May
7
Lattemammalounas
by Sofia - in Cooking
Eilisen lattemammalounaan menu oli kaikessa yksinkertaisuudessaan lounas minun makuuni. Vihreää parsaa, tuoretta leipää ja jälkiruuaksi pieni macaron ja kahvi. Oma suosikkini parsoista on juuri tuo vihreä parsa. Se on herkullista grillatuna, risotossa, piiraissa, lisukkeena ja sellaisenaan. Parhaimmillaan se on yksinkertaisen kastikkeen kanssa ja tässä ehdotukseni hollandaise kastikkeen sijaan.

Raaka-aineet haettiin Hietalahden kauppahallista muutama tunti ennen vieraiden tuloa.
Vihreää parsaa sitruuna-yrttivoissa
vihreää parsaa syöjien mukaan
erinomaista voita
hyvää oliiviöljyä
tuoretta salviaa, oreganoa ja timjamia
luomu sitruunan kuori ja mehua
suolaa
pala parmesaania

Pala parmesaania ja Mouhijärven tilan kirnuvoita joka leikataan juustotiskillä isosta voikimpaleesta. Suosittelen maistamaan jos olet herkkusuu. Vastakirnuttua voita saapuu kerran viikossa. (tuo koko voipala ja parmesaanipala eivät sitten missään nimessä mene tähän annokseen jos arvioit määriä)
Tämä ohje on hyvin simppeli (ja tarkkoja mittoja ei nyt ole). Tiedän, niinkuin edellisetkin reseptini. Jaan se nyt kuitenkin jos joku kaipaa vaihteluideoita parsan kanssa.
1. Trimmaa parsat ja kuori tarvittaessa. Kuivan kannan saa helposti katkaistua oikeasta kohdasta kun taivuttaa parsaa. Se napsahtaa poikki siitä kohtaa missä kuivempi osa päättyy. Sinulle jää vain herkullista rapsakkaa parsaa. Laita ne muutamaksi minuutiksi kiehuvaan suolattuun veteen.
2. Sulata kattilassa runsas nokare voita ja oliiviöljyä sekaisin. Paista siinä yrttejä ja raasta sekaan sitruunankuori. Mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla.
3. Kaada seos kypsien parsojen päälle ja ripottele pinnalle parmesaanilastuja. Purista lopuksi vielä sitruunamehua hapoksi pinnalle. Nauti hyvän tuoreen leivän kanssa, muista dippailla herkullista voisulaa astian pohjalta lopuksi.
Jos olet enemmän valkoisen parsan ja hollandaise kastikkeen ystävä, söin todella herkullisen annoksen lounaaksi yhdessä lempiravintoloistani Tukholmassa, Bistro Jarlissa. Hollandaise kastikkeeseen oli lisätty tryffeliä ja pinnalle vuoltu muutama paperinohut parmesaanilastu. Nam! Kannattaa kokeilla vaikka lorauttaa tryffeliöljyä hollandaisekastikkeen mausteeksi.

Parsa maistui Purkallekin. Hän popsi neljä kokonaista parsaa tyytyväisenä. Tässä ollaan siirrytty jo mamman lautaselle. Meillä ei muuten yleensä säilytellä kenkiä tuolien päällä, mutta nämä pikkuiset kätöset kyllä kiikuttavat nopeasti tavaroita mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. (Purkan lappuhaalarit mamman vanhat, body Petit Bateau, raitasukat Gant, rusetti Livly.)
Jälkkäriksi söimme eilen mainitsemiani macaronseja. Niistä ei meinannut millään tulla kauniita ja kolmannen pellillisen jälkeen luovutin. Meillä oli siis lättäniä ruusu macaroneja ja todella pulleroisia mokka-tummasuklaa macaroneja. Onneksi molemmat olivat hyviä!

Ruusu macaronien taikinaan laitoin ruusu-uutetta ja väliin tätä saariston syysmarkkinoilta ostamaani valloittavan makuista ruusuhyytelöä.

Littanat ja leveät. Nämä macaronit eivät ole ihan “blogikelpoisia”, mutta todistusaineistoa siitä, että aina ei onnistu edes himoleipurit. Maku oli hennon kepeän ruusuinen ja mielestäni erittäin onnistunut. Koostumuskin oli hyvä vaikka ohut. Toiset macaronit jääkööt kokonaan kuvista, ne näyttivät hieman täytetyiltä marengeilta…
Kivaa päivää ihanat!
Lattemamma
p.s. Muistahan ottaa osaa synttäriarvontaan jos et ole jo ottanut! Löydät sen täältä.

Maittavan ja simppelin oloinen resepti! Täytyypä kirjoittaa ylös. Meillä on vielä ” korkaamatta” uusi kauppahalli Hietaniemen torin yhteydessä..Sieltäkö kyseistä voita saa? Aurinkoa päivään***
Minna, sieltähän se :)! Suosittelen halliin visiittiä lämpimästi. Siellä on vähän tilavammat ravintolatkin kuin vanhassa kauppahallissa oli, mutta tutut ihanat kauppiaat. Vanha kauppahalli oli edellisen asuntomme “lähikauppa” ja siellä tuli käytyä usein. Nyt sitten tuolla. Pidän ehkä jopa enemmän ja siellä mahtuu hyvin liikkumaan rattaidenkin kanssa. Aurinkoa sinnekin, ihana päikkäriaika 😀
No sieltä Hietaniemen hallistahan se oli.. tekstin uudelleen luku on aina hyvä asia (:
Oo, Hietsun hallin voita täytyy päästä kokeilemaan itsekin! 🙂 Aika hyvää tulee myös itse tekemällä, maukkaampaa kuin kaupan voista. 🙂
Ihania kuvia taas ja kuinka söötti rusettipäinen parsanmaistaja. 🙂
Kiitos Eirene! Ja siis vautsi, itsetehtyä voita!
Olipas ihana resepti, kokeiltiin juuri.
Kiitos Miia ja kiva, että kokeilitte! Hyvää viikonloppua, masulle myös ;)!