Cooking

Burgundin pata

Burgundin pata on mitä parhainta ruokaa erityisesti kun ulkona on kylmää ja loskaista. Se on juuri sellaista jota ei tulisi mieleenkään tehdä kesällä. Ruoka on suhteellisen helppo valmistaa ja niin maukasta! Tämä on jostain syystä meillä sellainen liharuoka jota myös tuo meidän vähemmän lihasta välittävä esikoisemme syö mielellään. Pataan voi oman maun mukaan laittaa vähän sitä sun tätä, toiselle purkki herkkusinet ovat ainoa oikea valinta ja toiselle taas pitää olla tuoreita. Itse pidän erityisesti hillosipuleista, jotkut taas eivät voi niitä sietää. Ihan oman mauan mukaan kannattaa edetä. Tärkeintä on hautoa pataa suht pitkään ja hartaasti.

DSC_0128

Burgundin pata

1 kg naudan sisä- tai ulkopaistia, paahtopaistia, lapaa tai etuselkää
100 g (kalkkuna)pekonia
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5- 1 tl valkopippuria
2 rkl voita tai öljyä
4 shalotti sipulia
2 porkkanaa pestynä
2,5 dl hyvää punaviiniä (mieluiten Bourgognen alueelta)
2,5 dl hyvää lihalientä
tuoreita timjamin oksia maun mukaan
2 laakerinlehteä
2 rkl tomaattipyrettä
½ sitruunankuorta raastettuna
2 kynttä valkosipulia
herkkusieniä
hillosipulia

1. Lämmitä uuni 160°c. Leikkaa liha paloiksi ja pyörittele palat suolalla ja valkopippurilla maustetuissa jauhoissa. Paista niistä pinnat kiinni ja siirrä pataan. Kuori ja pilko porkkanat ja paista ne ja puolitetut shalottisipulit myös paistinpannulla ja siirrä pataan. Samoin pekoni.

2. Huuhdo paistinpannu lopuksi lihaliemellä ja kaada sekin vielä pataan. Lisää punaviini ja mausteet eli tomaattipyre, valkosipuli, sitruunan kuori & laakerinlehdet ja kiehauta pata liedellä. Siirrä se sitten uuniin. Pataa voi pitää uunissa lihasta riippuen noin. 1,5-3h.

3. Paista herkkusienet erikseen ja lisää ne pataan vasta ihan loppua kohden, samoin hillosipulit. Itse pidän aivan erityisesti noista Alfierin hillosipuleista joita ostan aina Laivurin Valinnasta, mutta toki tavalliset pienetkin käyvät tähän.

DSC_0113

DSC_0136

DSC_0118

DSC_0158

DSC_0166

Oikeasti Burgundin pataan tulee mielestäni noin 4 dl viiniä ja 1 dl lihalientä, mutta itse pidän vähän vähemmän viinisestä padasta ( siitä ei tule ihan niin “hapanta”). Nesteen määrä on siis puoli litraa, sen voi makunsa mukaan jakaa miten tahtoo. Minulle sopii tuo puolet ja puolet hyvin. Tämä mittasuhde toimii meillä siis myös lasten makuun hyvin.

Kivoja kokkailuhetkiä,

Lattemamma

6 Comments

  • Sofia

   ninas, ei sen tarvitse olla. Se on vain suositus, tämä ruoka on siis alunperin lähtöisin Burgundin alueelta ja siihen on silloin käytetty tietenkin alueen omaa viiniä. Mutta mikä vaan punaviini käy, no worries!

 • Karkki

  Kyllä, Burgundin pata on ihana ruoka. Se on myös meidän perheen lemppari, isäni bravuuri ja syksyn lohturuoka. Meillä on käytössä himppasen erilainen resepti, johon tulee enemmän nestettä. Sipuleina on maalla kasvatetut pikkusipulit ja viiniä menee enemmän.

  Itse olen myös muutaman kerran korvannut herkkusienet kuivatuilla tateilla ja suppiksilla. Hyvää tuli niinkin. Samoin viimeksi pilkoin porkkanan seuraksi juureskassissa tullutta juuripersiljaa. Sekin maistui.

  Ihanaa keväistä päivää sinulle ❤

 • Katja

  Laitoin reseptin talteen, on varmasti liharuoista pitävän mieheni mieleen. Nyt mulla on uunissa parhaillaan possun ulkofileepaisti hitaasti kypsymässä. Ihanat inspiroivat kuvat tässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.