Jan
26

A little tea party

by Sofia   -   in Cooking  Party planning

Kuten perjantaina mainitsinkin, oli meillä ilo saada ystäväni ja hänen tyttärensä kylään viikonloppuna. Pidimme teekutsut ja myös tyttöjen Corolle-nuket oli kutsuttu juhlimaan ( en muistanut kuvata suloisia nukkeja, mutta rehellisyyden nimissä todettakoot, että ne eivät kyllä yhtä lukuunottamatta saaneet kovinkaan paljoa huomiota tai edes mielikuvitus teekupposta näissä juhlissa). Pienet ladyt käyttäytyivät oikein mallikaasti ja lähtivät sitten yhdessä leikkimään kun jatkoimme ystäväni kanssa keskustelua pöydän ääressä.

Last weekend I and the girls hosted a tea party for my friend and her daughter. The girl´s dolls were also invited but truth be told only one poor doll got a cup of imaginary tea. But the little ladies behaved well, all enjoyed more than one cup of strawberry tea and they managed to pour their own milk from a little silver jug and eat plenty of little star and heart shaped sugar cubes along the way. My girls were so excited about planning the party. They both sat with me to scroll through my Pinterest board about tea parties and were happy to go through the etiquette. They also wanted to help set the table and came with me to the bakery to choose the petit four. Cotton Candy even remembered to apply what she had learned about the etiquette. She was also the designated tea pourer and took her job with the pink tea pot in to heart. But I think even the 3 year olds managed very well. After they had tasted a little of everything they went to play and my friend and I got to sit at the table and chat with more tea and pink bubbles. We had a really great time. I even remembered to take a few photos before we started eating. Although not from the whole table scape as the little girls had already seated themselves and started drinking their rose scented lemonade…

DSC_0789

DSC_0790

I took this antique silver bowl to my favourite florist Inbloom along with a few pictures of what I had in mind for the flowers. They were absolutely perfect!

DSC_0792

DSC_0801

DSC_0795

I found us grown ups a bottle of pink champagne from Fortnum & Mason ( they have made their own labels for Billecart -Salmon, some of the labels have texts like “Be my Valentine” or “Congratulations for a girl”) and the girls got this rose lemonade as their bubbles.

DSC_0797

The pink porcelain tea set is from Pottery Barn Kids and the strawberry tea from Fortnum & Mason. For us adults I brewed their assam superb but we had to taste this tea too as the girls kept drinking it so happily. It was very good.

DSC_0804

We went to Ekberg the morning of the party to buy some petit fours. Unfortunately they had already sold out on our favourite, the mini bébé pastries.

DSC_0826

The best picture I could do of a whole table scape. Someone has already added some stickers to the deco.

DSC_0823

DSC_0793

I literally lifted the scones out of the oven a minute before our doorbell rang. They were good even though I say so myself.

DSC_0794

I decided on three different flavours for the finger sandwiched. Smoked salmon with butter and dill, organic free range eggs, mayo and water cress and cucumber with herbed lemony butter.

DSC_0824

DSC_0809

The girls and I brought some sweets from London for the party.

DSC_0805

DSC_0803

And we also bought these condiments from Fortnum & Mason. Strawberry preserves, lemon curd and orange marmalade to enjoy with the warm scones.

DSC_0800

DSC_0814

Pretty sugar cubes.

DSC_0813

DSC_0815

I made ice cubes with fresh raspberries and mint. I really wanted to use edible flowers for these and to decorate the sandwiches with but they are not so readily available this season.

DSC_0822

Some clotted cream to enjoy with the scones.

DSC_0799

DSC_0825

 

The girls and I got some great hostess gifts like this book the girls loved. Planning a tea party was a lot of fun and it´s such a great way to spend time together. Did you know there are many different ways to have tea? High tea is more of a meal and always includes a cooked dish ( for example a steak and kidney pie) and bread and butter. It should include a dish with meat. Afternoon tea is what we had minus the champagne. If you serve champagne at the beginning or sherry at the end it´s called a royale tea. Low tea is served on low chairs and a low table for example sitting on the sofa and serving the tea there on the coffee table. Cream tea is a simple tea served with the scones, preserves and clotted cream. Celebration tea includes a celebratory cake, although cake can be served with afternoon tea too like the traditional Victoria sponge cake with strawberries and cream.

Näiden kuvien myötä toivon sinulle hyvää alkavaa viikkoa!

Lattemamma

19 COMMENTS
|
16,549 VIEWS
|
Partager sur Facebook
19 comments on “ A little tea party „
Helen, on January 26, 2015

What a beautiful table setting! Your tea party photos are lovely and you are very knowledgable about the different ways to take tea! Where I live in England, a Cornish Cream tea is very popular. However, across the border into Devon, the same tea is served but it has to be done in the opposite way. So, in Cornwall it must be jam on the scone first and then clotted cream, and in Devon you put cream on the scone first and then jam!!! A bit of trivia for you. I think it lovely how your daughters rose to the occasion and wanted to help you so much. Thank you for another inspirational blog.

