Sep
5

A rainbow on a plate

by Sofia   -   in Cooking

Tiedättehän sanonnan “sateenkaari lautasella”? Ajatuksena siis, että ruokavalioon olisi hyvä sisällyttää ruokia kaikissa väreissä. Eikä kyseessä ole tietenkään värikäs pussillinen karamelleja vaan kasviksia. Mitä ilmeisimmin erilaiset värit viestivät meille mitä kasvis sisältää, oransseissa ruuissa on mm. karoteenia, flavonoideja & c-vitamiinia, punaisissa, vihreissä ja violeteissa taas jotain ihan muuta (täältä voit lukea mitä). Niinpä jos yrittää sisällyttää lautaselleen mahdollisimman monta eri väriä, lopputuloksena pitäisi välttää puutostiloja ja saada fysiikkansa laulamaan onnesta. Tai jotain sinne päin ainakin…

Mikäs sen parempi aika löytää sateenkaaren värit vihannesosastolta tai torilta kuin loppukesä. Kukkakaaleja, kurpitsoita yms. saa kaikissa väreissä ja ne maistuvat paremmalta kuin koskaan. Tämän ohjeen takana on siis ajatus sateenkaaren väreistä kirjaimellisesti yhdessä annoksessa. Hattara tietenkin huomautti heti, että vaaleanpunainen uupui ( kyllä, Hattaran sateenkaaressa vaalenapunainen on pääväri!). Tämä hoituisi helposti punajuurella, mutta silloin saisi kyllä värjättyä ainakin keltaisetkin ainekset pinkeiksi. Ohjeeseen sopii käyttää mitä vain suosikkikasviksia. Tällä kertaa kasvikset syötiin pastan kanssa herkullisena kastikkeena, mutta ne voisi yhtä hyvin nauttia vaikkapa pihvin seuralaisena tai paistamisen sijaan höyryttää parempien ravintoarvojen säilyvyyden takaamiseksi ja lopuksi huljauttaa pinnalle loraus hyvää oliiviöljyä (ja jos et usko, että luomu kirnuvoi on kaiken pahan aiheuttaja, niin ehkäpä nokare sitäkin). Tällä kertaa siis kuitenkin sateenkaarta pastan päällä. Kun aineksia on vähän on tärkeää käyttää laadukkaita tuotteita. Käytä viimeistelyyn parasta öljyäsi ja pastaksi kannattaa valita hyväksi toteamasi merkki (oma suosikkini on Setaro).

Varovainen pikku apuri alkaa olla jo harjaantunut oman lastenveitsensä kanssa.

Opinelin (Nº07) lastenveitsissä on pyöristetty pää, mutta ne ovat silti teräviä. Sopivat mielestäni varovaisille tai sitten hieman isommille lapsille (suositus muistaakseni ei alle 7-vuotiaille). Veitsi Eiringistä, muitakin värejä on olemassa. Kokkipuodissa myydään myös hieman isompia Mac Kid´s lasten veitsiä jotka näyttivät myös kivoilta. Ehdottomasti kuitenkin Hattaraa isommille käsille.

Sateenkaaripasta

1/2 lila kukkakaali (myös mm. munakoiso käy erinomaisesti)

keltainen kesäkurpitsa

vihreä kesäkurpitsa

punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja

porkkana

salottisipuli

pari valkosipulinkynttä

nokare kirnuvoita (oman maun mukaan)

loraus oliiviöljyä

suolaa & mustapippuria

(2 tl viikunahilloa)

tuoretta basilikaa

parmesaania

1. Huuhtele, paloittele ja tarvittaessa kuori kasvikset. Kuullota ensin sipulia hetki voin ja öljyn seoksessa, lisää kasvikset vähitellen ja paista ne kypsähköiksi, mutta rapsakoiksi. Lisää tomaatit & valkosipuli loppua kohden. Voit lisätä pannulle tässä vaiheessa vähän pastan keitinvettä jos haluat “höyryttää” vihanneksia. Mausta suolalla & pippurilla ( ja halutessasi viikunahillolla, se antaa ihan vähän makeutta annokseen).

2. Keitä pasta ja nostele vihannesten joukkoon, lisää hieman keitinvettäkin. Sekoita joukkoon iso kourallinen tuoretta basilikaa ja raasta pinnalle vähän parmesaania. Voit viimeistellä annoksen oliiviöljyllä.

Nauti sateenkaaripasta tummanvihreän tammenlehvä- tai babypinaattisalaatin kanssa ja tunne kuinka kaikki värit ilahduttavat mieltäsi ja ehkä vähän kroppaasikin!

