Jul
22

A special present

by Sofia   -   in Good things for kids

Yesterday I wrote about gifts for little school friends. The kind that both kids and their parents don´t mind ( because lets face it, none of us want any extra plastic toys lying around unless they are Lego or maybe Sleich animals). But today I wanted to share some ideas for a little more special gifts. One of the biggest honours is to be asked to be a godparent to a friends child. Or maybe you have siblings and want to give your children´s cousins a specific gift every year.

51SSW-L5qYL

A Peter Rabbit gift set is always a great addition to a child´s library.

51LumlZ9T9L

How gorgeous is this edition of Peter Pan?!

I love the idea of giving a luxurious gift to a baby at Christening like a gorgeous cashmere blanket, a handmade mohair teddy bear or a silver rattle or a comb from Tiffany´s. But what then after that? You must come up with a gift every year for Christmas and a birthday. I like the idea of something that you can add on to and when the child is old enough for communion the gift is worth more than each small addition. Say Cotton Candy´s godparents give her two small diamonds every year and we keep them safe for her. They will then be turned in to a beautiful piece of jewellery when she is older. It does not have to be something quite as extravagant. How about some pearls that will turn in to a classic pearl necklace. I have heard someone collects vintage wines for their god child ( and stores them too). When he turns 18 he will receive the starters of a good wine cellar.

81ILD+M9Q3L

This is one of the most amazing children´s books of all time. The story is sad and encouraging and exciting and a little scary too. If you have not read this by a Swedish author Astrid Lindgren I can not recommend it highly enough. For both boys and girls! All of her books are the building blocks of Scandinavian children´s imaginations.

418B6VY283L

Winnie The Pooh is a classic for a reason. One of the loveliest books ever written.

51SnHsuHCdL

The Wind in the Willows is an amazing story and I remember listening to my mother reading it to me and my brother when we were little and just imagining the world it took us to.

51DP9e+LwiL

Finnish author and illustrator Tove Jansson´s Moomin books are one of those all time classics you must read with your children. Our mother read to us every single night before bed time until we were old enough to read by ourselves ( and even after that I think). She told us later that when we had both fallen asleep with my brother she just kept on reading these books to herself for a long time in our room as they are so great. As I mentioned on Friday we have just started reading chapter books for bedtime ( we started with Madicken from Astrid Lindgren). Cotton Candy loves them and could listen to me reading for hours I think but Bubble Gum still keeps interrupting all the time and needs pictures to keep her engaged ( so we send her to daddy for some picture books). Please, please read these to your children!

I like the idea that the gift also tells a little bit about the person giving it to the child. What he or she wants to give to the child´s life. When my godson was born I thought about it and wanted to be the godparent who shows her godson some culture in the form of either the theatre or books. I chose books and wanted to choose a classic series to collect to him. Astrid Lindgren is one of my absolute favourites from my own childhood and she has a massive collection so I ended up with her. The gift´s  value is the whole other world books have to offer. They open up ones imagination, they take you to the past or to places that don´t exist in reality but you are still richer knowing ( say Hogwarts or Never Never Land for instance). And I would like to think that learning to read books as a child leads to reading books as an adult. Which is never a bad thing. Books also give the parents of smaller kids time to spend together before bedtime or something to do on a rainy day. It also helps them with developing language skills and learning new words. Both of my children have been complimented for their beautiful language and extensive vocabulary in Finnish at their nursery and I think it´s down to all the books we have read together. Besides a child that reads will not get bored that easily.

Now that my godchild is going to school and already knows how to read it gives these gifts a whole new meaning. He gets to explore these worlds all by himself. Most of the Astrid Lindgren books are already read and I think next I will start buying him the Harry Potters ( I have an inkling they might be just what he likes!). A great idea is also to collect all the children´s classics from Winnie The Pooh to Peter Rabbit and from The Wind In The Willows to Peter Pan ( as pictured).

Lattemamma

19 COMMENTS
|
7,067 VIEWS
|
Partager sur Facebook
19 comments on “ A special present „
annika, on July 22, 2015

Ihania lahjaideoita 🙂

Kysymys vähän aiheen vierestä… meidän 2,5v neiti on aivan hullaantunut balettiin ja yritän nyt löytää kivaa tanssituntia syksyksi. Millä tunneilla teidän tytöt ovat aloittaneet?

