Aug
6

Päiväkotiin

by Sofia   -   in Good things for kids

Nyt ne sitten virallisesti alkavat ensi viikolla, päiväkoti ja eskari. Me olemme jo itseasiassa käyneet vähän “harjoittelemassa” lyhyitä päiviä tällä viikolla. Kommenttiosiossa toivottiin pientä muistilistaa siihen mitä dagikseen tarvitaan mukaan. Luulen, että päiväkotien välillä on hieman eri käytäntöjä, mutta ainakin nämä varmaan jokaisella on hyvä olla olemassa.

ulkovaatteet ( haalari tai housut ja takki)

syys- ja myöhemmin talvipipo, kauluri & hanskat

 kelien viiletessä fleece tai lämmin neule ja talvella mahdollisesti villahaalari tms.

kuravaatteet

kumisaappaat

sisätossut

vaihtovaatteet ( vahinkoja voi sattua päivän aikana, vaikkapa vesilasi kaatua syliin)

päiväunia nukkuvalle ehkäpä rakas pehmolelu

hiusharja, hammasharja tai xylitolpastillit tai rahaa pastilleihin ( käytännöstä riippuen)

edit.

kerhoreppu eväille retkipäivinä

nimikoitu juomapullo

aurinkosuojavoide ja kesähattu aurinkoisile päiville

Meidän päiväkodissamme ainakin on myös suotavaa olla kaikki tavarat nimikoituna. Itse olen tilannut tytöille silitettävää kaunista niminauhaa täältä. Kenkiin ja tossuihin taas olemme tilanneet nimikoituja tarraympyröitä kotimaiselta Tarramonsterilta ja aiemmin myös Stuck On Youlta. Molemmat ovat todella helppoja käyttää ja käyvät myös vaatteisiin. Jos budjetti ei oikein anna myöden tällaisten hankkimiseen, niin olen kuullut myös suositeltavan apteekin teippilaastaria johon voi kirjoittaa lapsen nimen permanent-tussilla ja liimata kenkiin, sukkiin ja vaatteisiin. Kestää kuulemma pesutkin hyvin.

Meidän dagiksessamme kaikilla on oma pieni kaappi pukeutumispaikan yhteydessä jossa voi pitää henkilökohtaisia tavaroitaan, kuten vaihtovaatekertaa. Pakkaan sinne tytöille pitkähihaiset t-paidat, legginsit, neuletakit, sukat ja varmuudeksi myös vaihto pikkarit vaikka niille ei taida olla hirveästi enää tarvetta. Me tilaamme nykyään melkein kaikki legginsit täältä. Malli on meidän tytöille passeli, ovat kestäneet pesuja erinomaisesti, eikä hinta huimaa päätä ( joten kun jo toisena päivänä lapsi kaatuu ja polveen tulee reikä, niin ei pääse äidiltä itku). Meillä on myös pukukaapilla viileämmällä ilmalla fleece takki lisäkerrokseksi ulkotakin alle ja talvella villahaalarit tytöille toppahaalarin alle kovia pakkaspäiviä varten. Viime talvena nille ei kyllä tainnut ihan hirmuisesti olla käyttöä…

Tyttöjen päiväkodissa suurimmalla osalla on yksi pari kumisaappaita ja kuravaatteet aina pukukaapilla, jotta sadesään yllättäessä ne saadaan heti käyttöön. Meidän tytöillä on molemmilla Ver De Terren kurasetit jotka olen ostanut alennusmyynneistä. Ne ovat useimmiten omassa säilytyspussukassaan lokeron päällä ( kotona meillä on erilliset sadetakit ja kurahousut). Säilytämme päiväkodissa myös välikausihousuja & -takkeja ja talvella pidämme myös toppahaalareita siellä. Lapset kulkevat päiväkotimatkan usein autolla joten takki riittää silloin hyvin. Otan ulkovaatteet tarpeen mukaan aina pesuun, useimmiten perjantaisin tulee viimeistään tarkistettua niiden tilanne. Meidän päiväkodissamme pidetään lämpimälläkin säällä sisä- ja ulkovaatteet erikseen. Ulkovaatteeksi käy vaikkapa trikoomekko ja tennarit, kunhan se on eri asu kuin sisäkäytössä, ettei hiekka leviä joka paikkaan. Näiden lisäksi meillä on lapsille lämpimillä keleillä kesähatut ja lokerosta löytyy myös edulliset lasten aurinkolasit joiden hajoaminen tai katoaminen ei aiheuta sydämentykytyksiä.

Sisätossut on hyvä olla sellaiset jotka lapsi osaa itse pukea päälleen, kuminauhat ovat aika näppärät. Omiksi suosikeiksi ovat muodostuneet Petit by Sophie Schnoorit, mutta huomattavasti edullisempiakin vaihtoehtoja löytyy kyllä vaikkapa H&M´n valikoimista.

