Interior design

Paikka jota kodiksi kutsutaan

Olen jo aiemmin luvannut esitellä teille kotimme. Otan jossain vaiheessa kyllä itsekin täältä kuvia (ikkunanpesijä on tilattu…), mutta ajattelin aloittaa jakamalla Ullamaija Hännisen kuvat jotka on otettu viime kesänä Glorian Koti lehteä varten. Kirjoitin siitä täällä kun se ilmestyi loppuvuodesta.  Osa varmasti näkikin tuon jutun ja ehkäpä löysi sitä kautta blogiini, mutta toisille nämä saattavat olla uusia kuvia. Kuvissa asuntomme väritys näyttää jostain syystä hieman vihertävältä, mutta todellisuudessa tuo harmaan sävy jota käytimme on hyvin pehmeä, vaalea harmaa.

Asumme Helsingin keskustassa vanhassa kerrostalossa. Kun ostimme asunnon se oli viimeksi remontoitu ehkä joskus 60-luvulla. Asunto oli kuitenkin lähes käyttämättömän oloinen ja myöhemmin meille selvisikin, että sen asukas oli asustellut kartanoaan maaseudulla ja käyttänyt tätä kotia vain kaupungissa käydessään. Teimme asunnossa kuitenkin täydellisen remontin, seiniä kaadettiin, uusia rakennettiin, vanhat ovet & lattiat kunnostettiin ja materiaalit vaihtuivat. Meillä oli selkeät toiveet siitä mitä halusimme. Arkkitehti (isoveljeni) toi ajatukseni paperille ja toteutuksen tasolle. On se helppoa jos elämässä on ihminen joka jo puolesta lauseesta tietää mitä tarkoitat ja osaa vielä toteuttaa sen alkuperäistä ideaa kauniimmaksi. Remontin meille teki tmi Candé. Olimme heidän tiimiinsä todella tyytyväisiä. Monta projektia kokenut veljenikin totesi, ettei ole ikinä nähnyt niin siistissä järjestyksessä olevaa työmaata. Voitte ehkä kuvitella miten paljon helpompaa kahden järjestystä rakastavan ihmisen oli käydä katsomassa edistyvää remonttia kun asiat olivat paikoillaan ja työkalut yms. aina järjestyksessä.

Tässä siis meidän asuntomme…

Olohuone kuvattuna ruokasalista päin. Olohuone ja ruokasali ovat asuntomme keskellä oleva yksi suuri tila jonka voi keskeltä jakaa vanhoilla taitto-ovilla.
Ruokasalimme jonka keskellä on iso pöytä johon mahtuu parhaimmillaan 12 henkeä syömään, 8-10 helposti. Sekä olohuoneessa, että ruokasalissa olevat verhot on toteuttanut Aletta. Tein Hampurissa töitä muutaman vuoden ajan ja siellä käveleskellessäni näin yhden kauniin talon ikkunassa piparkakkureunaiset verhot. Otin niistä silloin kuvan kännykällä. Aletta toteutti verhot todella kauniisti toiveitteni mukaisesti.
Makuuhuoneemme sängynpäädyn löysimme sisustusliike S.A.L.I.sta. Rautaiset yöpöydät ovat äitini suunnittelemat.
Pikkuruinen vanha kustavilainen työpöytäni on myös makuuhuoneessa, löysin sen Anne´s Past and Present liikkeestä. Viime kesänä huoneessamme nukkui vielä Purkkakin. Sittemmin hän on muuttanut Hattaran kaveriksi tyttöjen huoneeseen. Makuuhuoneemme yhteydessä on myös mr. Latten oma kylpyhuone ja vaatehuone. Minun oma vaatehuoneeni on ruokasalin vieressä (sain valita, otin isomman, hih.). Usein käy niin, että naiset tuppaavat valtaamaan koko asunnon sisustaen ja somistaen oman mielensä mukaan. Mielestäni on tärkeää, että miehelläkin on ihan omaa tilaa, kuten oma kylppäri jossa ei tyttöjen meikit ja hajuvedet pyöri. (älkää nyt ymmärtäkö tätä niin, että mr. Latten ainoa “tila” täällä on kylppärissä…)
Meidän makuuhuoneemme näkyy tyttöjen huoneesta. Väliin jää olohuone. Oviaukkojen paikkoja muutettiin jotta saatiin suora linja näiden huoneiden välille ja meidän sängystämme myös suora näkymä takkaan. Talvisin lumen putoillessa ulkona on kiva pötkötellä peiton alla ja ihailla takkatulta. Tuplaovet sulkemalla saa molemmat huoneet eristettyä hyvin olotilasta.
Neiti Purkka opetteli viime alkukesästä kävelemistä tukea vasten ja lähtikin vähän tämän jälkeen 10 kk iässä kulkemaan. Taulut, joista toinen näkyy tässä kuvassa ovat Jaan Elkenin, sohvat Furninovan klassiset Howardit ja sohvapöytä S.A.L.I.sta.

