Jun
5

Ruusumacarons

by Sofia   -   in Cooking

Yksi Hattaran lempi macaronseista on Laduréen ruusumacaron. Olin päättänyt toteuttaa tämän kesän aikana jotain vastaavaa käyttämällä ruusu-uutetta. Tein yhden kokeilun syntymäpäivilleni ja nämä saivat erinomaisen vastaanoton. Minulla on kyllä Laduréen leivontaohjekirja, mutta ruusumacaronin (täytteen) ohje puuttuu sieltä joten sovelsin jotain ihan omaa.

Macaronskeksit

3 kananmunan valkuaista

4 rkl sokeria

100g mantelijauhoa

200g tomusokeria

1 tl ruusu-uutetta

pari tippaa vaaleanpunaista ja/tai punaista geeliväriä

  1. Vatkaa kananmunanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri, elintarvikeväri ja uute. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa.
  2.  Siivilöi tomusokeri ja mantelijauho ja lisää ne valkuaisvaahtoon. Kääntele sekaisin. Taikina on sopivaa kun se valuu hieman nuolijasta (tai millä ikinä käänteletkäään taikinaa).
  3. Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäkärkinen tylla. Pursota leivinpaperilla suojatulle pellille n. 2 cm kokoisia ympyröitä. Jätä vähän tilaan macaronien väleihin, ne leviävät hieman paistaessa. Anna macaronien “kovettua” pellillä n. tunti. Niihin muodostuu napakka pinta (kalvo). Paista 140 asteisessa uunissa n. 20 min. Valmis macaron ei anna periksi painettaessa hellästi.
  4. Anna jäähtyä pellillä ennen irrottamista.

Valkuaisvaahto on jämäkkää eikä valu vatkaimesta.

Siivilöity tomusokeri ja mantelijauho.

Valmis taikina näyttää kutakuinkin tältä.

Pursotellut macaronsit näyttävät suunnilleen tältä.

Valmiit keksit näyttävät tältä. Niihin muodostuu pieni “jalka/helma”.

 

Ruusutäyte 

125 g valkosuklaata

2,5 dl kermaa

1/2 tl ruusu-uutetta

  1. Sulata kattilassa valkosuklaa ja 0,5 dl kermaa, lisää ruusu-uute. Anna ganachen jäähtyä.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää valkosuklaa ganache. Laita kylmään kiinteytymään.
  3. Laita täyte pursotinpussiin. Valitse kaksi samankokoista macaronia. Täytä toinen puoli ja paina sitten hellästi päälle toinen macaronkeksi. Täytä kaikki ja säilytä tarjoiluun asti viileässä. Voit nostaa macaronit huoneenlämpöön n. tuntia ennen tarjoilua. Syö samana päivänä. Täytettä jää todennäköisesti runsaasti yli. Valkosuklaa kermavaahto on hyvää vaikkapa mansikoiden kaverina.

Täyte pursotettuna.

Keksit ovat vihdoin valmiit.

Koristelin omat macaronsini tällä kertaa maalaamalla niihin kuvioita. Käytin leivontajuttuihin tarkoitettua ihan ohutta sivellintä. ” Maali” on vaniljauutteen ja pulverisen helmiäisvärin sekoitusta. Vaniljauutteen sijaan voit käyttää myös tavallista alkoholia. Molempia tarvitaan ihan vähän. Sekoita mieluinen paksuus maaliin ja levitä halluttuja kuvioita siveltimellä macaronsien päälle.

Mikä on sinun suosikkimakusi? Macaronsit alkavat trendinä olla yhtä out kuin cupcakesit, mutta en ole muutenkaan koskaan ollut ihan niin trendien päälle. Jos se on hyvää niin onko niin väliä jos se ei ole se kaikkein muodikkain juttu? Push pops jälkkärit  ja rice krispie treatsit eivät tainneet koskaan oikeen Suomeen rantautuakaan, cake popsit ja whoopiet olivat kuppikakkujen kanssa aallonharjalla. Mitäs te ennustatte Suomeen seuraavaksi herkkutrendiksi? Eclairs leivokset erilaisin koristeluin, vanhat kunnon kuivakakut , vaahtokarkit ja muut namit vai jotain ihan muuta?