Purkka joka nukkuu vielä päiväunia, pitää päiväkodissa myös pientä pehmolelua ja hiusharjaa. Lapset nukkuvat päiväunet aluspaidoissa ja pikkuhousuissa. Hampaita ei meidän päiväkodissamme harjata, se sijaan vuosittain kerätään pieni summa rahaa halukkailta xylitol-pastilleja varten. Joissakin päiväkodeissa voi tuoda mukanaan omat pastillit ja joissakin taas harjataan hampaat. Eli pieni rahapussi, hammasharja tai pastillit voi lisätä vielä pakkauslistalle. Olen myös säästänyt kankaisia kasseja joita tulee kaupanpäällisiksi joistakin lasten liikkeistä vaatteita tai leluja ostellessa ( mm. Alex & Alexasta ja Bontonilta). Ne eivät vie juuri lainkaan tilaa, mutta sellainen on hyvä olla lapsen kaapissa mahdollista pyykkiä varten tai taideaarteiden kuljetukseen. Ainakin meille kulkeutuu lähes päivittäin piirrustuksia ja askarteluita joita Hattara taiteilee innolla. Talvella olen sujauttanut Hattaran lokeroon myös pienen huulirasvan jota hän on tarvittaessa voinut lisäillä itse. Ruohonjuuressa myytävät Hurraw-huulirasvat ovat ainakin myrkyttömiä ( sekä vegaanisia, reilun kaupan tuotteita, “raakoja” & luomua) ja herkullisen tuoksuisia. Suklaa huulivoide kyllä ehkä houkuttelee huulien nuolemiseen ja chai tuoksuu vähän pullalta.

Mitäköhän kaikkea unohdin listalta? Millaisia käytäntöjä teillä on ollut? Entä oletteko lukeneet lapsille päiväkodin tai esikoulun aloittamiseen liittyvää kirjallisuutta? Meillä on luettu Esikon iso askel-kirjaa joka on suloinen. Muita aiheesta kertovia kirjoja ovat mm. Miina & Manu päiväkodissa sekä Tatu ja Patu päiväkodissa. Päiväkoti- ja kouluaiheisia kirjoja löytyy varmasti myös kirjastoista hyvin. Jättäkää mielellään kommentteihin vielä lisää vinkkejä! Mutenkin on varmasti hyvä jutella lapsen kanssa siitä, mitä siellä päiväkodissa sitten tehdään ja itse ainakin kerron myös moneltako tulen lasta hakemaan ( ei kolmevuotias tietenkään ymmärrä lukea kelloa, mutta sanon vaikkapa, että heti välipalan jälkeen ja pidän huolen, että olen silloin paikalla).

Onnea kaikille päiväkotien ja koulujen alkuun! Ja teille joiden lapset aloittavat nyt ihan ensimmäistä kertaa päiväkodissa aivan erityisen kannustava halaus, se on usein vanhemmalle jopa vaikeampaa kuin lapselle! Itse ainakin esikoisen kohdalla ihan itkin vaikka hän olikin dagiksessa alussa vain kolme tuntia päivässä! Enkä ole ainoa, koska olen saanut myös ystäviltä itkuisia puheluita! Mutta kyllä ne meidän lapsemme pärjäävät hyvin ammattilaisten kanssa hyvässä hoidossa, se on ihan varma.

Lattemamma

The nurseries, pre-schools and schools are starting in Finland next week so I listed some of the main things to remember to assemble for the children. I guess every country is different and in many countries you don´t need to have extra wellies and rain gear at nursery on stand by the whole time. 

11 COMMENTS
|
13,454 VIEWS
|
Partager sur Facebook
11 comments on “ Päiväkotiin „
Emilia, on August 6, 2015

Kattavan listan olit koonnut kaikenlaista tarvittavaa. Meillä on reilu vuoden ikäinen tyttö aloittamassa hoidon perhepäivähoitajalla. Hänelle lisään listaan vielä oman nokkamukin ja vaipat 🙂

Sofia, on August 6, 2015

Totta Emilia, pienille omat vaipat! Onnea uuteen elämänvaiheeseen!

Henni, on August 6, 2015

Oletko tilannut Nextin Suomen sivuilta vai voiko brittien sivuilta tilata Suomeen? Valikoimahan on hiukan erilainen.

Sofia, on August 6, 2015

Henni, olen tilannut tuolta Next Directin kautta jonka linkitin, eivät mielestäni postita Brittisivujen kautta Suomeen.

