Apr
13
Lihasoppa
by Sofia - in Cooking
Lihasoppa maistuu parhaimmalta ulkona saaristossa veneillen ja kallioilla kiipeillen vietetyn päivän päätteeksi. Varsinkin jos päivään on kuulunut pilviä, tuulta ja sadekuuroja. Myrskysaunan jälkeen koko päivän liedellä porissut soppa ja ruisleipä voilla on taivaallinen yhdistelmä. Kynttilät laitetaan palamaan, takkaan tuli rätisemään ja katsellaan kuinka aallot lyövät vaahtopäinä rantakallioon ja sade hakkaa ikkunoihin. Täällä me istumme turvassa lämpimässä, kuuma keitto sulattaa voin leivän päältä kun lientä laittaa siihen lusikalla. Nuoret ja vanhat saman pöydän ääressä rauhassa jutustellen, pienimmät jo yökkärit päällä ja posket punaisina ulkoilun ja saunan jäljiltä.
Siinä se taas on, onnen hetki. Ihan pieni ja ilmainen. Jos oikein on onni myötä niin joku on poiminut mustikoita siitä muutaman metrin päästä jossa niitä on metsä pullollaan ja leiponut jälkiruuaksi nopean piirakan. Ehkäpä kauppaveneeltä on haettu aamulla vaniljajätskiäkin.
Mutta kyllä se lihasoppa kaupungissakin maistuu. Varsinkin kun on ulkoillut ihanassa mutta vielä vilpoisassa kevätauringossa tai pomppinut vesilätäköissä. Muistaa vaan haudutella tarpeeksi kauan ja laittaa luunkin mukaan makua antamaan.
Lihasoppa ( iso kattilallinen kun syöjiä ainakin saaressa tuppaa aina ilmestymään pöytään sieltä sun täältä)
- n. 500-700 g (luomu)naudan lapaa tai muuta keittolihaa & luunpala makua antamaan
- yhteensä n. 1,5 kg perunaa, porkkanaa, naurista, lanttua, purjoa, sipulia, juuriselleriä, persiljanjuurta… oikeastaan mitä vaan juureksia mistä pidät
- pieni kouran pohjallinen mustapippuria, valkopippuria, maustepippuria kokonaisena
- muutama laakerinlehti ja suolaa (halutessasi luomu lihaliemikuutio tai pari)
- n. 1,5 l vettä, niin, että juurekset ja lihat peittyvät
- nokare voita pastamiseen (tai öljyä)
- tuoretta persiljaa viimeistelyyn
1. Paista kuutioitu liha kattilassa (käytä voita tai öljyä) niin, että lihan pinnat ruskistuvat ja lihan syyt sulkeutuvat. Siirrä vierelle odottamaan.
2. Paista kuoritut ja kuutioidut juurekset samassa kattilassa nokareessa voita (tai öljyssä). Lisää vesi, mausteet, lihakuutiot ja luu. Anna porista liedellä hiljalleen mahdollisimman pitkään. (Jos haluat keiton liemestä kirkkaan, kuori pinnalle nouseva vaahto pois.) Mitä pidempään, sen parempi, mutta ainakin niin kauan, että juurekset kypsyvät ja liha on muuttunut mureaksi. Muista, että keittolihat vaativat pidemmän kypsytysajan mureuden saavuttamiseksi. Kunnolla hautunut liha hajoaa haarukalla kokeiltaessa. Jos lähdet välillä pois kotoa, muista sammuttaa liesi siksi aikaa.
3. Viimeistele soppa tuoreella persiljalla. Jos tuntuu, että keitossa ei ole riittävästi makua voit lisätä lopuksi liemikuution tai fondia. Mielestäni kuitenkin se, että juurekset paistaa ensin kattilan pohjalla ja liemeen lisätään mausteita sekä luu, antaa keitolle riittävästi makua.
Keitto on helppo ja nopea valmistaa, se vaatii vain aikaa itsekseen porisemiseen. Juureksia käsitellessä kaksi asiaa helpottavat hommaa huomattavasti; kunnon kuorimaveitsi ja terävä veitsi.
Nautinnollisia hetkiä elämän perusasioiden äärellä. Keittoa, ruisleipää ja voita. Ja unelma tulevasta kesästä.
Lattemamma
Ihania kesänodotuskuvia, ja pienet tytöt niin suloisia 🙂
Kiitos Mira! Kovasti ovat kasvaneet viime kesästä…