Mar
26

Baba Ghanoush

by Sofia   -   in Cooking

Söin Purkkaa odottaessani baba ghanoushia aika usein ( kun alun pahoinvointi oli ohi), se oli yksi raskausajan mieliteoistani. Yleensä sitä syödään Pohjois-Afrikkalaiseen tapaan alkuruokasalaattina, vaikkapa pitaleivän kanssa. Itse pidän siitä todella paljon vihannesdippinä ja syönkin sitä porkkanoiden kanssa ( eihän kerrota kenellekään, ei kuulosta kovin oikeaoppiselta!). Paahteinen ja pehmeä munakoison maku sekoitettuna raikkaaseen ja rapsakkaan porkkanaan on mielestäni hyvä. Baba ghanoush reseptejä on monenlaisia ja varmasti vähän alueesta ja suvusta riippuen variaatioita on maan ja taivaan väliltä. Pää raaka-aine on kuitenkin uuniissa tai tulella kypsytetty munakoiso. Tässä on minun versioni…

Baba Ghanoush

1 iso munakoiso

1 valkosipulin kynsi

( puolikkaan sitruunan raastettu kuori)

n. 2 tl sitruunamehua

2 tl tahinia eli seesaminsiementahnaa

1 rkl oliiviöljyä

1-2 rkl silputtua lehtipersiljaa

1-2 rkl granaattiomenan siemeniä

( 1/2 tl savupaprikajauhetta)

suolaa ja pippuria

1. Lämmitä uuni n. 200ºc. Laita kokonainen munakoiso sellaisenaan uuniin n. 30 minuutiksi. Munakoiso saa tummua pinnasta ja sen tulee “vähän lässähtää”. Munakoison pitää olla täysin kypsää mössöä sisältä. ( munakoison voi tehdä myös grillillä tai kaasulieden liekillä)

2. Raaputtele lusikalla kypsä munkoiso astiaan missä valmistat baba ghanoushin. Lisää mausteet ja sekoita. Valmista!

Voit käyttää persiljan lisäksi minttua tai korianteria, tai vaikka kaikkia. Voit jättää halutessasi sitruunankuoren tai savupaprikajauheen pois. Espanjalainen savupaprikajauhe ei sinällään kuulu baba ghanoushiin, mutta tuo minusta siihen ihanaa paahteisuutta, ehkä juurikin sitä avotulella valmistetun alkuperäisen version makua. Myös granaatinomenan siemenet ovat toki valinnanvaraisia, mutta antavat kivan pirskahtelevan tekstuurin ja raikkautta muuten tasaiselle ja “pyöreän makuiselle” tahnalle. Yhdestä munakoisosta tulee pieni meze– alukuruoka useammalle jos tarjolla on paljon vaihtoehtoja. Porkkanan kanssa dippaillessa voin helposti syödä koko annoksen lounaaksi ( no ainakin puolet).

Ihanaa aurinkoista keskiviikkopäivää!

Lattemamma

Here is my recipe for a Baba Ghanoush the tahini and roasted eggplant salad/ dip. It´s often eaten as a starter with other Northern African dishes, but I like it as a dip with raw veggies, especially with carrots ( this was one of my pregnancy cravings). It makes a delicious and healthy lunch and it´s quite handy to take to the office with you if you like. If you peel and chop your carrots before, put them in some cold water with a dash of lemon juice to keep them nice and fresh. And as always, if you´d like this recipe in English just comment below and I´ll translate it for you. Have a sunny day!

7 COMMENTS
|
12,133 VIEWS
|
Partager sur Facebook
7 comments on “ Baba Ghanoush „
Niina, on March 26, 2014

Kiitos, kaipasin juuri jotain tällaista ohjetta! Pääsee ehdottomasti kokeiluun ja kuulostaa loistavalta loppraskauden lounaalta. Aurinkoista loppuviikkoa, tuo ihana auringonpaiste saa minut kuplimaan onnesta. 🙂

Katja, on March 26, 2014

Täytyypä kokeilla, vaikuttaa herkulliselta. En ole koskaan itse tehnyt baba ghanousia, ainoastaan ravintolassa maistanut. Kiitokset reseptistä.

Sofia, on March 26, 2014

Katja ja Niina, suosittelen kokeilemaan! Kiitos kun jätitte kommenttia! 🙂

Debby, on March 26, 2014

Heippa Sofia,
Ehdottaisin että munakoiso pitää reijittää haarukalla vähän ennen kun pistää uuniin se meinaa voi räjähtää kun se kuumenee ja siitä tulee tosi ikävä sotku uuniin .Ihana resepti;)

Sofia, on March 27, 2014

Kiitos Debby, hyvä vinkki. Vielä ei ole koskaan räjähtänyt munakoiso, mutta en toki halua sen tapahtuvan jatkossakaan. Haarukka hommiin ensi kerralla! 🙂

Ita, on March 27, 2014

Mmmmm! I’m going to try that pomogranet addition

Sofia, on March 27, 2014

Ita, so goooooood!

Leave a comment
name
email
url
message