Maria, on August 6, 2015

Todella kattavan ja tarpeellisen listan olet tehnyt, tuosta on varmasti hyötyä etenkin päiväkodin ensimmäisetä kertaa aloittaville. Itselläni tuli vielä mieleen, että jos lapsen päiväkotiryhmästä on tapana tehdä eväsretkiä (en tiedä Helsingin käytäntöjä, mutta ainakin meillä Turussa tehdään esim. metsä- ja puistoretkiä viikoittain yli 3-vuotiaiden ryhmissä) niin on hyvä olla pieni reppu, jossa lapsi saa itse kantaa eväät mukanaan. Lisäksi nyt vielä lämpimillä ja aurinkoisilla ilmoilla nimellä varustettu juomapullo on hyvä olla lapsen lokerossa, josta sen voi ottaa pihalle.

Vielä tulee mieleeni, että kaikkiin leluihin, kirjoihin jne. mitä lapsi haluaa ottaa mukaansa päiväkotiin, ehdottomasti lapsen nimi! Eiköhän tuossa ole ainakin ne tärkeimmät. Hyvää päiväkodin ja eskarin toimintavuoden aloitusta teille! 🙂

Sofia, on August 6, 2015

Kiitos Maria, Täti Ruskea ja Karkki hyvistä lisäyksistä! Laitoin ne tuonne listan jatkoksi!

Täti Ruskea, on August 6, 2015

Kiitos postauksesta! Mulla tuli mieleen myös nuo samat lisättävät kuin Marialla eli retkiin liittyvät jutut ja tuo juomapullo toivottiin ainakin viime vuonna meidän pojan päiväkotiin lämpimille säille. Useissa päiväkodeissa pyytävät tuomaan kotoa kansion, johon kokoavat lapsen töitä ja valokuvia päiväkotivuoden varrelta. Meillä on myös eri kumpparit&sadevaatteet kotona kuin pk:ssa. Helpottaa kummasti tavaran kantamista edestakaisin. Ovat halunneet ehdottomasti aina myös varahanskat, vaikka lapsella olisikin täysin vedenpitävät hyvät hanskat. En ole kokenut tarpeelliseksi ostaa toisia “huippuhanskoja”, vaan ratkaisin asian viemällä varahanskoiksi isoveljen vanhat hanskat (ihan kelvot vielä). Eipä ole vielä koskaan tarvinnut turvautua niihin 😉 Meidän pikkupojilla olen käyttänyt Tarramonstereiden pieniä pyöreitä tarroja ja olen ollut niihin tosi tyytyväinen. Isommille ostin aikoinaan nimikoitua kangasnauhaa, jonka kiinnittäminen oli huomattavasti työläämpää. Tarrat ovat pysyneet hyvin kiinni ihan kaikenlaisessa pinnassa. Meidän eskarilaisen varusteista pitää tarkistaa ainakin tossut ja sadevaatteet kumppareineen. Ollaan tykästytty Reino-tossuihin. Lisäksi meillä on Starchildin nahkatossut esim.jumppahetkiä varten ja monesti on ollut tarvetta toisillekin tossuille, jos toiset on pk:ssa. Kirjavinkkeihin lisäisin Kristiina Louhen Tomppa ja Kissantassut, erityisesti pienemmille uusille päiväkodissa aloittaville. Meidän pojille on luettu myös Erkki menee kielikylpyyn, sopii sellaisen vaihtoehdon valinneille. Mukavaa alkavaa syyskautta kaikilleisoille ja pienille päiväkotilaisille sekä tietenkin jo oikeille koululaisillekin!

Sofia, on August 6, 2015

Täti Ruskea, meilläkin on ollut juuri noita Tarramonstereiden pieniä pyöreitä tarroja ( vaaleanpunaisia tietenkin!) ja hyvin ovat pysyneet.

annika, on August 6, 2015

Aivan mahtavia vinkkejä, kiitos <3 Meillä alkaa ihan uusi arki kun Sophia rupeaa käymään kerhossa muutamana päivänä viikossa. Ensi keväänä sitten menee päiväkotiin, kerho on varmasti hyvää harjoittelua meille kaikille 😉 Onkohan muuten noita sisätossuja missään kaupassa Helsingissä niin pääsisi sovittamaan? Meidän neidillä on aika korkea jalkapöytä ja välillä kuminauhat saattaa puristaa.

Sofia, on August 6, 2015

Annika, nyt en kyllä osaa tuohon vastata :(. Tietäisiköhän joku muu? Onnea kerhohetkiin!

Karkki, on August 6, 2015

Kiitos listasta, joka on todella kattava. Minulla on itsellä vielä hankinnat ihan vaiheessa ja kesken. Mutta ehtiihän tässä vielä, kun eskari alkaa vasta ensi viikolla.

Huulirasva pitää pistää muistiin, kun pojalla tuppaa huulet talvella kuivumaan.

Meillä pvk tekee retkiä metsään kerran viikossa ja eskarit kahdesti viikossa. Retkiä varten tarvitaan reppu ja eväät. Lämpimään aikaan lapsille toivotaan myös aurinkorasvaa.

Ihanaa loppu viikkoa 🙂 Nautitaan elokuun lämmöstä <3

Leave a comment
name
email
url
message