. Näistä siis valuu juuresten päälle makuja.

Tyypit kypsyvät uunissa. Minun uunini mukana tuli tuollainen hieno varrassysteemi, mutta voit tosiaan käyttää myös ritiläpeltiä.

Nauti keitetyn maissin ja raikkaan salaatin kera!

Lattemamma

p.s. Teemme usein talvella uunijuureksia erilaisten lihojen lisukkeeksi. Yleensä käytän myös omenaa, bataattia ja porkkanaa reseptissä olleiden lisäksi. Lisään kokonaisen valkosipulin kuorineen ja vain auki leikattuna mukaan uuninpellille ja maustan tuoreella rosmariinilla. Tämä on yksi syksyn ja talven lempilisukkeistani!

6 COMMENTS
|
14,638 VIEWS
|
Partager sur Facebook
6 comments on “ Kevätkananpoikaset syksyllä „
Lumo, on August 22, 2013

Koko kesä on mennyt aika lailla erilaisilla salaattilisukkeilla, mutta syksyn tullen tulee taas käytettyä juureksia.

Kauppatorin valikoimat ovat ikävästi supistuneet, kaikilla torikauppiailla on myynnissä samaa; olen etsinyt maissia, härkäpapuja, voimakkaamman makuista friseesalaattia jne., mutta torilta en ole niitä löytänyt. Onneksi Stockalta olen saanut ostettua.

Sofia, on August 23, 2013

Lumo, nyt kun mainitsit asian niin olet ihan oikeassa. Luulisi muuten, että toreilla olisi kannattavampaa jonkun pitää hieman erilaista valikoimaa niin ei kaikkien tarvitsi kilpailla samoista asiakkaista. Herkussa valikoimat vaan paranevat… onneksi. Ja samoin täälllä, salaattia enemmän kesällä ja talvella tuntuu, että lisäksi maistuvat juureksetkin.

Ansku, on August 22, 2013

Kaapit pursuaa reseptejä, joita keräilen jatkuvasti lisää. Sitten tarpeen/tilanteen tullen katselen kätköistäni/surffailen koneella, että mitähän sitä tänään meillä syötäisiin.. 😉 Monesti myös muokkailen reseptejä meidän makuun sopivaksi tai kehittelen täysin omia yhdistelmiäni 🙂 Käytän itse muuten paljon uunijuureksissa samoja kuin mitä mainitsit. Sopii niin monen lihan kanssa hyvin yhteen eikä tarvitse pahemmin mausteita. Tämän kesän myötä uusia suosikkejani on lihalla+lisukkeilla täytetty kesäkurpitsa.

Sofia, on August 23, 2013

Ansku, mun kälyni on tehnyt usein sellaisia koverrettuja kesäkurpitsoita ( n. 5 cm paloja) joihin tulee sisälle “lihapullataikin” ja ne valmistuvat tomaattikastikkeessa, ymmärtääkseni perinteinen Marokkolainen/ Pohjois-Afrikkalainen ruoka. Miten sinun versiosi valmistuu? Kuulostaa herkulliselta!

Ansku, on August 29, 2013

Meillä kesäkurpitsat sai päällistäytteen jauhelihakastikkeen jämästä, lisäksi pistin vähän riisiä, tomaattia, paprikaa, vähän mausteita ja päälle emmental-mozzarella-juustoraastetta. Maistui hurjan hyvältä! Tein myös siten, että maustoin vain vahvemmin ruskistetun jauhelihan ja lisäsin sekaan aurinkokuivattutomaatti-mozzarella tuorejuustoa, sitten nuo samat lisukkeet ja juustoraaste. Ystäväni on tehnyt vastaavalla tavalla tuollaisia koverrettuja kesäkurpitsoita ja nekin ovat herkullisia!

Sofia, on August 30, 2013

Oih, kuulostaa hyvältä, kiitos ohjeesta. Nam!

Leave a comment
name
email
url
message