Jan
11

Bath bombs

by Sofia   -   in DIY projects

Ooh these are good! I sometimes feel funny sharing these DIY projects as I know I´m not really very crafty or bake superbly pretty cakes for that matter ( unless lopsided is good which I think it sometimes is). But the point here is, I guess, that if I can do it then you can too! I know a lot of people make beautiful crafts and amazing sugar fondant creations. Mine look funny compared to those. But I´m still not going to stop making things with kids or alone. And boy am I proud of all these little things we manage to create and blissfully aware that they are not perfect but still fun to make. Because if there is something I know I´m very good at it´s getting excited about the small things and doing those small things with my girls. And isn´t that the most important part?  I´m always happiest when the pre-school or nursery teachers tell me that our girls have a great ability to get enthusiastic about almost anything. I like to think there is that little part of me in them. And you know what? This was a project we all got very enthusiastic about. So get excited, get ready and start making bath bombs!

DSC_0487

DSC_0489

DSC_0488

DSC_0493

DSC_0502

DSC_0510

DSC_0531

DSC_0514

DSC_0540

DSC_0546

DSC_0556

DSC_0557

This is a project you can very easily tackle with kids. Cotton Candy and I were browsing through our Crafting folder on Pinterest when we were both home sick trying to decide our next project ( we actually first made a really simple craft I will also be sharing later on).  These bath bombs were one of the last things I had pinned and when she saw them she immediately asked me what they were. I explained they were the same thing we had bought from Lush that they loved so she wanted to try them out. Great! So the next day with her fever gone but not ready for pre-school yet, we left to go buy the ingredients ( and to go out for coffee and mini muffins as we were getting cottage fever instead of the real one). On Epiphany day I laid it all out and both girls were excited to start. Bubble Gum chose to make rose scented bombs as they were going to be pink and Cotton Candy wanted lavender. You can find the super easy instruction we used in English here. I´m going to share them in Finnish. 

DSC_0665

DSC_0672

DSC_0668

DSC_0661

DSC_0664

DSC_0685

Kylpypallot

0,75 dl kookosöljyä ( voit käyttää myös mm. manteliöljyä tms.)

2,5 dl sitruunahappoa ( apteekista ainakin löytyy kysymällä)

2,5 dl ruokasoodaa

0, 75 dl maizenaa

8-10 tippaa eteeristä öljyä

 muutama tippa elintarvikeväriä

1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään.

2. Sekoita öljy, eteerinen öljy ja väriaine keskenään.

3. Lisää öljy vähitellen kuiviin aineksiin ja hiero tasaiseksi ( koostumus vastaa kosteaa hiekkaa).

4. Nostele seos haluamaasi muottiin. Me käytimme silikonista cake pop-muottia ( jota olen käyttänyt kakkutikkareihin ehkä kerran joten kiva, että sille löytyi vähän parempaa käyttöä).

5. Painele massa tiukasti muottiin ja anna niiden kuivua vähintään vuorokausi. ( Me olimme tosi hätäisiä ja nostin pallon puolikkaat varovasti toisen puolen muoteista ulos ja kasasin pallot kokonaisiksi kahdesta puolikkaasta ja annoi vasta sitten kuivua).

Koska teimme kahta eri tuoksua niin jaoin ainekset kahteen osaan ennen väri- ja tuoksuaineen lisäämistä. Teimme muutenkin vain puolikkaan määrän tätä reseptiä. Laitoimme muottien pohjalle hieman kuivattuja kukkia, koska minulla sattui sellaisia olemaan, mutta ne ovat ihan ylimääräinen lisä. Minulla oli myös kotona kaikkia aineita kuten eteeristä laventeli- ja ruusuöljyä jo olemassa. Ne eivät ole välttämättömiä, mutta jos haluat kylpypalloon tuoksua ja hankit vain yhden eteerisen öljyn niin suosittelen lämpimästi laventeli tai teepuuöljyä. Ne ovat ehkäpä eteerisistä öljyistä monikäyttöisimmät ja turvallisimmat koska niitä voi laittaa pieninä annoksina vaikka suoraan iholle. Laventeli on erinomainen vaihtoehto tässä, varsinkin jos kylpee iltaisin. Ihana lämmin kylpy jossa on laventelin unettavaa vaikutusta omaavaa öljyä on ihan täydellinen kombinaation. Luin joskus, että lämmin kylpy kannattaa ottaa 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Silloin ruumiinlämpö laskee ( vai nousee) juuri sopivasti nukkumaan mennessä ja uni tulee parhaiten. Jos et halua ostaa tätä varten eteeristä öljyä niin luulen, että leivontaan tarkoitettu vaniljauutekin voisi sopia palloon tuoksua antamaan. Seuraavalla kerralla aiomme kokeilla tehdä sellaisia kuppikakku kylpypalloja, löysin niihinkin nyt ohjeen Pinterestin kautta!

Have a great day!

Mukavaa päivää!

Lattemamma

 p.s. The girls t-shirts are a gift from Marie Chantal´s last spring/summer collection. Still available from the outlet.

4 COMMENTS
|
31,711 VIEWS
|
Partager sur Facebook
4 comments on “ Bath bombs „
Ita, on January 12, 2016

We are so trying these!

Sofia, on January 14, 2016

Its they are very nice!

Aava, on January 14, 2016

Oi ihan huippua!! Pääsevät varmasti testiin!

Sofia, on January 14, 2016

Aava, tämä oli kiva projekti!

Leave a comment
name
email
url
message