Good things for kids

From the library of…

I found these cute bookplates from Papershop and they were just perfect for this little project I had in mind. As stated before we have quite a few books and I thought that in between the time Cotton Candy reads them and Bubble Gum is ready for them ( like the Harry Potters… I have read them out loud to Cotton Candy but she will probably get to read them on her own a little later) or when my possible grandchildren want to read them one day, someone else might get some use out of them. I personally think chapter books are meant to be read not kept in the bookshelf.

DSC_0554

DSC_0568

DSC_0555

So I added the labels on the front leaf of some of our books, wrote my girls names on them and sent a message to Cotton Candy´s teacher. She is wonderful and takes the kids to the library ever so often and they read books at school and at home. But every now and then she reminds in Wilma ( a school messaging system between parents and teachers about anything school related) that some of the kids don´t have library cards yet or had forgotten them so she lent them books with her own card.

DSC_0570

DSC_0558

DSC_0559

I figured that instead she could use these at school for kids who could read them there and I said they can even borrow them home to have their parents read them to them. My only hope is to get them back when we need them again. I don´t mind so much if something gets a bit dirty or wrinkled. Obviously I hope other parents tell their children what I told mine ( and my father told me) which is to keep books in good shape and to take good care of them so as many people as possible get to enjoy the stories and messages. Books are precious, not because they are expensive, but because they give us so much. So we take good care of them for the next reader to enjoy! If we were to loose one then I just think it´s not such a great loss as I can always replace it. I´m weighing in the benefit and the cost. The benefit of lending them is far greater.

DSC_0557

DSC_0560

Do you share your books?

Lattemamma

p.s. My daughter always borrows 3 books from the library when they go, some in Finnsh and some in Swedish. She insists on carrying them around every day between home and school as she says she never knows when and which book she wants to read. She reminds me of Rory Gilmore! Although her books are less Kafka and more detective stories for kids or children´s party plannig books…

3 Comments

  • tripptrapptrull

    Parts of our own children books are always lent to someone else to read. Now I just wonder who where the last ones to borrow them as one of the kids is coming to a certain book age 🙂 For my own books at the office I use a stamp with one of my initials. However, I would love to have my own exlibris.

  • Täti Ruskea

    Oletpa kultainen, kun lainaat kirjojanne! <3 Ja ihana tuo ajatus, miksi kirjoista olisi pidettävä hyvää huolta. Uskon myös siihen, että jos kotona on kirjoja saatavilla, lapset oppivat pienestä pitäen "käsittelemään" niitä. Noista merkeistä minäkin tykkäisin. Me ei olla juurikaan lainattu kirjoja. Ehkä johtuu siitä, että meillä on omastakin takaa niin paljon eri ikäisiä lukijoita, joten kirjat eivät pitkään makaa pölyttymässä 😉 Omia kirjojani toki olen mielelläni lainannut. Töihin myös vien kotoa kirjoja. Mulla on haaveena tehdä sellainen kirjastoarkistointisysteemi kotikirjastosta. Voi kun joskus löytäisi siihen riittävästi aikaa.

  • Susanna

    Tästä juteltiinkin. Olen tosi huono lainaamaan kirjoja, koska pelkään, että ne eivät tule takaiskn. Näin on nimittäin käynyt lähes kaikille kirjoille, joita olen koskaan lainannut. Samalla en ktse lainaa muilta, koska tiedän, että ne vaan saattavat jäädä omaan hyllyyn pyörimään ja en myöskään halua, että niille käy vahingossa mitään – vauva repii tms. Olen myös huono lainaamaan kirjastosta kirjoja, koska minusta on ihana omistaa kaikki kirjat, jotka luen. Jotenkin se tuntuu ihanalta, kun voi sitten laittaa kirjan hyllyyn, kun sen on lukenut. Huomaan lapsissani saman ominaisuuden – eivät jostakin syystä koe kirjastokirjoja tai lainakirjoja mielekkäänä – koska se ei ole oma. Meilläkin käyvät kirjastossa opettajan kanssa viikoittain, mutta sieltä kantavat mukanaan aina jonkin epämääräisen kiejan, jota ei sitten tule edes luettua :)… Kuten täti Ruskeakin totesi, olet rohkea antaessasi kirjat noin avoimesti muiden lainaan. Itse en tosiaan uskaltaisi, koska minua harmittaisi, jos ne eivät tulsi takaisin kotiin. Samaa mieltä kuitenkin siitä, että kirjat on tehty luettavaksi – ja hienoa, että joku niitä laittaa kiertoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.