Interior design,  Wedding ideas

My favourite flowers

Tänään kaikki ihanat suosikkikukkani ja lopuksi vielä hääkimppuni ja siinä olleiden kukkien merkityksestä. Jos kerrot mitä kukkia sinun kimpussasi oli voin katsoa mitä ne merkitsevät…

All the best flowers are coming to season just now if you ask me. I already hauled that bunch of pink peonies you have seen in many photos from a work trip from New York but now they are here too! In London I stopped to smell some sweet peas and not long until the first lily of the valley blooms too. Here are my favourite flowers in random order…

Peonies. I love them in all colours and varieties. But the best are the big pink ones in a simple big bunch.

Image via julie Blanner
Image via Julie Blanner

Lilly of the valley has the loveliest scent and such delicate flowers. They also bring good childhood memories to me.

Image via Make Things Simple
Image via Make Things Simple

Sweet peas are delightful and fragrant  The might be my favourite flower of all time. Unfortunately they always last such a short time in a vase.

Image via Ana Rosa
Image via Ana Rosa

Hydrangea is like a bunch of fluttering butterflies in my eyes. I also love dried hydrangea.

621c1014fbd6326089d6249cef6f24d1

Ranunculus is such a special flower with all the layers. Magical.

Image via Sissy
Image via Sissy

Hyacinth has one of my favourite scents and it´s such a pretty flower too.

3448f2d08146991b7af5711b01771ea4
Image

Lilacs are so special. Oh how I love lilacs, the scent is intoxicating.

b1e4882bd07bde805b5b2bd9c1b8b0a0
Image via Architectural Digest.

I also love roses but they are best in special colours  ( like a delicate light pink) and either very big or then a garden variety. The peony rose in the image is my current obsession. Wish I could find those in my flower shop. Roses are especially lovely for special occasions. 

b02ae081e71a145571b6bc1cca90b71c
Image

Tulips are also in my top 10, especially french tulips and parrot tulips.

f01f4152a49bf26354bd26ed30c31d64
Image

Anemones are lovely too, especially paired with another flower.

7fa2ce7df7df0ec1a4feff4f40822e40

Freesias are so fresh and delicate. They are also a very special flower to me as I had white freesias in the bouquet for when we got officially married with just our family the day before our wedding. All flowers have meanings and freesia is the flower on innocence, friendship, thoughtfulness, sweetness and trust. Very fitting for a wedding flower.

Image via Ana Rosa
photo Geoff Hedley

What are your favourites? I also love amaryllis, poppies & narcissus a lot and cherry blossom and apple blossom branches. Almost all my friends love white lilies and my mother is a huge fan of orchids. Although I really like both they do not make my top 10 at the moment but do come very close by.

Lattemamma

p.s. I´m also curious. What flowers did you have in your wedding and your bouquet? For my gorgeous wedding bouquet I had orchids, roses, freesias, ranunculus and lily of the valley ( that was quite hard to get in December but I insisted). Lily of the valley is for increased happiness and luck in love but also for sweetness and humility, roses for love, enchantment, sensuality, passion, timelessness and grace. Ranunculus are for radiant charm and attractiveness. Orchids are for love, thoughtfulness, beauty, refinement and fertility. In our wedding we also had long french tulips, hyacinths, eucalyptus & amaryllis for instance. All the flowers were in blush, peach and pale pink or white.

My wedding bouquet had a big blush silk bow around it with long sashes. I really loved it so much. My mother´s friend did all the flowers for our wedding and we were so so pleased. She put so much thought in to it and listened to what I wanted and added her great taste and knowledge to the execution.

_MG_9803´2

 

 

12 Comments

 • Täti Ruskea

  Kauniita kukkia ja kaunis hääkimppu <3 Itselläni oli hyvin yksinkertainen hääkimppu: valkoisia ruusuja ja mustikanvarpuja. Menimme naimisiin elokuussa, joten mustikat sopivat hyvin. Valkoisen ohella sininen oli häiden teemavärinä, joten sopi siksikin. Luonto näkyi myös hääpaikan koristelussa, koska siellä oli kimppuja sekä mustikoista että ruiskaunokeista, samoin kirkossa. Rakas ystäväni kasvatti meidän häitä varten ruiskaunokkeja pihallaan 🙂 Hän myös huolehti juhlapaikan ja kirkon koristeluista <3 Meidän häistä tulee tänä kesänä jo 18 vuotta!

