Cooking

Vispipuuro ja vaniljakastike

Ei meillä sitä kyllä vispipuuroksi kutsuta vaan lappapuuroksi. Rakastan eri murteita ja yritän pitää mummini ja äiti kieleeni mukanaan tuomia Oulun murteen sanoja yllä jotta ne tarttuisivat myös lapsillemme. Suomen kieli on niin rikas ja sen kulttuuri niin monimuotoinen, että mielestäni on hienoa jos osa omaa perimää kulkee lapsille myös sen kautta. Söimme eilen siis lappapuuroa iltapalaksi. Se on suurta herkkuani omasta lapsuudesta. Meillä se syötiin aina maidon ja sokerin kera, mutta Hattaralla oli ollut kerran välipalalla vispipuuroa ja vaniljakastiketta ja hän kehui kovasti tätä yhdistelmää, joten testasimme nyt sitä. Mitä sitä ei äiti lastensa eteen tekisi! Saatte siis vispipuuron reseptin jonka jokainen varmaan osaa ulkoakin, mutta kaupan päällisiksi tulee vaniljakastikkeen ohje. Vaniljakastike on todella helppo ja nopea tehdä itse ( jotenkin tuntuu, että väitän näin kaikista ohjeistani).

Lappapuuro

3 dl puolukoita ( tai muita mieluisia marjoja kuten karviaisia tai vaikkapa hedelmää)

1 l vettä

n. 0,5 sokeria

1, 5 dl mannasuurimoita

ripaus suolaa

1. Keitä puolukoita vedessä noin kymmenisen minuuttia. Siivilöi ja painele vielä puolukkasurvoskin siivilän läpi.

2. Lisää mannasuurimat ja sokeri ja kiehauta. Keitä pienellä lämmöllä mannapurkin ohjeen mukaisesti n. 10-15 min. Mausta suolalla.

3. Jäähdytä puuro ja vatkaa se sitten kuohkeaksi.

Vaniljakastike 

1 kananmuna

3 dl kevytmaitoa

2 tl perunajauhoja

2 tl sokeria

vaniljatanko ( siemenet)

 1. Vatkaa kananmunan rakenne rikki kattilassa. Lisä maito, perunajauhot, vaniljatangon siemenet ja sokeri hyvin vatkaten.

2. Kuumenna sekoittaen kunnes seos sakenee, mutta varo keittämästä ettei kananmuna juoksetu. Jäähdytä kastike ja tarjoa vaikkapa tuon puuron kanssa tai herkullisen omenapiirakan kastikkeena.

Tänään siis näinkin perinteisiä herkkuja. Miksi sinä kutsut lappapuuroa? Mitä murretta se on?

Ihanaa päivää,

Lattemamma

This is a recipe for a traditional Finnish whipped porridge made of lingonberries and wheat semolina. If you would like to try it, please leave me a comment below and I will translate the recipe for you. There is also a recipe for a vanilla custard to be served with it per request of my 4 year old. She had eaten it in daycare this way. In my family we traditionally eat our semolina porridge with sugar and cold milk. 

17 Comments

 • Emma

  Oi ihanaa, kiitos paljon tästä reseptistä! Vispipuuro kuuluu lapsuuteni herkkuihin. En ole sitä ikinä kokeillut itse tehdä, mutta nyt asia korjaantuu. 🙂

  Ihanaa torstaita ja pian alkavaa viikonloppua!

 • Ansku

  Voih, vispipuuro on ihan lapsuudesta asti ollut ihan mun herkkua! Just viime viikolla sitä teinkin. Meillä on aina syöty maidon kanssa, mutta nyt täytyy kyllä kokeilla tuota vaniljakastiketta, kuulosti niin hyvältä! 🙂 Kotona meillä äiti on joskus laittanut “sattumia” vispipuuron joukkoon eli vähän mansikoita tai/ja vadelmia. Antavat kivaa makua puuroon myös! Ihanaa torstaita! Ps. Kaikki ohjeesi on oikeasti helppo tehdä 😉

 • Maria

  oi lappapuuro on mun niin ykkössuokkari puuroista. Itsecolen Oulun seudulta niin käytän mielummin sanaa lappapuuro kuin vispipuuro.. Äitini laitoi silloin tällöin mansikoita joukkoon niin se vasta herkkua olikin.. Pitääpä tehdä joku päivä kunnon puuro sekä marjasoppaa väli-ja iltapalaksi. Ja kokeilla tuota vaniljakastikeen ohjetta kun noita omenoita on niin valtavasti.
  -Maria

  • Sofia

   Matjasoppakin on ihanaa Maria. Teimme juuri tyttöjen kanssa raparperikiisseliä muutama viikko sitten. Purkka oli todella pettynyt kun kaiken sen laittamisen jälkeen hän ei saanutkaan lisätä kananmunia sekaan ja emme tehneetkään kakkua ;). Hän ei ollut ihan ymmärtänyt mitä laitoimme.

 • Marjut

  Meillä tytöt keksineet oman “murresanan” vispipuurolle, prinsessapuuro:) Mitäs muutakaan se vaaleanpunainen puuro voisi olla… Pitänee testata vaniljakastikkeella!

 • Neitioliivi

  Ihana vispipuuro! Miten olin jo melkein unohtanut koko vispipuuron? Suomessa asuessa sita tuli tehtya useasti, mutta viimeisen vuoden aikana ei kertaakaan. Pakko oli kaupasta ostaa tanaan pakastevadelmia ja kokeilla viikonloppuna iltapalaksi vaniljakastikkeen kera. Taalta rapakon takaa, kun en puolukoita loytanyt :(.

 • Karkki

  Nam! Juuri sain viestin, että ihana enoni on taas poiminut meille talven puolukat talteen. Kunhan vaan saan toimituksen niin pitää heti keittää uutis-vispipuuro.

  Nyt ollaan tehty pika-omenavispipuuroa keittämällä mannaryynit tuorepuristettuun/-lingottuun omenamehuun. Muuten valmistus on sama kuin perinteisessä visipuurossa. Jos ei omia omppuja ole, niin tätä ihanuutta 8Kotimaista tuoremehua tämän syksyn omenoista), saa toreilta ja ruokakaupoista.

  Kuulasta syksyn viikonloppua 🙂

 • Etsiresepti

  Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on suosittu ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published.