Cooking

Grilled pizza

Uuden grillin lisäosaksi hankittiin tälle kesälle pizzakivi. Kotiuunissa meillä on ollut jo sellainen käytössä ja pizzoista tulee selkeästi rapeampia kuin tavallisella leivinpellillä. Grillattu pizza se vasta ihanaa ja rapsakkaa onkin. Pizzakivi kannattaa laittaa hyvissä ajoin grillin lämpöön kuumenemaan. Ainakin Weberin pizzakiven päälle laitetaan erikseen metallinen “leivinpelti” joten pizzaa voi samalla rakennella sen päälle kun kivi kuumenee.

Pizzapohja ( 2 isoa pizzaa)

3 3/4 kuppia (durum)vehnäjauhoja

2 1/2 tl kuivahiivaa (1,5 pussia)

3/4 tl suolaa

3/4 tl sokeria

1 1/3 kuppia kädenlämpöistä vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja vaivaa palloksi. Anna kohota liinan alla lämpöisessä paikassa kunnes kaksinkertainen (pari tuntia).

2. Vaivaa taikin kahdeksi palloksi ja anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.

3. Kaulitse jauhotetulle pellille ohut pohja ja täytä haluamillasi päällisillä. Paista kuumalla pizzakivellä kunnes pohja on rapsakka ja päälliset sopivasti kypsyneet ja juustot sulaneet.

Meidän pizzojemme päälle siveltiin tomaattipyrettä ja leviteltiin ohuelti valmista tomaatti(pasta)kastiketta. Lisukkeeksi tulleet tomaattiviipaleet leikkasin ohuiksi siivuiksi, ripottelin pinnalle suolaa ja sokeria ja annoin seistä muutaman tunnin. Sen jälkeen kaadoin tomaateista nousseen nesteen pois (turhat nesteet tekevät pizzoista “löysiä”). Kanttarellit paahdoin paistinpannulla ja ohueksi viipaloidut munakoison siivut “itketin” suolalla.

Pizzan päälle sopii tietenkin mikä vaan päällinen ja jokainen kokoaa pizzat makunsa mukaan. Meidän perheen suosikkipizzaan tulee tomaattia, valkosipulia, buffalamozzarellaa ja reilusti tuoreita yrttejä kuten oreganoa, basilikaa ja salviaa. Valmiin pizzan päälle lorautetaan pieni tilkka hyvää oliiviöljyä ja rouhaisu mustapippuria. Toinen hyvä kombo oli munakoiso, kantarelli, sipuli, valkosipuli ja feta. Päälle vielä tuoretta korianteria ja parmesaanilastuja. Myös pizza bianco, eli tomaattikastikeeton pizza olisi erinomainen grillissä valmistettuna.

( 1 kuppi 0n 2,5 dl, täällä saaressa käytin kyllä mittana ihka oikeaa isoa kahvikuppia)

Pizzapohjan ohje Jim Laheyn kirjasta My Bread

Huoleton kesäkattaus isommalle porukalle, ei tiskiä.

Tällä kertaa pizzat nautittiin sisarusten, kälyjen, serkusten ja appivanhempien kesken rennosti pihakallioilla istuskellen auringon paisteessa.

Lattemamma

4 Comments

 • Ansku

  Maittavan näköinen pizza! Ja mozzarella toimii aina kaikissa pizzoissa 🙂 Kerran kiireessä yllätysvieraille tuli tehtyä pizzapohja voitaikinasta ja päällisiksi tyyliin kaikki mitä kaapista löytyi 😉 Toimi yllättävän hyvin, vaikka toki parasta on ehta pizzataikina.

 • Tuplamamma

  Olen suhtautunut hiukan skeptisesti itse tehtyyn pizzaan, kun en ole pannupizzojen ystävä… Hankimme nyt kuitenkin Weberin pizzakiven ja lopputulos oli todella hyvä! Toimii myös hiiligrillissä. Voisin elää tomaatti-mozzarella-basilika -yhdistelmällä ja se päätyi myös pizzan päälle. Seuraavalla kerralla kokeillaan suosittelemaasi pizza biancoa ja vaikka herkkutatteja…

  • Sofia

   Kiva, että maistui ja hyvä tietää, että hiiligrillissäkin toimi (mr. Latte haaveilee sellaisesta tuon kaasugrillin rinnalle)! Mekin aioitaan kokeilla seuraavalla kerralla pizza biancoa, herkkutatti sen kanssa kuulostaa täydelliseltä! Myös mm. loraus hyvää tryffeliöljyä pizza biancon kanssa on taivaallista!

Leave a Reply

Your email address will not be published.