Good things for kids

Onnen aiheet lapsille

Olin pääsiäisen tienoilla pienessä tilaisuudessa, jossa puhui 13:n lapsen äiti ja vaikka kuinka monen lapsen isoäiti Brooklynistä, joka myös johtaa päiväkotia. Hän ei puhunut niinkään lasten kasvatuksesta, vaan asenteesta lasten kasvatuksessa. Siitä kuinka omalla asenteellamme elämään voimme peilata paljon myös lastemme asenteeseen ja näkökulmaan elämästä. Meillä kaikilla on välillä huonoja päiviä ja kaikilla on haasteemme lasten kanssa. Jotkut lapset ovat selkeästi haasteellisempia kuin toiset ja aiheuttavat meille unettomia öitä ja rauhattoman mielen. Hän kehottikin kuitenkin myös vaikeina hetkinä etsimään jokaisesta päivästä ja jokaisesta lapsesta sen jonkin hyvän asian, sen jonkin kiitollisuutta herättävän piirteen tai hetken.

Hän ehdotti, että lasten kanssa voisi hyvin pitää “onnen aiheet” tyyppistä pientä kirjaa johon he saavat itse illalla nukkumaan mennessä miettiä sen kivan hetken päivässä. Asian joka teki heidät iloiseksi, onnelliseksi tai kiitolliseksi. Meidän tytöt ainakin innostuivat tästä kovasti ja he keksivät nykyään vuorotellen kirjaan päivän mittaan kerääntyneitä onnen aiheita. Ideahan on ihan yksinkertainen, mutta mielestäni loistava. Lapset oppivat näin kiitollisuutta ja positiiviseen keskittymistä. Meidän tyttöjemme onnen aiheina on mm. ollut ” kun sain siskolta ison halin” ja ” kun saimme jätskit jälkkäriksi”. Eli se voi olla ihan mitä vaan. Välillä jotain sydäntä riipaisevan suloista ja välillä juuri se pienen pieni ja ehkä pinnallinenkin juttu joka on tehnyt lapsen iloiseksi tai hetkellisesti nostanut arjen yläpuolelle. Me olemme olleet niin innoissamme tästä “onnen kirjasta”, että ajattelin jakaa idean kanssanne.

Kysehän on lähes samasta kuin onnen aiheet-postauksissani, mutta en itse ollut ainakaan tajunnut, että niitä voi hyvin pohtia lastenkin kanssa ihan näin systemaattisesti. Niihin kirjautuu myös mukavasti ylös iloisia asioita ja hetkiä lasten lapsuudesta. Kirjoitan itse molemmille omat listat joka päivä, joten he muistavat sitten isoina mitkä olivat heidän omat onnen aiheensa. Toivottavasti he jatkavat tätä perinnettä koko elämänsä. Meillä kirjaa täytetään sängyssä iltapesujen jälkeen, mutta ennen iltasadun aloittamista. Meillä tytöt välillä nukahtavat kesken sadun, joten tämä on meidän perheessämme se paras hetki. Samalla kun muutenkin jutellaan päivän viimeisetkin tapahtumat läpi.

DSC_0015-2

DSC_0009

I recently attended a small lecture where I got a great idea. To fill in a ” happy thoughts book” with the girls every night as a part of our bed time routine. They both tell me the things that made them happy, grateful or thankful that day and we scribble them down. It teaches them two things. To focus on the positive and to learn how to find those happy moments or thoughts every day and to focus on being thankful for the little or big things in life.

My girls are super excited about this, now about a month old tradition, that I thought you might like it too. I think the book ( or later books) will also be pretty mementos for them to keep of their happy childhood memories. It´s not about suppressing the things that bother them or make them sad, we talk about those too but this book is a happy thoughts only book focusing on the good things in life.

The lecturer was brilliant and she had this basic thought that resonated with me a lot ( and I hopefully have somewhat succeeded in it too) that our own attitude towards life does mirror to our children and if we focus on the good in them and the good in life then they will learn to do the same. EVERYONE is struggling sometimes, EVERYONE has their worries and NO ONE has a perfect life but the little things can change how we see it. Let me know if your kids love this idea as much as mine?! 

And my kids happy thoughts go from heartbreakingly cute ( ” my sister gave me a huge hug today”) to superficial ( ” I got ice-cream for dessert”) but it is all about the things that made them happy so I just write them down as they go and don´t interfere with their thoughts. It seems to me that every day their lists grow longer. Although some days they just giggle at each others funny ideas. But it´s never a sad moment even if it´s not working 100 % perfectly to the goal of getting something normal out of their funny faces ( night time giggle melt downs anyone?!).

DSC_0001

DSC_0025

DSC_0017

Have a fun week!

Jos kokeilet tätä olisi hauska tietää miten se teillä toimii!

Kivaa viikkoa! Niin ja toivottavasti sinulla oli kiva Vappu!

Lattemamma

p.s. Oma onnen aiheeni on muuten tuo pionisesongin saapuminen. Ihan mahtavaa, eikä tuohon kauniiseen kukkaan meinaa millään kyllästyä vaikka niitä näkyykin joka toisessa instagram kuvassa ( myös omissani!). Nämä olivat minun tämän vuoden vappuviuhkani.

8 Comments

 • Elina

  Kiitos tästä postauksesta! Tämä tuli juuri oikeaan päivään kun askel on raskas ja pää täynnä pohdintoja lapsen käyttäytymisestä ja kasvatuksesta. Kun yrittää tehdä parhaansa. Kiitos!

  • Sofia

   Elina, eikö olekin jotenkin lohduttava ajatus, että meillä kaikilla on välillä noita päiviä. Jotenkin itse tahdon uskoa siihen, että kun tekee sen parhaansa ja yrittää niin kyllä se sanomakin menee jossain kohtaa perille. Laita niitä mieltä askarruttavia asioita sinne ihanat ipanat-sivulle viestin muodossa nimettömänä niin laitetaan asiantuntijatkin pohtimaan niihin hyviä ratkaisumalleja! <3

 • Niina

  Meillä on iltaisin tyttöjen kanssa tapana miettiä päivän kurjin juttu ja sen jälkeen jokin onnen tai ilon aihe. Minulle itselleni on monesti ollut silmiäavaavaa se, millaisia asioita tytöt ovat kokeneet ikävinä (ne eivät kovinkaan usein ole niitä, joita itse olisin ajatellut). Samoin, jos päivä on ollut kurja ja olemme joutuneet kiistelemään jostain asiasta, olen itsekin saanut samalla sanoitettua tytöille, että äidinkin päivän kurjin juttu oli kinastelu, mutta vastaavasti onnen aihe se, että saimme asian sovittua. Mutta eipä minullakaan ole tullut, mieleen, että niitä lasten onnen aiheita voisi kirjoittaa ylös muistiin. Kiitos siis ihanasta ideasta! ❤️
  Ja koska tämän hektisen arjen takia en ole saanut kommentoitua pitkään aikaan, niin pakko vielä lisätä, että ihan huippujuttu tuo podcast!

  • Sofia

   Niina, ihana tapa teillä. Ja todella, meilläkin puhutaan myös ne mieltä askarruttavat jutut tyttöjen kanssa. Ja kiitos, odotan innolla podcastiä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.