Dec
15

A special new Christmas tradition

by Sofia   -   in Good things for kids

My friend has a wonderful tradition of giving her children new nighties or pyjamas and new Christmas books the night before Christmas. That way her children get to read new books already the night before to get them completely in to Christmas mood and on Christmas morning they wake up in new sleepwear for their special breakfast. I loved her tradition so much we decided to adopt it to our family too. Normally we give new nighties and books as Christmas presents but I like the idea of giving this present ahead of time. It takes the edge off the excitement a little and maybe helps our girls to fall asleep just that little bit more easily. Obviously here in Finland where we celebrate Christmas as a main event on Christmas eve I´m gifting the girls the night before that.

DSC_0673

I got beautiful nighties for the girls from La Coqueta. At Christmas time all the parcels come wrapped with a tartan bow that I used for my wrapping too.

DSC_0681

DSC_0684

DSC_0688

DSC_0697

DSC_0701

DSC_0692

Even if I say so myself I think the girls, or any child for that matter, will look divine in these nighties. I like them a little bit too long as it makes them look small and sweet. I have realised I´m in this stage now where I know my girls are really growing up so I try to savour every minute of them still being little girls. Like my friend lovingly said ” stick them to the dryer to shrink them up a little”. I wish I could and then again I cherish all the new things they learn every day and all the new stages we enter in our lives. I think we are in this wonderful in-between stage of not worrying too much as we are not precisely two new parents with babies anymore but our children are still small enough to be ” under our control” as in they don´t go to places alone yet or use cell phones or social media or such. 

DSC_0706

DSC_0713

DSC_0715

DSC_0686

DSC_0718

DSC_0716

Do you have a similar tradition in your family? I also love the tradition a reader of mine shared last year ( or the year before that). She has 5 boys who each get new pj´s when they go to the Christmas sauna in the morning. The parcels are waiting for them at the sauna. I love that idea too!

So now… Where should I put the gifts for the girls? On their beds or under their little Christmas tree? Or should I make them a special night snack of egg and soldiers and put the parcels on their chairs so that when they pull them out they find them there? What do you think? I will then do the same each year!´

Your Christmas song today.

Lattemamma

Thank you so much for our new Christmas nighties La Coqueta! We are great big fans of their clothing and accessories and have been wearing the old nighties a lot ( my girls call them the Madicken nighties because the Astrid Lindgren character has very similar ones). They must be two years old but still looks as good as new when washed and ironed. I love the tartan Lindo gown for Christmas and am a huge fan of the baby blue and white stripe Mimo with the red piping too! And they all come in pj´s too for boys or girls! Now Celia, when will you make the pj´s in adult sizes too?!

IMG_9548

p.s. I really loved this photo from the weekend taken with my phone. We had been ice-skating which is why the girls are wearing their funny looking microfleece-undergarments but the moment is just so precious. Suddenly it started snowing and Cotton Candy was yelling to her sister to come look and she came running and screaming ” I knew it! I knew today was Christmas after all.” ( ” Mä tiesin! Mä tiesin et tänään on sittenkin joulu “) She is un-intenionally so funny sometimes. But this moment in all it´s messy glory is just what childhood is about and also what life is about. Looking out the window and getting so excited for the little things like snow. May we never loose that!

12 COMMENTS
|
7,435 VIEWS
|
Partager sur Facebook
12 comments on “ A special new Christmas tradition „
Sara // housefive, on December 15, 2015

Ihanan tunnelmallisia kuvia! Niinkuin jo instassa mainitsinkin, meillä on sama traditio tiedossa. Ostin lapsille uudet ihanat samistelu ruutupyjamat aattoiltana annettavaksi. Tuon kirjaidean taidankin vielä varastaa, vaikka The night before Christmas meiltä löytyykin 🙂

Ja tulipas mieleeni etten kyllä ollut suonut ajatustakaan, että miten meinaan nuo aattoiltana lapsille antaa. Ehkäpä tosiaan iltapalapöydässä.

Sofia, on December 15, 2015

Sara, joo idis oli musta ihana ja kirjaidea käyttöön vaan!

