Cooking,  Good things for kids

Lucia ja ihanat yöpaidat

Mitä sinun viikonloppuusi kuului? Lauantaina teimme visiitin Tuomaan joulumarkkinoille josta löytyi ihanan lämpöiset karvakintaat Hattaralle. Sunnuntaina ihailimme ikkunan takana satavaa lunta, mutta valitettavasti se suli jo iltaan mennessä. Perjantaina kävimme ihailemassa Lucia neitoa, mutta emme päässeet kovin lähelle ja vähän ainakin Hattaraa harmitti kun neito näkyi vaan kovin kaukaa. Kotona katsoimme sitten Luciaa Yle Areenasta. Niin ja leivoimme Luciapullaa! Ihan uusissa yöpaidoissa…

How was your weekend? We made a little trip to a Christmas fair on Saturday. On Sunday we looked at large snowflakes falling behind our window still in our pj´s, unfortunately the snow melted by night time. I asked the girls what they wanted to do and they requested going to the beach. So we laid a large beach towel on the floor, put on our swimming suits and sunglasses, filled the beach ball and made some festive cocktails with straws and sparkly umbrellas. Then we swam and laid in the sun. It was almost as much fun as the real beach but a lot less sand in our toes to clean up after (and no sticky sunscreen either). On Friday, when it was the day of Saint Lucia, we went to see her decent down the church stairs wearing her white gown with a red belt and a real candle crown in her hair. After we got home the girls put on their new nighties and we baked some Lucia buns… 

These nightgowns are just perfect! They are from La Coqueta Kids. I saw them on Celia´s blog and had to make an order by phone (they are not up on the web shop yet). Luckily they arrived just in time for Saint Lucia´s. We tuned them with velvet ribbon for the occasion, but they are even cuter as they are. I adore them and so do the girls!

I had the dough ready and rising while we were out so we could start baking immediately after arriving back home.
Taikina oli valmiina kohoamassa kun olimme katsomassa Luciaa joten pääsimme heti kotiin tultuamme leivontahommiin.
Purkka lisäili rusinoita…

Some more raisins…
Hattara rakenteli keskittyneenä omia kuvioitaan.
Vielä lisää rusinoita…
Mahtuiskohan tähän vielä pari rusinaa?

Oikealla korissa näkyy Hattaran hieno perhonen…
… ja Purkan Luciarusinapullat!

Lussekatter

2 pussia kuivahiivaa (n.20 g)

1 g sahramia

150g voita

5 dl kulutusmaitoa

1 purkki (200g) rahkaa *

1 muna ( ja toinen pullien voiteluun)

0,5 tl suolaa

2 dl sokeria

n. 17 dl jauhoja

( 1 tl kardemummaa)

koristeluun rusinoita

1. Sekoita kuivahiivat ja osa jauhoista sekaisin erillisessä kulhossa.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää maito. Lämmitä kunnolla yli kädenlämpöiseksi (kuivahiivaa varten nesteen tulee olla 42 asteista, jos käytät tavallista hiivaa, tarvitset 50g ja nesteen tulee olla 35 asteista. Hiiva sekoitetaan silloin nesteeseen ei jauhoihin).

3. Murskaa morttelissa sahrami ja ruokalusikallinen sokeria.

4. Lisää rahka, muna, sokeri ja sahrami (sekä kardemumma) keittiökoneeseen ja sekoita. (*Käytin tähän Valiolta saamaani uutta Rommi-rusina rahkaa. Se sopi erinomaisesti pullataikinaan! Maustetut rahkat eivät ole ehkä niitä jotka normaalisti lähtisivät mukaani kaupasta, joten kiva kun blogin kautta saa joskus tällaisia kivoja yllätyslahjoja niin tulee kokeiltua uusia juttuja.)

5. Lisää neste keittiökoneeseen rahkaseokseen ja sotke hyvin. Lisää sitten jauhot joihin hiiva on sekoitettu. Lisää loputkin jauhot taikinaan ja vaivaa kunnolla. Jauhojen määrää kannattaa katsoa vähän oman taikinan mukaan. Sen on hyvä olla kiinteää, mutta pullista tulee mehukkaammat jos jauhoja ei ole liikaa. Anna valmiin taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Noin puolisen tuntia.