Terveisin,
Annika

Sofia, on July 24, 2015

Moikka Annika. Tytöt ovat olleet Helsingin Tanssiopiston tunneilla. Ikää vastaavilla, eli olisiko teille tanssileikki hyvä. Siitä taisivat aloittaa meidän tytöt.

Helen, on July 22, 2015

Such a great post today! Books always make wonderful gifts and the classics should be read by all children. I am currently reading The Wind in the Willows with my eldest. The language is almost poetic and the description, so vivid. We are near the end and can’t wait to find out if Toad will take back Toad Hall from the Weasels!! Fortunately, my children love books and often the best time of the day is when I can sit quietly with each one enjoying a story, be it a picture book with few words or a lengthy chapter book.

Sofia, on July 24, 2015

Thank you Helen! It´s such a beautiful and very exciting book ( maybe even a little scary at times with the weasels)!

Hanna, on July 22, 2015

Olen itse kerännyt yhdelle kummilapsistani hopeaa. Nyt,kun 18-vuotispäivä lähestyy, niin ruokailuvälineitä yms on kertynyt aika setti. Olen myös antanut vanhoja korujani. Ihana nähdä, että ne kelpaavat teini-ikäiselle. Astrid Lindgren: kävimme tänä kesänä Vimmerbyssä Astrid Lindgrenin maailmassa. Suosittelen sitä kaikille! Upeasti toteutettu paikka jossa ammattilaiset esittävät näytelmiä ja kaikki satukohteet on toteutettu kuten kirjoissa. Annan lisää vinkkejä jos kaipaatte! Vietimme siellä kaksi päivää ja tarkoitus on mennä parin vuoden päästä uudestaan.

Sofia, on July 24, 2015

Hanna, olen kuullut hyvää! Olisi kiva saada lisää vinkkejä, luulen, että tytöille olisi upea reissu!

Jenni, on July 23, 2015

Hei,
lämmin kiitos ihanasta kirjoituksestasi. Meillä nuorimmaisen kummit ovat muistaneet häntä erilaisilla “yhdessä tekemisillä”. He ovat käyneet urheilutapahtumissa, teatterissa yms. Nämä ovata olleet oikein mukavia hetkiä.

Sofia, on July 24, 2015

Kiitos Jenni! Yhdessä tekeminen- niistä jääkin niin ihanat muistot! Meillä toiset kummit ovat vieneet mm. Disney on Iceen!

Elpi, on July 23, 2015

I totally agree that a good book makes the perfect gift. And when it comes to children it’s so important to have a nice illustration too. Classics are always our choise – Brambly Hedge, Wind in the willows, The Little Prince, Peter Rabbit and even Belle and Boo are some of my daughter’s favorites. As for me, I am in love with the classics from Rifle Paper Co…
https://riflepaperco.com/in-bloom-book-collection/
Have a lovely day!

Sofia, on July 24, 2015

Elpi, my 3 year old definitely needs illustrations to concentrate for longer but for a 5 year old imagination seems to already be enough. But I like to mix it up for her too as I´m a huge fan of beautifully illustrated books. We are also fans of Brambly Hedge, Peter Rabbit and Belle & Boo! And I was looking at those gorgeous Rifle Paper Co. covered classics at Anthropologie last winter. As I read for the girls in Finnish I would love to find something as pretty for them too!

Karkki, on July 24, 2015

Ihana kirjoitus! Mieltä lämmitti paljon kirjojen ja lukemisen arvostaminen, kun tulen perheestä jossa kaikki lukevat paljon ja kirjoista myös keskustellaan. Itse sain lapsena kummeilta mm koko Narnia sarjan lahjaksi aina kirja kerrallaan. Edelleen nykyään vanhempani ostavat minulle jouluna yhden kirjan ( viime aikainen teema on ollut Finlandia palkitut kirjailijat).

Samaa mieltä kanssasi Veljeni Leijonamielestä; aivan ihastuttava kirja ja niin monentasoinen. Lisäksi oma poikani muistuttaa ulkonäöllisesti elokuvaversion Korppua ❤️

Meillä lukulistalle ovat päätyneet ainakin seuraavat :Selma Laglöfin Peukaloisen Retket,R.L Stevesonin Aarresaari , jotain Roald Dahlilta (Jali ja Suklaatehdas, Kekseliäs kettu). Ja tietenkin Astrid Lindgrenin klassikot.

