Cooking

Kesäkeitto

Käytän ruuissa runsaasti tuoreita yrttejä ja muutenkin paljon luonnonmukaisesti tuotettuja aineksia. Tämä voi nostaa helposti ns. ruokakorin hintaa kuukaudessa. Jos olet  niinkuin minä, etkä ole valmis tinkimään hyvistä raaka-aineista, kannattaa tehdä kerran viikossa keittoa joka on useimmiten edullisempaa (ja siitä riittää lähes aina pakastettavaksi pari annosta tai seuraavan päivän lounaaksi). Esimerkiksi erilaiset kasvissosekeitot ovat edullisia valmistaa. Samoin keittolihat ovat edullisia.

Kesäkeiton ainekset löytyvät maitoa lukuunottamatta kesäiseltä torilta ja jälkkäriksi voi samalla napata mansikoita. Kesäkeitto on ruoka joka jakaa ehkä vähän melipiteitä, mutta ne jotka siitä pitävät, pitävät siitä yleensä kovasti. Meille maistuu ihan perinteinen kesäkeitto ilman sen kummempia kommervenkkejä. Näin me sen teemme…

Kesäkeitto

1/2 litraa uutta perunaa

2 kesäsipulia (pätkä vartta mukaan lukien)

puntti porkkanaa

pieni kukkakaali

1/2 litraa herneepalkoja perattuna

1 l vettä

1/2 l luomu kulutusmaitoa

suolaa, kokonaisia musta- ja valkopippureita

pari luomu kasvisliemikuutiota (suhteessa vesimäärään)

tuoreita yrttejä päälle maun mukaan, m. persiljaa

1. Paloittele tarvittaessa perunat puoliksi, jos perunat ovat pieniä ne voi laittaa kokonaisina. Laita ne kiehumaan suolalla & pippureilla maustettuun veteen.

2. Paloittele porkkana, halkaise kesäsipulit, irrottele kukkakaalin kukinnot ja lisää perunoiden kanssa kattilaan. Lisää kasvisliemikuutiot. Anna kiehua kunnes kypsiä.

3. Kaada joukkoon maito ja lisää herneet, kiehauta. Tarjoile tuoreen yrttisilpun kanssa. Jotkut tykkäävät suurustaa keittoa, toiset lisäävät sulatejuustoa ja joillekin siihen kuuluu ehdottomasti pinaatti. Siitä vaan itselleen sopivaksi soveltamaan. Maistuu erinomaiselta tuoreen ruisleivän kanssa tai ihanien vastapaistettujen sämpylöiden kera.

Iltapalaksi meillä maistuu välillä mannapuuro. Tavallisen mannapuuron sijaan kannattaa joskus kokeilla spelt mannaa. Tällä kertaa heitin puuron sekaan paahdettua pellavansiemenrouhetta jossa on seassa mustikkaa. Pellavansiemenissä on proteiinia joka tuosta keitosta uupuu, joten siinäkin mielessä sopivat hyvin saman päivän aterioille. Sen lisäksi se on erinomainen omega 3 rasvahappojen lähde. Lisäsin siis mannaan 3 rkl 24h Valon kuivattu mustikka-pellavansiemen rouhetta (meillä tätä ainakin löytyy Aitokaupoista). Puuron päälle kaadettiin tällä kertaa valmista mustikkakeittoa. Toivon kovasti, että pieniä kivijalkakauppoja käytetään myös ruokaostoksiin, etteivät ne kaikki lakkaisi. Anton & Antonit, Aitokaupat , Eat & Joyt ja myös yksi suosikeistani Laivurin valinta ovat niin ihania, etten haluaisi niistä millään luopua.

Maukasta päivää!

Lattemamma

4 Comments

  • Eva / Citymami

    Aurinkoista ja suloista juhannusta teille :)! Täällä vietetään pitkästä aikaa vapaapäivää ja olemme tyttöjen kanssa lähdössä torille ja kauppahalliin ostoksille. Kuinka olenkaan odottanut hetkeä, jolloin voidaan keräillä korit täyteen tuoreita aineksia. Nyt mennään kipin kapin – tuli niin vesikielelle kuvistasi :)!

  • Ansku

    Herkullisen näköinen kesäkeitto! Ruisleivän tai juuri uunista otettujen sämpylöiden kanssa täydellistä 🙂 Tuota 24h Valon kuivattu mustikka-pellavansiemenrouhetta löytyy muuten myös isommista marketeista. Tosin itsekin ostin pienemmästä paikalliskaupasta kuten muitakin luomutuotteita 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.