Jan
15

Karkkipäivä

by Sofia   -   in Good things for kids

Me teimme tänä vuonna yhden* uuden vuoden päätöksen. Meillä otettiin käytäntöön nyt karkkipäivä kun tytöt ovat vähän isompia. Ennen sille ei ollut tarvetta, koska karkkia syötiin selvästi harvemmin kuin kerran viikossa. Yhtäkkiä kuitenkin huomasin, mm. kaverisynttärien lisääntyessä, että tytöillä saattoi olla “omaa karkkia” ( juhlista saatuja pussukoita, en paheksu siis tätä lainkaan, totean vain) ja jotenkin muutenkin kiinnostus namia kohtaan lisääntyi. En halua tehdä herkuttelusta mitään hirveän isoa asiaa, mutta en toki halua myöskään, että sokeria mussutetaan päivittäin. Niinpä sovimme, että tästä eteenpäin lauantai on se karkkipäivä jolloin karkkia saa syödä. Toki meillä saattaa silti olla joskus vaikkapa pannaria jälkiruuaksi tai syömme kesällä jätskit ihan arkenakin. Mutta karkkia ei meillä syödä kuin kerran viikossa. Tasapuolisuuden vuoksi myös vanhemmat ottivat karkkipäiväkäytäntöön osaa. Itselleni ihan karkin syöminen ei ole niinkään ongelma, mutta koska tietenkin suklaakin meni siihen karkkipäivän kiintiöön mukaan niin myönnän kyllä, että mieleni olisi tehnyt rikkoa jo lupausta vaikka Tammikuu on vasta puolessa välissä. Heti toisella viikollaa siirsimme kyllä karkkipäivän näppärästi sunnuntaille, koska molemmat tytöt oli silloin kutsuttu kaverisynttäreille. Se ei tuntunut heitä lainkaan harmittavan ja sen lisäksi nyt yöpöydällä on odotellut kohta viikon verran juhlista saadut pussukat ja niissä ne ” ihan omat karkkipäiväkarkit”.

DSC_0690_01

DSC_0696_01

DSC_0691_01

DSC_0704

I have so much candy in my stash. Some are so old they are from last valentines day and easter, some from previous birthday parties. I just never really ate it but think it looks pretty so I use it as props for pictures. The sweet shake is “only” from last summer so I´m pretty sure the candy is still edible. Enough candy for a few “candy days” ( we started a new tradition to only give the girls candy on Saturdays).

DSC_0705

DSC_0710_01

Onko teillä karkkipäivää? Me kävimme ekana karkkipäivänä potkulaudoilla Roobertin herkussa valitsemassa ihan omat pienet (!) irtokarkkipussit. Se oli kuulkaas jännää hommaa. Oli ihana kuulla kun pienet pohtivat mistä he saattaisivat tykätä ja miltähän mikäkin nami maistuu. Sovimme myös, että karkkipäivänä namit syödään vasta lounaan jälkeen ja aamupalalla ja lounaalla ei jätetä yhtään vitamiineja ( marjat, hedelmät, vihannekset) lautaselle, että pysytään terveenä. Koska pelkällä sokerilla ei kasva ja pysy terveenä kukaan, sen tietää jo nelivuotiaskin.

Lattemamma

p.s. Tiedän, että monet eivät syö lainkaan sokeria ja arvostan sitä. Meillä pyritään pitäytymään kohtuus kaikessa -typpisessä arvomaailmassa ja toki myös eliminoimaan turhia sokereita ihan perusruokavaliosta.

*Teimme itseasiassa useammankin uuden vuoden päätöksen, tämä oli vain yksi niistä.

8 COMMENTS
|
8,492 VIEWS
|
Partager sur Facebook
8 comments on “ Karkkipäivä „
rita, on January 15, 2016

Meillä taas harvoin syödään karkkia, mutta käyn melkeinpä joka päivä lasten kanssa kahvilassa ja sieltä tulee ostettua joku kakunpala, (ei nyt ihan joka kerta kuitenkaan.) Meillä siis ehkä ennemminkin ongelmana on kaikki leivokset 😀 Kohtuus tietenkin kaikessa, namipäivät on hyvä olla jo hampaidenkin takia. Samoja asioita tulee aina itsekin mietitttyä 🙂 Ne leivokset on just niitä elämän pieniä nautintoja 🙂

Sofia, on January 24, 2016

Kohtuus kaikessa on rita myös munkin mielipide moneen asiaan, erityisesti herkutteluun. Ja kyllä pieni herkku silloin tällöin arjessa piristää kummasti!

Täti Ruskea, on January 15, 2016

Meillä on karkkipäivä lauantaisin. Herkut tosin valitaan usein jo perjantaina ruokakauppareissulla. Kaksi valitsee karkit, yksi sipsit ja yksi (4v.) mieluummin keksit. Kuopuksella ei vielä ole herkkupäivää 😉 Meillä on perjantaisin siivouspäivä ja karkkien saannin ehtona on se, että oma huone täytyy olla kunnossa. Koululaisilla on lisäksi joku talon yhteisten tilojen siivoushomma. Voi käytännössä siis myös valita sen, että ei siivoa eikä saa karkkipäivää. Hyvää viikonloppua!

Sofia, on January 24, 2016

Hyvä ehto Täti Ruskea! Täällä tiukkisvanhemmat pistää lapset siivoamaan joka ilta oman huoneen ;).

Karkki, on January 15, 2016

Meillä on karkki/herkkupäivä, tavallaan. Minä en usko ruoan kanssa absoluuttisiin kieltoihin vaan kohtuuteen. Oma haave on ollut kasvattaa lapsi ymmärtämään, että herkut kuuluvat juhlaan ja erityisiin hetkiin ja että silloinkin niitä voi syödä kohtuudella.
Meillä(kin) on lauantai koko perheen herkkupäivä, jolloin myös päiväkahvilla on tarjolla jotain itsetehtyä herkkua (esim tuoretta pullaa). Lisäksi lapsi saa vaalita jotain karkkia tai suklaata. Hän ei hirveästi pidä makeasta, joten yleensä karkki on muutama fudge/kermatoffee tai hieman jotain suklaata. Mutta vaikka meillä on herkkupäivä, en minä myöskään estä/kiellä, jos lapsi kauniisti pyytää arkena yhden keksin keksipurkista. Kaiketi olen hieman pehmo tässä suhteessa.

Ihanaa viikonloppua sinulle ja perheellesi <3

ps. Mulle karkit on kyllä iso juttu (nimestäkin sen voinee päätellä). Ja karkkipäivä kerran viikossa tekee tiukkaa 😀

Sofia, on January 24, 2016

Karkki, itsekään en usko mihinkään absoluuttisiin kieltoihin, mutta juurikin se karkkipäivä auttaa sitten siinä, ettei niitä tule kuitenkaan ihan joka päivä syötyä. Toki voi silti jonkin muun herkun välillä ottaa jos siltä tuntuu!

Ita, on January 19, 2016

We tried the candy day thing and it actually works quite well- but I’m not so strict with it because I found that one of My kids was getting quite anxious and couldn’t resist… So if there is a candy laying around- it’s ok if they have it- I try not to have them around and found that “out of sight, out of mind” works quite well also.
My challenge is chocolate… But that another issue 😉

Sofia, on January 24, 2016

Ita, I absolutely agree with the “out of sight out of mind”- mantra. But I also like to keep pretty things, sometimes even candy on display and the girls must learn some self restraint ( and they probably just got used to it since babies as they know to ask if something is allowed for eating or not).

Leave a comment
name
email
url
message