Pastan päälle raastetaan hieman tuoretta parmesaania.

Sateenkaaren värejä ja yksisarvisia päivääsi,

Lattemamma

There is a saying one should have a rainbow on a plate, as in eat as many different colors of food as possible. It´s obviously better if we go for veggies instead of a bag full of jelly beans to get our daily dose of vitamins and other important nutrients. Above is my recipe using as many veggies as possible in the colors of the rainbow, feel free to use whatever makes your body sing. And you might just want to steam those veggies instead of braising them on a skillet to get the best of all the goodness they have in them. Maybe drizzle with some yummy olive oil and add a bit of good quality butter. Eat them any way you like best, just enjoy all those colors available at your farmers market at the moment. Sending you unicorns and rainbows to brighten up your day!

( here you can read more about the great nutrients in all the different colors)

p.s. Hattaran mekko Livly.

7 COMMENTS
|
8,034 VIEWS
|
Partager sur Facebook
7 comments on “ A rainbow on a plate „
Stockholmsmamma, on September 5, 2013

Hei Sofia ja kiitos taas ihanista postauksista!
Minä olen utelias ja mielenkiinnolla lukisin mitä ajatuksia sinulla on la coquetan (ja jacadin)uudesta syysmallistosta?!?!
Itse tilasin tytöilleni kesällä mekot la coquetasta ja olin hieman yllättynyt syysmallistosta, ei ollut ihan sitä mitä odotin..
Mainitsit joskus aikaisemmin että Tallinnan jacadi lähettää suomeen? Miten sieltä tilataan?
Onko vinkkiä mistä löytäisi tytölle tumman harmaa villakangas hameen? Tartine et chokolat löytyy ihana mutta se on kyllä todella kallis…
Kiitos jo etukäteen ja mukavaa päivää! 🙂

Sofia, on September 5, 2013

Moikka Stockholmsmamma,

Itse tykkäsin La Coquetan mallistosta ensi fiilisten perusteella, mutta täytyy tutustua tarkemmin. Yritän mahduttaa aikatauluun visiitin heidän liikkeeseensä kun käyn Lontoossa viikon päästä. Palaan sitten varmaan aiheeseen.
Tallinnan Jacadista en ole itse ikinä mitään tilannut, mutta joku lukija täällä siitä kommenttiosiossa mainitsi. En löytänyt kommentia, mutta voisin kuvitella, että puhelinsoitto tai maili heille ja sitten laittavat maksetut ostokset postiin? Meillä on harmaa villakangashame jostain Jacadin vanhasta mallistosta. Olikohan siellä nyt? Teen tutkimusta ja palaan tähänkin aiheeseen vielä! 🙂 Mukavaa päivää sinullekin!

Lumo, on September 5, 2013

Itsekin olen noudattanut tuota ohjetta, että eri värejä on hyvä olla lautasella. Paitsi terveellistä, se on myös kauniin näköistä.

Sofia, on September 5, 2013

Juuri niin Lumo, ilahduttaa myös silmää.

Skärhamn, on September 5, 2013

Moi!

Onpa sulla ihana blogi, jäin koukkuun 🙂
En tiedä oletko maininnut aiemmin, mutta olisin kiitollinen vastauksestasi.

Mistä olet ostanut olohuoneen sisal(?)maton?
Miten paljon asunnossanne olevat puiset (oletan niiden olevan puiset) jalkalistat ovat eläneet?

Uudistan olohuonetta ja vastaukset tulisivat todellakin tarpeeseen 🙂

Sofia, on September 5, 2013

Hei Skärhamn ja lämpimästi tervetuloa!
Olohuoneen matto on Ikeasta. Puiset jalkalistat eivät ole eläneet lainkaan (en ainakaan ole huomannut). Suomessa kylmä, kuiva talvi tuo sen verran lämpö- ja kosteusvaihtelua, että ainakin meillä parketti (ikivanha) elää kyllä, mutta listoista en ole samaa huomannut. Toivottavasti tästä oli apua!

Ansku, on September 6, 2013

Läheskään aina se ei onnistu, mutta itsekin pyrin pitämään eri värit lautasella. Lapsia luulisi ainakin houkuttavan syömään paremmin, kun löytyy väriä joka lähtöön 🙂 ps. Erään toisenkin pikkutytön sateenkaaresta löytyy päävärinä vaaleanpunainen -me aikuiset ei vaan ilmeisesti nähdä sitä 😉

Leave a comment
name
email
url
message