Cooking

Muromysli

Tiedättekös mitä? Minä pidän mysleistä. Luonnonjugurtti ja paahdetut siemenet tai hyvä mysli ovat ihan lempi aamiaisiani. Muromysleistäkin pidän kyllä, mutta en siitä, että ne sisältävät hirmuisesti sokeria (monet tavallisetkin sisältävät kyllä…). Sokeria saa mielestäni ihan tarpeeksi silloin tällöin (hmm, liian usein?!) syödyistä herkuista, joten en ainakaan halua turhan usein tarjoilla sitä erikseen lapsilleni aamupalaksi. Joten miten olisi, kinnostaisiko teitä tehdä omaa muromysliä? Sellaista jossa on vähän hunajaa, eikä lainkaan valkoista sokeria? No hyvä! Tehdään!

Lattemamman muromysli

2, 5 dl/ 1 cup pähkinöitä (mm. manteleita, cashewpähkinöitä, macadamioita tai mieluinen sekoitus)

7,5 dl/ 3 cup kaurahiutaleita (ei pikakaura)

2,5 dl/ 1 cup kauraleseitä

n. 0,5 dl kookosta (lastuja)

n. 1 dl kuivattua mansikkaa

1-2 tl jauhettua vaniljaa

0,75 dl/0,5 cup sulatettua voita (tai kookosöljyä)

0,75 dl/ o,5 cup hunajaa

1. Sulata voi & hunaja ja sekoita keskenään. Sotke isossa kulhossa kaurahiutaleet, -leseet, kookoslastut, vanilja ja pähkinät jotka voi halutessaan pieniä tehosekoittimessa. Itse rouhin vain osan ja jätän osan kokonaisiksi.

2. Sekoita kuivat aineet voi- (tai kookosöjy) & hunajaseoksen kanssa hyvin. Levittele uuninpellille ja paahda n. 150°c uunissa kunnes kauniin kullanruskeaa (n. 30 min.). Sekoita lopuksi joukkoon kuivatut mansikat. Säilyy huoneenlämmössä kuukauden verran (paitsi luulen, että mysli on syöty ennen sitä).

Reseptiä on helppo muunnella oman maun mukaan. Esimerkiksi kuivattu omena, kaneli ja rusinat sopivat hyvin yhteen. Lempi valmismyslissäni Hari Crunchin Open Upissa on mm. kardemummaa ja eukalyptusta. Myös kuivatut karpalot, mustikat ja kirsikat sopivat hyvin mysliin. Esimerkiksi kirsikka ja raakasuklaa ( esim. kaakaonibsit) voisi olla aika kiva yhdistelmä.

Mittasuhteet adaptoitu tästä reseptistä.

Home made granola is just so yummy with some natural yoghurt. I added some coconut, cashews, almonds and vanilla to the oats and mixed it all up with coconut oil and honey. When it was out of the oven I tossed dried strawberries in to the mix and let it cool. So good! A mixture of dried apples, cinnamon and raisin would be season appropriate or why not use some pumpkin spice mix to get you in to a fall mood and feeling worm right from the start.

Aurinkoa aamuihinne ( pimeisiin, kylmiin ja sateisiinkin)!

Lattemamma

p.s. Punnitse ja säästä liikkeet ovat esimerkiksi hyviä paikkoja jos etsit erilaisia aineksia myslien valmistukseen tai vaikkapa pikku naposteltaviksi.

8 Comments

 • Pia

  Kuivattujen hedelmien kanssa kannattaa vaan olla tarkkana, jos haluaa oikeasti tarjota ei sokerista aamupalaa pikkulapsille. Useimmissa niistä on ihan järkyttävä määrä sokeria, lisäaineita ja makeutusta, vaikka niitä voisi luulla terveellisiksi. Makeuttamattomia/lisäaineettomia vaihtoehtoja löytyy varmaan ainakin luomu kaupoista. Ihana juttu silti tähän niin ankeeseen aamuun! 🙂

  • Sofia

   Moi Pia, joo ehdottomasti kannattaa katsoa mitä ne sisältävät! Esimerkiksi tuolla Punnitse ja säästä´ssä on mainittu jokaisen laarin kannessa mitä sisältö on “syönyt itseensä” ja esimerkiksi nuo mansikat ovat uunikuivattuja mansikoita ja sisältävät minun muistaakseni… mansikkaa :). Eivät ole lainkaan makeita, paitsi marjan oma makeus, mutta tosi maukkaita ja jopa pikkuisen kirpakoita ja kepeän rapeita. Ihania! Ei kannata tosiaan mennä siihen lankaan, että jos ostaa jotain “terveellistä” luomua, että se ei sisältäisi kuitenkin makeutusta tms. Nämä kuivatut mansikat, luomu kookos ja luomu pähkinät eivät kuitenkaan siis sisällä mitään ylimääräisiä makeutusjuttuja.Tuolta löytyy myös sokeroimattomia kuivattuja omppuja ja banaanilastuja.

 • Eva/Citykids

  Hei! Aamiainen on ehdottomasti lempiateriani päivästä 🙂 Kiitokset lomatoivotuksista 🙂 Niin ja tullaan testaamaan heti Helsingin pulkkamäet, kun kunnon lumi saapuu 😀

 • Eeva

  Aivan ihana resepti ja herkulliset kuvat! En ole koskaan valmistanut mysliä itse, täytyy siis kokeilla! Voittaa varmasti kaupan myslit, joista kyllä lemppareitani ovat Eirigissä myytävät Lizi’s granolat (treacle & pecan eritoten). Meillä syödään joka aamu (!) puuroa marjojen kera, mutta vaihtelu kyllä virkistäisi 🙂

  • Sofia

   Kiitos Eeva! Mekin syödään yleensä arkiaamuisin puuroa, viikonloppuisin aika harvoin. Silloin tykkään keksiä jotain vaihtelua. Pitääkin tehdä visiitti Eirigiin… taas :D.

 • Lumo

  Olen jo aikaa sitten lakannut ostamasta kaupan muromyslejä, kun tajusin kuinka paljon niissä on sokeria.

  Teen omaa mysliä, johon tulee aika lailla samoja aineksia ja lisäksi kurpitsansiemeniä. Maistuvaa ja paljon terveellisempää kuin kaupan vastaavat tuotteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.