Cooking

Maa-artisokkakeitto

Tämä kermainen ja samettisen pehmeä keitto saa vieraat myhäilemään tyytyväisenä kun he maistelevat alkuruuaksi kokin valmistamaa taidonnäytettä. Mutta, se joka myhäilee vielä tyytyväisempänä on kokki joka tietää kuinka pienellä vaivalla luodaan näin hieno makuelämys. Toki voi aloittaa aivan alusta ja ryhtyä kuorimaan pieniä mukulaisia maa-artisokkia jos nauttii sen tyyppisestä käsityöstä. Mutta voi yhtä hyvin tehdä niin kuin minä ja ostaa vihannesosastolta pötkylän jossa on valmiiksi soseutettua maa-artisokkaa. Lisään keittooni sen lisäksi hiukan vettä ja Luomu- kasvisliemijauhetta ( Reformin liemijauheet ovat oikein hyvän makuisia, eivätkä sisällä mitään outoa). Lopulta keitto viimeistellään reilulla kermalla. Kyllä, juhlavaan alkuruokaan laitan keittoon ihan oikeaa kuohukermaa. Jos kerma kauhistuttaa tai et käytä maitotuotteita niin luulisin myös kookoskermalla saavan aikaan ihan mielenkiintoisen keiton, maku on tosin hieman erilainen. Sitten se soseutetaan sauvasekoittimella ihanan sileäksi. Lautasella keiton päälle pyöräytetään tryffeliöljyä tai jos et ole tryffelin ystävä niin hyvä oliiviöljykin käy. Voit lisätä päälle myös pekonisilppua, timjamia tms. tai vaikkapa ihan kaikkia edellä mainittuja. Niin hienostunut keitto, niin pieni vaiva. Tarkkaa reseptiä minulla ei tähän ole, mutta sanoisin ehkä kuitenkin, että vähän vähemmän vettä ja enemmän kermaa ja jättäisin keiton koostumukseltaa paksuhkoksi.

DSC_0393

DSC_0390

DSC_0407

DSC_0397

Täytyy kyllä sanoa, että valokuvaaja on ollut oikea rajauksen mestari näissä kuvissa, pahoittelut siitä. Mutta keitto on hyvää!

Ihania pakkaspäiviä ja mahtavaa viikonloppua! Me vietämme illan ihan perheen kesken kotona, mutta ajattelin tehdä jotain oikein hyvää ruokaa. Luulen, että paistamme pitkästä aikaa pihvit. Syömme yleensä aika vähän lihaa ja erityisesti pihvejä tulee useammin grillailtua kesäisin saaressa. Nyt kuitenkin löysin maustelaatikosta ihanan New York Steak seasoning-mausteseoksen jonka olen tuonut Nykistä ja sitä voisi kokeilla. Pihvin kanssa sopii mielestäni hyvin vihreä salaatti balsamico vinegrettellä ja ohuen ohuet rapeat ranskalaiset. Viikonloppuna taidan laittaa jonkun kunnon pataruuan sitten hautumaan. Uusimmassa Glorian ruoka ja viini- lehdessä joka tuli eilen postilaatikosta, näytti nopealla selailulla olevan niihin reseptejä. Täytyypä keittää kahvit ja ruveta lueskelemaan.

Have a great weekend!

Lattemamma

13 Comments

  • Sofia

   Laura, sitä reformia saa sellaisissa purkeissa jauheena, samalta osastolta kuin liemikuutioitakin ( no Herkusta, mutta myös ihan marketeistakin ja ainakin kauppahalli24.fi). Ne on ihanan makuisia ja ei sisällä nitriittejä, hiivaa tms. Olen ostanut sitä sosetta ihan lähi k-kaupasta, mutta varmaan saa aikalailla mistä vaan. On usein myös punajuuri, porkkana, bataatti etc. näyttää vähän koiranmakkarapötköltä se paketti :D!

  • Sofia

   Marika & Marenki, astiat ovat Johnson Brothers merkkiset Britannialaiset astiat. Olemme saaneet ne anopilta käytettyinä, joten en osaa sanoa missä olisi myynnissä, mutta ei mielestäni mikään erityisen kallis sarja pitäisi olla.

 • Niina

  Meidän kuusivuotiaan yksi lempiruuistani on maa-artisokkakeitto, mutta sitä ei tule tehtyä kovin usein juurikin sen kuorimiseen vaadittavan näpertelyn vuoksi. Joten kiitos tuosta sosevinkistä, olen kyllä ostanut esim. porkkanaa niissä sosepötkylöissä, mutta miten en ole huomannut että maa-artisokkaakin saa niissä. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan… 🙂 Ihanaa viikonloppua, toivottavasti olette jo terveitä! Vaikka nämä pakkaset omat haasteensa tuovatkin, niin toisaalta rakastan niitä juuri siksi että voi oikein luvan kanssa vain kääriytyä vilttiin sohvalle hyvää elokuvaa katsomaan takkatulen lämmittäessä vieressä.

  • Sofia

   Liisa, ne ovat sieltä sun täältä. Esimerkiksi hopeiset suola- ja pippuriastiat ovat kastelahjojani. Kupoliset astiat taas Flamantin jotka ostin joskus Hampurista kun asuin siellä töiden puolesta ja uudempaa tuotantoa siis.

 • Emma

  Kiitos mielettömästi tuosta sosevinkistä! Rakastan maa-artisokkakeittoa, mutta lievästi sanottuna koen pientä turhautumista siitä kuorimisesta. 😀 Tämä menee testaukseen!
  Ihanaa viikonloppua!

 • Aava

  Ai että sitä tuntee itsensä välillä hölmöksi. Tämä on lempikeittoni heti mustajuurikeiton jälkeen mutten ole koskaan tajunnut että maa-artisokkaa voisi saada soseena, suuri kiitos vinkistä! 🙂 pakko kipittää heti hakemaan sosepötköjä!! Minulle on tullut pakkomielteeksi aina ihan vaahdottaa kuohukerma jotta keitosta tulee super kuohkea. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.