  • Sofia

   Täti Ruskea, ihanaa tulevaa hääpäivää 18 vuotis hääpäivää! Itse en ollut vielä edes naimaikäinen 18 v. sitten. Mustikan varvut ja ruiskaunokit ovat aivan ihanan kuulloinen yhditelmä! Oih! Ruiskaunokit kuvastavat ystävyyttä, varakkuutta (wealth & prosperity) ja onnea.

 • Karkki

  Ihania kukkia ja niin herkkä hääkimppu <3 Kuvista löytyy monta minunkin lempikukkaa mutta suurin rakkauteni on liljat. Valkoinen tuoksulilja saa mut joka kerta melkein kyyneliin onnesta <3.
  Mun oma hääkimppu ei ollut kovinkaan perinteinen vaan oli sormesta roikkuva putoava "kimppu", joka muodostui rullatuista ja avoimista ruusun terälehdistä, krepatuista lehdistä ja pähkylöistä (vähän kuin marja mutta siis kuitenkin jonkin sortin siemen). Pituutta oli varmaan 65 cm. Hyvin minun oloinen kimppu.

 • Pikku hiiri

  Ihania kukkia ❤️ Ihan samat lempparit!!! Tykkään lisäksi keväällä kirsikan- ja omenankukista. Hääkimpussani oli vain samppanjanvärisiä ruusuja. Sinun kimppusi oli tosi kaunis!

  • Sofia

   Kiitos Pikku Hiiri! Sinille vastasinkin jo ruusujen merkityksestä, samppanjan väriset ruusut ovat niin elegantteja ja ajattomia, ihana valinta!

 • Maria

  White peonies and small little flowers (I think it was jasmine). My wedding dress was very similar to yours! Peonies are my favorite flowers, it’s a pity that in Barcelona they are really hard to find! You have to order them and they are so expensive 🙁

  • Sofia

   Maria, peonies are so expensive in Finland too and very seasonal. The Jasmine flower is associated with love and it also symbolises beauty and sensuality. Peonies are for honour, wealth , riches and romantic love. Sounds like the perfect bouquet to me! My dress was from Pronovias, I bought it in Barcelona and had a very very long antique lace veil with it. I wonder if we had the same dress?

 • Johanna

  Ihania kukkia! Minun hääkimppuni oli valkovihreä ja kukat olivat (muistaakseni) orkidea, eustoma ja ranunculus…ei hajuakaan, mitä nuo jälkimmäiset ovat suomeksi :-). Mukana oli myös vähän murattia, mikä oli silloin aikoinaan suosittua hääkimpuissa.

  • Sofia

   Johanna, eustomaa oli minunkin virallisessa vihkikimpussani. Se kuvastaa mm. pitkää onnellista elämää, rauhan ja ilon arvostamista elämässä ja tyytyväisyyttä siihen mitä jo on olemassa. Ranunculus taitaa olla suomeksi leinikki. Niistä ja Orkideoista onkin jo yllä olevassa tekstissä merkitykset mainittu.

 • Sini

  Oi, upeita kukkia! Varmin tie naisen sydämeen, kukkia ei koskaan voi olla liikaa. Hääkimppuni oli hempeän vaalea, sekoitus shampanjaruusuja, valkoisia ruusuja ja hieman vihreää. Erittäin kaunis! Vappuna vietetään 19 v. hääpäivää <3 Täti Ruskealle terveisiä, vähän ollaan edellä 😉 Jos mieheni olisi saanut valita, hääkimpussani olisi ollut syvän punaisia ruusuja. Hänen mielestään ne kertovat rakkaudesta ja olen häneltä usein saanutkin pitkävartisia punaisia ruusuja. Nykyään hän tuo myös pehmeän vaaleanpunaisia, koska tietää minun pitävän niistä erityisesti, vaikka ne eivät hänen listallaan ykkösenä olekaan 🙂

  • Sofia

   Sini, kuulostaa ihanalta! Valkoisista ruusuista luki näin; “A whole bouquet of creamy white blooms is perfect for celebrating the purity and innocence of a child. It’s this purity that makes it a popular flower for both weddings and funerals too.”

   Ruusut ovat mm. rakkauden, kunnian, uskollisuuden, intohimon, tasapainon ja ajattomuuden kukkia. Täydellisiä hääkimppuun siis!

   Ja punainen ruusu tosiaan symboloi romanttista rakkautta ja intohimoa, eli miehelläsi on hyvä käsitys siitä mitä vaimolle pitäisikin antaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.