Mar
19

Gnocchi di patate al burro e salvia

by Sofia   -   in Cooking

Rakastan tuoreita yrttejä. Niiden huumaava tuoksu on vastustamaton ja se mitä ne saavat aikaan ruuan maussa on uskomatonta. Voittamattomimpia yhdistelmiä ovat tomaatit ja basilika, lisätään buffala mozzarella sekä loraus hyvää oliiviöljyä ja lempiruokani on valmis. Entäs minttu ja lime, niiden tuoksusta tulee hyvälle tuulelle, niissä tuoksuu iloinen ilta ystävien kanssa. Korianteri ja kookos tuoksuvat lomalta palmujen alla. Oreganon ja fetan yhdistelmä saa odottelemaan kesää, grilliä ja karitsankaretta. Minttua keittelemme kesäisin sitruunamelissan kanssa maailman herkullisimmaksi jääteeksi jota juodaan saaressa aurinkoisella rantakalliolla. Yrtit tietenkin napataan salaa anopin rehottavasta yrttitarhasta viereisen mökin pihasta. Rosmariini, timjami tai meirami maustavat talvella uunijuuresten ja paistin yhdistelmää mukavan metsäiseksi.

Mitä kuitenkin tulee yrtteihin ja tuoksuihin niin suosikkini on salvia. Maun puolesta en voisi laittaa yrttejä paremmuusjärjestykseen, mutta salvian tuoksu on voittamaton. Tässä yksi resepti jossa salvia pääsee loistamaan ja ehkäpä kokin mielikin puhdistuu samalla kun ruoka valmistuu. ( Salvianippua on perinteisesti poltettu ilmassa jotta saadaan puhdistettua mieli & sielu ja tasapainottamaan henkilö tai tila jossa sitä poltetaan. En oikein tiedä toimiiko se samalla tavalla jos salviaa käristetään voissa, mutta hei kaikki on mahdollista…).

Ruskistetussa voissa paistettuja salvianlehtiä jotka tarjoillaan perunagnocchien kanssa. Päälle raastetaan parmesaania ja jumalaisen hyvä ruoka on valmis. Tämä ruoka on melko tuhti kaikessa yksinkertaisuudessaan, suosittelen silti kokeilemaan. Eihän sitä tarvitse joka viikko syödä. Itsetehdyt gnocchit (lausutaan muuten njokkit ei knokkit) ovat herkullisia, mutta aikaa säästääksesi voit ostaa myös valmiita. En kuitenkaan suosittele kuivapastahyllyn tyhjiä kuoria jotka kulkevat gnocchin nimellä. Luultavimminkin löydät ihan oikeita gnoccheja tuorepastahyllystä. Itsetehdyt ovat kuitenkin yllättävän helppoja (varsinkin jos oikaisee muutaman kohdan, siihenkin saat vinkit minulta).

Perunagnocchit (n. 4lle)

  1. n. 750g jauhoista perunaa
  2. 2 dl (durum)vehnäjauhoja
  3. suolaa

1. Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hetki kattilassa. Kuori ja paloittele. ( Tai tee kuten minä, eli kuori ja paloittele perunat ja sitten keitä ne. Tämä vaikuttaa tärkkelyksen määrään jollain tavoin, mutta lopputulo on mielestäni hyvä ja säästän aikaa sekä sormiani. En niin välitä kuumien perunoiden kuorimisesta.)

2. Laita perunalohkot kulhoon ja soseuta survimella (käsin, ei Bamixilla!). Lisää jauhot ja mausta maun mukaan suolalla. Sekoita.

3.  Pyörittele taikinasta n. 1 cm halkaisijaltaan olevia pötkylöitä (“matoja”) ja leikkaa niistä n. 2 cm mittaisia pätkiä. Näistä pätkistä pyöritellään gnocchit. Voit tehdä hienompia painamalla palleroa peukalonpäätäsi vasten ja painamalla toiselta puolelta haarukalla. Näin ulkopintaan syntyy kauniit raidat ja gnocchi on kupera päältä/kovera sisältä. ( Tai voit oikaista kuten minä, napata mahdollista lapsityövoimaa mukaan ja pyöritellä palasista soikeita palloja… tai mitä lie muotoja, pyörittelijän iän ja taidot huomioonottaen.)

4. Laita gnocchit runsaaseen reilusti suolattuun kiehuvaan veteen. Niitä ei tarvitse keittää kauaa. Kun Gnocchit nousevat veden pintaan voit nostaa ne reikäkauhalla ylös.