Täti Ruskea, on December 15, 2015

<3 nuo yöpaidat, kerrassaan ihanat! Kuten sanoit, aivan kuin Lindgrenin saduista 🙂 Itse ehkä laittaisin uuden pyjamapaketin sänkyyn, vaikka tyynyn alle, niin pysyisi paremmin piilossa eikä heti paljastuisi, kun astuu huoneeseen. Tuo joulukirja-ajatuskin on hyvä. Mä annan pojille usein ensimmäisenä adventtina jonkun jouluaiheisen lastenkirjan. Muutamana vuonna olen yrittänyt viritellä perinnettä, että luettaisiin joulukuussa kaikki kirjahyllystä löytyvät lastenkirjat läpi, mutta jonnekin kiireen jalkoihin se valitettavan usein jää. Astrid Lindgrenin muutama jouluaiheinen kokoelmateos kuuluvat suosikkeihini ja lapsetkin tykkäävät kovasti. Asia on juuri kuten sanoit, nauti täysillä tästä hetkestä vielä "pienten" tyttöjesi ollessa siinä lähellä. Voin sanoa, että tiedän mitä se on sitten, kun lapset kasvavat. Toki siinäkin on paljon hyvää ja kivoja vaiheita.

Sofia, on December 16, 2015

Täti Ruskea, minulla on tapana myös aina laittaa lasten kausiaiheiset kirjat hyllyssä takariviin ( meillä on kirjoja kahdessa rivissä kun osa teetetyistä hyllyistä on niin syviä). Sitten ne on ihana joulukuun alussa ( tai milloin minkäkin sesongin aikaan) ottaa esiin ja tuntuvat ihan uusilta taas. Näin todella kauniin vanhanaikaisen kotimaisen joulukirjan Fredalle avatussa uudessa Nide-kirjakaupassa. Luulen, että sellainen pitää vielä laittaa pakettiin. Se oli sen näköinen, että voisin kuvitella sinun pitävän siitä tai teillä sellainen jo on. Nyt lyö kirjan nimi ihan tyhjää, mutta palaan vielä asian kanssa!

Jaana, on December 15, 2015

Voi nämä La Coquetan pyjamat ovat suloisia! Harmikseni loppuvat 8-vuotiaiden kokoon, enkä enää uskaltanut tilata meille sitä kokoa. Heidän mitoitus kun on minulle vieras.

Sofia, mukavaa että sain olla “vinkkilähteenä” sinulle. 🙂
Condorin tuotteiden värivalikoima on kyllä huippu!

Ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi! ♥

Ja pyjamaidean nappaan kyllä meillekin. 🙂

Sofia, on December 16, 2015

Jaana, koot ovat yökkäreissä mielestäni reiluhkot. La Coqueta ei muutenkaan ole yhtään pientä kokoa, kuten Espanjalaiset vaatteet ehkä muuten tuntuvat olevan, eli on niin sanotusti ” true to size”. Näissä yökkäreissä on se hyvä puoli, että ovat todella söpöt pitkinä, mutta myös jotenkin liikkikset kun hihat ovat jo vähän lyhyet ja helmat enää polviin ( käsittääkseni näiden ei kuulu olla kovin pitkät oikeasti, ainakin Celian omilla lapsilla on nämä yöpaidat aina “lyhyempinä”.

Mia, on December 15, 2015

Hei!
Mistä tuo joulupuu koristeineen on ostettu, tiedätkö mistä saisin samanlaisen? Luulen, että meillä on lapsuudenkodissani ollut samanlainen, tuli valtavasti muistoja mieleen kun näin sen kuvassasi. Teillä on kaunis koti ja blogisi ihana. Hauskaa joulua teille!

Sofia, on December 16, 2015

Kiitos paljon Mia! Se on hyvin todennäköistä koska joulupuu on koriste omasta lapsuudestani ja se on aikoinaan hankittu Ombrellinosta ( tyyliin vuonna -84, koska muistan sen olleen meillä jotenkin aina). Valmistaja on Italialainen puuleluja valmistava Sevi.

Barbamama, on December 16, 2015

Rakastan joulukirjoja! Niiden kautta pääsee hyvin joulun tunnelmaan. Tänä vuonna tyttäreni jaksaa jo kuunnella, kun luen hänelle kuvakirjoja, joten aloitimme uuden perinteen. Hänellä on joulukuvioinen laukku, josta tulee joulukuussa jouluun asti joka aamu uusi jouluaiheinen kirja. Oikeastaan kirjoista vain muutamat ovat oikeasti uusia. Loput hain vanhempieni kirjahyllystä, jossa ne ovat olleet säilössä omasta lapsuudestani asti. Ensi vuonna käytetään samoja kirjoja, tuskin hän niitä enää vuoden päästä muistaa. Tyttäreni on tykännyt tosi paljon aamuisista lukuhetkistämme.

Sofia, on December 16, 2015

Ihana idea Barbamama! <3

Ita, on December 16, 2015

There is something so adorably girly about nightgowns- and they outgrow that stage close enough to the “pinkalicious” stage. So hang on to both!
Cozy post

Sofia, on December 17, 2015

I will Ita, thank you <3

Leave a comment
name
email
url
message