Lattemamma

p.s. Oma macarons innostukseni sai itseasiassa lisäpotkua yhdestä syntymäpäivälahjastani joka ansaitsee ihan oman postauksensa…

 

8 COMMENTS
|
10,351 VIEWS
|
Partager sur Facebook
8 comments on “ Ruusumacarons „
Jonna, on June 5, 2013

Hei Sofia! Ihana resepti jälleen kerran ja onnea sinulle näin jälkikäteen! Osaatko kertoa mistä Turun seudulla saa esim. vaniljauutetta tai ruusu-uutetta? Stockan herkussa ei tiedetty. Mukavaa loppuviikkoa 🙂

Sofia, on June 5, 2013

Moikka Jonna ja kiitos paljon! Olen ostanut tuon ruusu-uutteen jostain reissusta ja yritin katsoa josko netistä saisi, mutta heidän sivunsa olivat juuri huollossa, jospa saisivat pian auki, osoite on http://www.amberflavors.com. Vaniljauutetta saa nykyään ainakin täällä Helsingissä isoista K-marketeista/Citymarketeista. Niitä myy myös nettikauppa http://www.behnfords.fi. Vaniljauutetta voi tehdä myös itse, esim. täällä on siihen hyvä resespti. Käytännössä se on vaniljatangon ja alkoholin sekoitusta, eli alkoholiin uutettua vaniljaa. Myös englannista voit tilata vaniljauutetta osoitteesta http://www.makebake.co.uk. Toivottavasti tästä oli jotain apua. Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

Sofia, on June 5, 2013

P.s. tuli muuten Jonna mieleeni, että olen kyllä tainnut ainakin Helsingin Stockan herkussa nähdä Steenbergsin luomu vaniljauutetta. Kulkee siis englanniksi vanilla extract nimellä. Ja jostain syystä noi jotkut linkit esiintyy vaan tyhjinä kenttinä, mutta niitä painamalla pitäisi päästä perille oikeaan osoitteeseen 😉 Ja ruusuvesihän on käsittääkseni ruusu-uutten ja veden sekoitusta, eli vain laimeampaa maultaan, mutta ehkäpä sillä saisi myös ruusun makua aikaiseksi.

Ansku, on June 6, 2013

Täydellisen herkullisen näköisiä macaronseja! “Pakko” ottaa resepti ylös ja testata itsekin 🙂 Jo jotain siis päätetty lähenevien synttäreiden kahvipöytään.. 😉 Ruusu-uutetta olen muuten itse joskus ostanut jostain ekokaupasta (tai vastaavasta), en tiedä löytyisikö uutetta sellaisista? Käytin silloin pikkuleivissä ja antoi kyllä kivan, erilaisen maun 🙂 ps. Nuo vaaleanpunaiset, jalalliset tarjoiluastiat näyttävät todella upeilta pöydässä ja vielä samansävyisten tarjoamisten kera! Ihanat!!

Ansku, on June 6, 2013

Niin ja kiva kuulla, että on muitakin, jotka eivät niin trendejä seuraa -makuhan se on tärkeintä todellakin! 🙂 Sillä en uskallakaan ennustaa seuraavaa herkkutrendiä ;)Luin joskus kevättalvella yhden artikkelin, jossa uskottiin ns. perinneherkkujen nostavan suosiotaan nimenomaan leivonnaisissa. Tiedä sitten miten pitää paikkansa. Minulle kelpaa kyllä kaikki herkut, kun vain maku on kohdallaan 😀

Sofia, on June 6, 2013

Kiitos Ansku, olen ollut noihin vaaleanpunasiin astioihin niin tyytyväinen. Kannattaa kokeilla macaronseja ehkä ainakin kerran ennen isoja juhlia niin saa paistoajat kohdilleen omaan uuniin yms. Luulen muuten myös, että perinneherkut tulevat muotiin. Amerikassa esim. kuivakakut (bundt cake) oli aika paljon esillä viime talvena… Tiikerikakkua kahvipöytään siis 🙂

Ansku, on June 6, 2013

Taidan kokeilla joo, sillä en ole macaronseja aikaisemmin tehnyt. Onneksi voi aina viedä ne leipomukset työkavereille, jotka mielellään syövät epäonnistuneetkin herkut 😉

Sofia, on June 7, 2013

Ansku, on se hyvä, että on työkaverit joita voi pitää koekaniineina :D.

Leave a comment
name
email
url
message