Sofia, on January 26, 2015

Thank you so much Helen! And nice trivia! We were pleased at how well all the girls behaved although they were all quite excited about the party. We actually got to enjoy some actual conversation although sometimes it is a bit of running around when little children are involved. I love that you leave comments here <3

Marenki, on January 26, 2015

Voi miten suloinen kattaus ja ihanan näköisiä leivonnaisia. Mistä olet hankkinut kauniit hopeiset kannut? Onko ne hopeaa vai terästä? Olen etsinyt vastaavia jo kauan, mutta tarjolla on yleensä vain hopeoituja tai sitten hopeisia, jotka ovat tietysti kalliimpia, mutta myös hieman työläämpiä huoltaa. Ihailen tällaisia aina ravintoloissa tai hotelleissa ja yritän kurkkia mitä materiaalia tai merkkiä ne on 🙂

Olen todella ihastunut blogiisi, löysin tämän joskus viime vuoden puolella ja luin siltä istumalta läpi. Kotinne on hurjan kaunis ja toivoisinkin siitä vielä enemmän juttuja ja kuvia. Sinulla on taito tehdä pienistä arkisistakin asioista kauniita ja merkityksellisiä ja mikä hienointa, opetat sen taidon myös tyttärillesi. Kiitos kun inspiroit ja jaat hyvää mieltä meille lukijoille 🙂

Sofia, on January 29, 2015

Marenki, kaunis kiitos ihanasta kommentistasi ja mukavaa kun löysit tänne! Teesetti johon kuuluu itseasiassa myös kahvikannu ja sokerikko jotka eivät näy kuvassa on Flamant-merkkinen ja hopeoitu, ei hopeaa. Tosin jo useamman vuoden vanha. Onnea täydellisen metsästykseen! En muista ulkoa missä numerossa tämä nykyinen kotimme oli, mutta tarkistan sinulle kunhan löydän lehden jostain…

Neiti Oliivi, on January 26, 2015

Aivan ihania kuvia jalleen kerran! Varsinkin nuo suolaiset leivat nayttivat ihanilta. Mita niissa oli valissa? Blogisi on kylla niin ihastuttava ja ehdoton suosikkini. Tyylikas aiti ja tyylikkaat tyttaret!

Sofia, on January 29, 2015

Neiti Oliivi, yhdessä oli savulohta, tilliä ja voita. Yhdessä kananmunaa, majoneesia ja vesikrassia. Ja sitten oli ohueksi viipaloittua kurkkua, oreganoa, sitruunavoita ( sekä raastettua kuorta, että mehua voin seassa). Toki lohileipiä lukuunottamatta myös hieman suolaa ja pippuria.

Marenki, on January 26, 2015

Unohdin kysyä missä Glorian Kodin numerossa olikaan se juttu kodistanne?

Jenni, on January 26, 2015

Näyttää todella ihanalta. Aivan kuin Laduréen kahvilassa 🙂

Sofia, on January 29, 2015

Voi Jenni, kiitos!

Eeva, on January 26, 2015

Oh how lovely! A Tea party fit for a queen! Osaat kyllä upean taidon tuoda juhlahetkiä arjen keskelle 🙂

Sofia, on January 29, 2015

Kiitos ihana Eeva!

Susanna, on January 26, 2015

Sofia ihanuus. Kuvat eivät tee oikeutta satukirjanomaisille teekutsuillesi, joissa me tytöt saimme kunnian olla vierainanne. Nämä kutsut ovat olleet keskustelunaihe nyt jo kolmatta päivää – ja luulenpa, että nämä eivät jää viimeisiksi teekutsuiksi :). Olet kyllä uskomattoman taitava luomaan ihanan tunnelman – yritin tallentaa mieleeni jokaisen maun ja yksityiskohdan. Ihana muisto meille kummallekin :). Kiitokset vielä kerran <3

Sofia, on January 29, 2015

Susanna! Kiitos <3 ja kiitos kun olitte vierainamme! Seura tekee kutsut ja te teitte näistä aivan täydelliset!

Elpi, on January 26, 2015

Oh, I love you tea party!
Beautiful flowers, yummy chocolates, cute details!
You obviously had a great time…

Sofia, on January 29, 2015

Thank you so much Elpi!

Sini, on January 27, 2015

Kuinka upeat teekutsut! Näistä välittyy aivan ihana tunnelma, niinkuin blogistasi ja kirjoituksistasi muutenkin <3 ps. Voisit miettiä tulevaisuudessa Sofian omaa juhlapalveluyritystä 😉

Sofia, on January 29, 2015

Kiitos Sini! Minulla itseasiassa on oma yritys ja teen mielelläni juhlasuunnittelua. Tosin tällä hetkellä leipätyöni vie suurimman osan ajastani. Olisi kyllä mukava kasvattaa jossain vaiheessa tuota puolta, mutta markkinat siihen ovat Suomessa melkoisen pienet.

Ansku, on January 27, 2015

Ooh, kuinka upeaa! Aivan täydellistä <3 Kuten joku jo kirjoittikin, niin osaat tehdä pienistä arkisista asioista aivan ihania ja kauniita sekä luoda upeita, muistorikkaita hetkiä tyttärillesi <3 (Ja meille lukijoillekin siinä sivussa ;)) Kiitos!

Sofia, on January 29, 2015

Ansku, kiitos suloisuus!

Leave a comment
name
email
url
message