6. Leivo pullat mieluisiksi muodoiksi. Perinteisesti Luciapullat koristellaan rusinoilla ja leivotaan useimmiten ässän muotoisiksi. Myös Lucian kruunu on kiva, erityisesti meidän pikkutytöt tykkäävät kruunupullasta. Anna pullien kohota vielä pellillä kaksinkertaisiksi, noin puolisen tuntia, voitele munalla ja paista 8-10 minuuttia 225ºc uunissa.

Nämä pullat sopivat mielestäni hyvin miksi vain (joulu)pulliksi ja meillä syödään näitä aattoaamunakin kahvin (tai maitolasillisen) kera. Usein leivomme uudet pullat edellisenä iltana, mutta tänä vuonna laitoin puolet pullista pakkaseen toreeltaan. Sieltä ne on helppo sulattaa aamulla (osa satsista menee aina omille vanhemmilleni). Tästä annoksesta tulee kaksi meidän uunimme pellillistä, eli varmaankin kolme normaalilevyisen uunin peltiä pullaa. Kardemumma ei perinteisesti kuulu Luciapullaan, mutta itse pidän sen mausta. Sahrami taas on oleellinen osa, mutta sen voi halutessaan jättää pois. Se antaa kyllä pullille kiva keltaisen värin ja hieman makua.

Perinteinen Lucia-kruunupulla.
Yleensä pulla maistuu maidon tai kaffen kanssa, mutta nyt testasimme (myös Valiolta saatua ) mausteista Talvipäivä omena-aronia mehua. Mehutkaan eivät kovin usein päädy meidän ostoskoriimme. Tämä voisi sopia lasten “glögiksi” hyvin, mehun voi myös lämmittää.

Ihanaa alkavaa viikkoa. Ihan kohta se joulu jo onkin! Me saamme tänään pieniä vieraita. On nimittäin piparkakkutalo talkoot! Olen hankkinut talot valmiina ja kasannut ne valmiiksi. Tytöt saavat sitten koristella ne oman mielensä mukaan.

Today we are hosting a gingerbread house decorating party. We´ll have our little girlfriends over to decorate some ready made houses. I have all kinds of sprinkles and candy waiting for them. Have a lovely week!

Lattemamma

Lauantai-aamuna tytöt saivat vielä pullat aamupalaksi. Uusissa yöpaidoissa oli ihana olla pitkään aamulla ja unikin maistui ihan harvinaisen pitkään. Hattara nukkuin puoli yhdeksään ja Purkka puoli kymmeneen. Meillä herätään viikonloppuisin yleensä kahdeksan maissa joten näissä yökkäreissä oli jotain taikaa… tai pullataikinassa?

6 Comments

 • Eeva

  Ihanat pullanleipojaiset teillä ja kauniit yöasut tytöillä! Meillä vietettiin viikonloppuna nuorimmaisen 2-v syntymäpäiväjuhlia ja nyt voinkin aloittaa juouluvalmistelut… P.S. Eikös olekin kiva, kun lapset ovat (pahimman) yöheräilyvaiheen ohi ja nukkuvat pitkään aamulla 🙂

  • Sofia

   Eeva, se on maailman ihaninta! Tosin lähes joka yö joku hiippailee aamuyöstä meidän väliimme nukkumaan. Ei se kyllä minua edes haittaa, aina en siihen edes herääkään. 🙂 Ihania jouluvalmisteluja sinne!

 • Laura

  Suloiset yöpaidat ja leipurit! Haluan jotain vastaavaa meidän neidille kun vähän kasvaa. Kiitos makoisista resepteistä, synttärijuhlien hitti oli vaahtokarkkitikkarit – ja jouluiset kuppikakut toimivat aikuisempaan makuun.:)

 • Ansku

  Kuinka suloiset pikkuleipurit! Samoin kuin nuo yöasut, todella kivat 🙂 Viikonloppuna tein ohjeesi mukaan pikkuleipiä ja donitseja, ihan vain leipomisen ilosta, ja ilahdutin herkuilla työkavereita. Hyvin näytti maistuvan leipomukset 😉
  p.s. olisinpa sun työkaveri niin saisin myös herkkuja!

  • Sofia

   Ansku, mielestäni on niin kiva kun kerrot mitkä reseptit on tullut testattua ja mistä tykkäsit (tai työkaverit 😉 )! Kiitos siitä!
   p.s. olisinpa sun työkaveri niin saisin myös herkkuja!