Aug
12

Overnight oats

by Sofia   -   in Cooking

Toinen super nopea resepti aamiaiselle, eilisten nallepaahtisten lisäksi, on yön yli jääkaapissa tekeytynyt puuro. Se valmistuu helposti kaurahiutaleista, maidosta ( tai kasvisperäisestä maidosta, kuten kauramaidosta) ja hunajasta. Sen lisäksi tarvitset vain kannellisen purkin ja mahdollisesti lisukkeeksi aamulla haluamasi ainekset kuten vaikkapa rusinoita ja banaania. Tämä aamiainen on näppärä ottaa myös mukaan vaikkapa toimistolle.

Purkkipuuro ( perusohje)

1 osa nestettä ( maitoa, kasvispohjaista maitoa, vettä tai vaikkapa appelsinimehua)

1 osa kaurahiutaleita ( jos käytät pikakaurahiutaleita, purkkipuuro valmstuu jopa 30 minuutissa)

n. 1- 2 tl makeuttajaa per 1-2 dl nestettä ( hunajaa, vaahterasiirappia, kookossokeria tms)

ripaus himalajan suolaa ( pinkkiä suolaa tai vaikka Maldon suolaa)

1. Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Lisää makuaineita ( mm. vaniljajauhe, kaneli, kardemumma) ja hedelmiä, pähkinöitä, marjoja tms. joko ennen tekeytymistä tai aamulla.

DSC_0715

DSC_0721

DSC_0737

DSC_0725

DSC_0730

DSC_0714

Cherries and toasted coconut. 

DSC_0733

DSC_0727

DSC_0723

DSC_0710

Blueberries and banana. We love to add a bit of vanilla powder and cinnamon for extra flavour to the oats before putting them in the fridge and topping it with fruit and berries in the morning.

DSC_0751

Put a lid on it and take to your office with you.

DSC_0746

Yesterday I shared a fast and healthy breakfast for school and work mornings when you are in a bit of a hurry and don´t have time for a leisurely brekkie. This one is actually even faster if possible! Overnight oats. They are such a thing at the moment and the easiest thing to do as that. This is also the takeaway breakfast to take with you to the office or to have before practise like soccer or ballet. The internet is filled with overnight oats recipes but here is a very basic one to start with from Deliciously Ella. All you basically need are some oats, a bit of honey, some plant based milk or milk, ( or water or juice… any liquid will actually do) and a jar with a lid. Think empty jam jars for instance. You can add flavours at this point like nuts, (dried) fruit, spices or you can do that in the morning. Add some raisins, cinnamon, banana or whatever you like to your oats. 

Here are some of the overnight oat recipes that I think sound delicious…

Banana Cinnamon Overnight Oats

Mocha Banana Parfait Overnight Oats

Or try any of these Seven Ways of doing Overnight Oats

You can pretty much add anything you like but the honey ( or maple syrup or coconut sugar) sweetened basic recipe is a good starting point and soon you notice it´s like making regular stovetop porridge. Once you´ve done it a few times you don´t need to measure the ingredients anymore. A normally recommended version seems to be one part oats and one part liquid so no matter how much or little you make it´s pretty easy to follow ( but remember that if you add chia seeds, remember to add a bit more liquid as they soak it up quite efficiently).

Have a happy day!

Hyvää päivää sinulle!

Lattemamma

 

5 COMMENTS
|
10,182 VIEWS
|
Partager sur Facebook
5 comments on “ Overnight oats „
Aidafoun, on August 12, 2015

Tätä täytyykin kokeilla kun niin helppo ohje 🙂
Kiitos vinkistä! <3

Sofia, on August 18, 2015

Toivottavasti tuli hyvää Aidafoun ja Susanna!

Lumo, on August 12, 2015

Olen viimeisen vuoden aikana hullaantunut tuorepuuroihin, meillä niitä syödään aamiaiseksi monta kertaa viikossa. Makeutuksen sijaan laitan marjoja tai hedelmiä puuron joukkoon ja hieman chian siemeniä antamaan rakennetta. EN pidä chiahyytelöstä, joten lopuksi surautan tehosekoittimessa ainekset vähän sileämmäksi ennen kuin laitan puuron jääkaappiin aamua odottamaan.

Sofia, on August 18, 2015

Lumo, mun mielestä chiahyytelö on ihanaa!

Susanna, on August 12, 2015

Nonni. Puuro tekeytymässä. Kiitos 🙂

Leave a comment
name
email
url
message