Ihania kesäpäiviä sinulle!

Sofia, on July 24, 2015

Kiitos Karkki! Roald Dahlin kirjan Hattara nappasikin seuraavaksi luettavaksi vanhojen kirjojeni laatikosta. Muutamia omia suosikkejani häneltä oli Matilda ja Noidat. Myös Kätkijät kirjasarja löytyi laatikosta, enkä malta palata niihin kirjoihin tyttöjen kanssa! <3
Itse sain kummitädiltäni aina tyttökirja klassikoita ja rakastin niitä ihan hirmuisesti. Omilta vanhemmiltani sain joka syntymäpäivä Uppo-Nallen ja nekin ihanuudet odottavat kaikki lukemista tyttöjen kanssa! Tyttökirjat saavat sitten lukea itse kun ovat koululaisia. Meilläkin edelleen annetaan kirjalahjoja ja kaikki perheessäni ovat kovia lukemaan.

annika, on July 24, 2015

Kiitos avusta Sofia 🙂 Helsingin tanssiopistoa olinkin katsonut, kysynpä sieltä vielä tarkemmin mille tunnille pikku ballerinamme voi tulla 🙂

Täti Ruskea, on July 24, 2015

Minäkin suosin kirjalahjoja sekä omille että kummilapsille. Meillä on tullut jo esikoisen ekoista synttäreistä lähtien tavaksi antaa omille lapsille “päälahjan” lisäksi aina joku kirja. Jos mahdollista, kirja on liittynyt lahjan/synttäreiden teemaan. Kummipojille olemme keränneet Konsta-kirjasarjaa. Ei ehkä mikään klassikko, mutta kotimainen ja ajoittunut hyvin vuosien/koululuokkien mukaan. Sattumalta kummipojat ovat syntyneet elo- ja syyskuussa, joten Konsta eka A jne. ovat sopineet hyvin syntymäpäivän ajankohtaan. Kummitytöt ihastuivat yhteen Keijukirjasarjaan, joten he ovat puolestaan saaneet niitä. Muitakin kirjoja on kummilapsille tullut ostettua. Itse tunnustaudun Astrid Lindgren faniksi ja meillä onkin ihan “kotikirjastossa” hyllymetrillinen hänen kirjojaan. Pikkupojille olen lukenut vasta Eemeliä, Peppiä ja Katto Kassista sekä joitakin pätkiä Lottaa ja Marikkia. Isommille aikanaan tuli luettua muitakin, kuten Ronjaa, Veljeni Leijonamieltä, Mestarietsivää jne. Lindgrenin kirjat ovat hyviä, mutta ajoituksen kanssa vaan pitää olla tarkka juuri jännittävyyden vuoksi. Toisaalta juuri siksikin kirjat ovat hyviä, sillä ne käyvät myös isommille lapsille. Olemme myös vierailleet Astrid Lindgrenin maailmassa Ruotsissa ja sinne täytyy ehdottomasti päästä uudelleen sitten kun pikkupojatkin ovat kuulleet enemmän Lindgrenin satuja 😉

Sofia, on July 26, 2015

Täti Ruskea, meillä ainakin Lotta kirjat ovat olleet kuvakirjaversioina jo pitkään lukemistossa. Minuakin alkoi nyt toden teolla kiinnostamaan Astrid Lindgrenin maailma!

Eeva, on July 27, 2015

Hei! Lasten kirjat ovat ihania lahjoja ja hyvin kohdeltuinat aarteet päätyvät seuraavien sukupolvien luettaviksi myös. Poikani sai aikoinaan Kalevalan kastelahjaksi – mielestäni loistava idea! Itse tykkään antaa kummilapsilleni pieniä tauluja tai muuta taidetta erityisinä juhlapäivinä. Leppoisia lomapäiviä!

Sofia, on August 3, 2015

Eeva, taide onkin ihana lahjaidea!

Äityli, on August 2, 2015

Suomen lasten Kalevala ja Eduard Uspenskin Fedja- setä ovat olleet erittäin suosittua luettavaa meillä.

Sofia, on August 3, 2015

Äityli, kiitos vinkistä!

Leave a comment
name
email
url
message