Jul
12

Isoäidin salaattikastike

by Sofia   -   in Cooking

Viimeisiä päiviä tätä lomaa saaressa, vaikka toki palaammekin vielä mökille tänä kesänä moneen kertaan. Välillä kuitenkin täytyy tehdä myös töitä. Enkä kyllä yhtään harmittele, koska pääsen todella pitkästä aikaa työmatkalle New Yorkiin ja varmasti kaikki tiedätte kuinka rakastan sitä kaupunkia! Sitä ennen kuitenkin ehdimme nauttia vielä muutaman päivän saariston rauhasta.

Tytötkin alkavat olla sopivan pitkästyneitä ja sehän on kyllä mielestäni ihan hyvä merkki. Loma on tehnyt tehtävänsä. He ovat saaneet puuhata keskenään ja viettää aikaa isovanhempiensa kanssa pelaillen. He ovat saaneet olla myös meidän kanssamme jatkuvasti. Täällä joutuu vähän käyttämään mielikuvitustaan keksiäkseen puuhaa päivästä toiseen. Täällä he oppivat myös asioita joita kaupungissa ei meillä niinkään tarvitse osata, kuten nyrkkipyykin pesemistä ja pyykkien ripustamista narulle kuivumaan, veneen ajamista ( toki turvallisesti isän tai isoisän tai sedän valvonnan alla) ja niin edelleen. Vaikka todellakin kannatan matkustamista ja olen iloinen, että tyttärillemme on siihenkin tarjoutunut paljon mahdollisuuksia, niin olen hirmuisen iloinen näistä hitaista ja välillä jopa vähän tylsistä kesäpäivistä saaressa. Kun kaikki kesälukemiset on jo luettu ja kaikki pelit pelattu moneen kertaan. Lastenkin arki on yllättävän kiireistä koulun ja harrastusten yhteensovittamista joten ihan mahtavaa kun heille tarjoutuu kesäloman aikana mahdollisuus hieman tylsistyä ja nukkua aamuisin pitkään ilman kiirettä mihinkään. Ja olla paljon ulkona raittiissa ilmassa.

Täällä päiviä rytmittävät myös ruoka-ajat ja ruuan ympärillä puuhataan. Joskus tulee kokeiltua jotain ihan uuttaa ja usein tehdään vanhoja hyviksi koettuja ” lande suosikkeja” joita harvoin kaupungissa kokataankaan. Usein ruoka perustuu johonkin grilattuun lihaan tai kalaan ja lisukkeena on yleensä salaattia tai muita kasviksia. Vihreä salaatti on tietenkin ihan vakio ja teenkin siihen usein ihan kevyen balsamico- tai dijon vinegretten. Halusin kuitenkin kokeilla jotain uutta ja eräälle illalliselle, jolla söimme kesän uutta perunaa ja sitruunan kanssa grillattua lohta, tein ns. isoäidin salaattikastikkeen. Kastike ei kyllä ole minun lapsuudestani, oma isoäitini ei sitä ole tainnut koskaan tehdä, mutta sillä nimellä se kulkee. Kastikkeesta tuli meillä ehkä hieman liian paksua, mutta toisaalta näin se maistui erinomaiselta myös lohen kanssa. Jos et ole koskaan tehnyt tätä herkkua niin suosittelen kokeilemaan. Tässä resepeti sinullekin talteen.

DSC_0762-2

DSC_0768

Isoäidin salaattikastike

2 munaa

1 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

1 rkl sinappia

2 rkl etikkaa

2 dl kuohukermaa

1. Keitä kananmunat koviksi ja erottele  niistä keltuaiset. Muussaa kulhossa keltuainen ( vaikkapa ihan haarukalla) sokerin, suolan, sinapin ja etikat kanssa tasaiseksi.

2. Vatkaa kerma. Se kannattaa jättää löysemmäksi kuin minun kastikkeessani jos haluaa sen sekoittuvan salaattiin oikeasti kunnon kastikkeen lailla. Lisää vatkattu kerma munaseokseen .

Perinteisessä isoäidin salaatissa on käsittääkseni sitten salaatinlehtien lisäksi kurkkua, tomaattia ja se valkuainen niistä munista sekä tätä kastiketta. Meidän salaatissamme oli kurkkua ja kesäsipulin vartta.

DSC_0765

DSC_0769

Tämä kastike on myös juuri täydellinen lasten valmistettavaksi. Se sisältää juuri sellaisia komponentteja joita on kiva tehdä ja sen lisäksi hyvä osata, kuten munan keittäminen ja kerman vatkaaminen. Me vatkasimme samalla jälkkäriä varten kermavaahtoa, joten otimme kastiketta varten tulevan osan pois ennen kuin lisäsimme sokerin, vaniljasokerin  ja vatkasimme kermaa lisää. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis!

Hyvää ruokahalua ja aivan ihanaa viikonloppua!

Lattemamma

2 COMMENTS
|
19,807 VIEWS
|
Partager sur Facebook
2 comments on “ Isoäidin salaattikastike „
PM, on July 12, 2019

No nyt on tuttu juttu, jota laitan usein ja nekin, jotka laskevat kaloreita, tykkäävät tästä.Lapsuudessani ei laitettu kurkkua eikä tomaattia tai muuta.Kananmunasta laitettiin kaikki osat ja sitten sopivan paksu kerma sokerilla ja etikalla.Minäkään en laita muuta.Savossa päin tehtiin näin.Niin, ja sinappiakaan en ole koskaan laittanut.Täytyy vielä kertoa, että lapsena vispasin liikaa ja melkein voitahan siitä tuli! Nyt sitäkin voi hymyillen muistella.

Sofia, on August 25, 2019

PM, minäkin olen kerran vatkannut kermavaahdon voiksi ( ihan aikuisena kun höpöttelin samalla ystävän kanssa). Hyvää tuli ;).

Leave a comment
name
email
url
message