Hot potato.

Muussataan käsin.

Lisätään jauhot.

Sekoitetaan taikinaksi.

Rullataan pötkyläksi ja leikataan parin sentin paloiksi.

Gnocchin kupera puoli.

Ja kovera puoli.

Valmis gnocchi. Tämän postauksen lopussa seuraa vielä kuvasarja siitä kuinka meillä oikaistaan ja tehdään gnocchit…

Salvia-voi kastike

  1. 100 g kirnuvoita (tai muuta hyvää voita)
  2.  ruukullinen tai pari salviaa
  3. suolaa, mustapippuria, parmesaani juustoa

1. Sulata voi kattilassa ruskeaksi, paista siinä salvianlehdet rapeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla mieluisaksi.

2. Sekoita gnocchit salvia-voi kastikkeeseen kattilassa. Asettele lauataselle ja raasta päälle tuoretta parmesaania.

 

Salviaa…

Hyvää voita.

Ruskistetaan kattilassa salvianlehtien kanssa. Lehtiä ei tarvitse hienontaa, koska ne kipristyvät pieniksi ruskistettaessa.

 

Päälle tuoretta parmesaaniraastetta ja mustapippuria. Meillä lapset syövät ilman näitä lisukkeita.

Kauniit papukaijatulppaanit jotka ihana ystävä toi perjantaina viikonloppua ilahduttamaan. Onnea on ihmiset jotka ajattelevat muita näin kauniisti.

Aurinkoinen lauantailounas kruunataan lasillisella kuohuvaa.

Enjoy!

Lattemamma

p.s. Jos et jo kyllästynyt kuvapaljouteen niin tässä vielä muutama kuva siitä kuinka meillä gnocchit syntyvät…

Purkka hoitelee välimaistelijan virkaa. Ei haittaa vaikka “taikinaa” menisikin raakana suuhun. Se on vain keitettyä perunaa ja jauhoja.

Hattaran taitavissa pikku kätösissä syntyy palleroita. Minun mummini oli kondiittori eli sokerileipuri ja me saimme jo ihan pienestä asti osallistua hänen kanssaan leivonta- ja ruuanlaittopuuhiin. Ensimmäisenä piti aina pestä kädet, laittaa essu päälle ja tärkeimpänä huivi päähän. Kukaan ei halua hiuksia ruokaansa, ei edes lasten hiuksia. Tytöillä on myös omat nimikoidut Little Copenhagenin kokkihatut (näet ne täällä), mutta tällä kertaa napattiin päähän ensimmäinen vastaan tullut huivi.

Ei ehkä niin kauniita gnoccheja, mutta ihan yhtä herkullisia. Ja paljon nopeampia valmistaa.

Ihana taikinasormi!

 

7 COMMENTS
|
85,242 VIEWS
|
Partager sur Facebook
7 comments on “ Gnocchi di patate al burro e salvia „
Eeva, on March 19, 2013

Mums! Taas herkullinen ja helppo resepti. Pitää kokeilla heti!

Sofia, on March 22, 2013

Eeva, toivottavasti tuli herkullisia gnoccheja jos kokeilitte jo!? Ihanaa viikonloppua teille!

At Jacobas, on March 19, 2013

Ehdottomasti kokeilen tätä reseptiä, kuulostaa mielettömän hyvältä! Kiitos!

Sofia, on March 22, 2013

At Jacobas, kerro sitten mitä tykkäsitte! Hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi!

Lumo, on March 19, 2013

Herkullista. En ole gnoccheja tehnytkään aikoihin, täytyypä taas kokeilla.

Rosmariinion oma suosikkini mintun ohella, mutatpaistan anoppilassa joskus salvianlehtiä anopin pyynnöstä perunoiden tai bataattipiirakan päälle. Hän ei yleensä muista mitä yrttiä ne ovat vaan kysyy “mitäs ne paistetut apilanlehdet olivatkaan?”

ilkka, on July 20, 2014

meillä terassipöydällä kasvaa ruukussa iso salvia ja mietin miten sitä hyödyntäisin…tuo salvia-gnocchi vaikuttaa aivan taivaalliselta. kokeilen ja ilmoitan kuinka onnistuttiin 🙂

Sofia, on July 21, 2014

ilkka, kerro sitten mitä piditte!

Leave a comment
name
email
url
message