Pikkuinen Hattara ja mamman korkkarit.
Tyttöjen huone on sisustettu minun vanhoilla huonekaluilla. Seinät maalattiin vaaleanpunaiseksi alhaalta ja harmaa lista jakaa tilaa jonka yläpuolelta ne ovat valkoiset. Koska vanhoissa taloissa huneet ovat melko korkeat ja lasten kalusteet sen sijaan normaalia matalammat saatiin tällä ratkaisulla tilan mittasuhteet sopivammiksi. Vaaleanpunaisia sävyjä kokeiltiin aika monta ennen kuin vihdoin kelpuutin juuri oikean sävyn. (veikkaan, että remonttimiehemme olivat valmiina kippaamaan minut roskalavalle, kärsivällisesti hymyillen he kuitenkin komppasivat minua ” Juu, tuo sävy on hiukan liian lilaan vivahtava” tai ” joo, ihan selvästi liian vaaleanpunainen”…). Kuvasta tuo sävy ei ehkä näy kovin hyvin, mutta se on juuri sellainen raikkaan haalean vaaleanpunainen.
Oikealla reunustalla näkyvät vaatekaapit rakennettiin tyttöjen huoneseen kiinteäksi ratkaisuksi ja oviksi kunnostettiin muualta asunnosta remontin myötä vapautuneet vanhat ovat. Myös kaikki puiset jalkalistat uusittiin asunnon alkuperäiseen tyyliin sopiviksi. Huoneisto oli remontoitu viimeksi silloin joskus 60-luvulla ja vanhat peiliovet oli paneloitu sileiksi ja lattialistat vaihdettu ohuiksi mataliksi listoiksi.
Lastenhuoneen kautta voi kulkea kylpyhuoneen läpi keittiöön. Tuo syvennys jonka päällä on myös säilytystilaa, rakennettiin vaatekaappien yhteydessä.
Meidän tyttöjen kylpyhuone. Päätyyn on rakennettu iso suihku jossa mahtuu vaikka koko perhe suihkuttelemaan kerralla. Tassuamme ja mustavalkoinen lattialaatoitus olivat korkealla toivomuslistallani. Niistä ehdin haaveilla vuosia. Kaikki hanat ja lavuaarit valittiin tyyliin sopiviksi ja peilisyvennykset rakennettiin remontin yhteydessä, niihin saa sopivasti laitettua tarpeellisia kauneudenhoitojuttuja esille. 
Puusepällä teetettiin kylpyhuoneen toiseen päätyyn kaapisto purkeille ja purnukoille sekä meikkauspöytä jossa on erinomainen valaistus. Tuohon vasemmalle kylpyammeen ylle tehtiin aukko seinään ja siihen upotettiin vanha Billnäsin ruukista löytämämme talon henkeen ja aikakauteen sopiva ikkuna. Näin kylpyhuoneeseenkin tulee keittiöstä luonnovaloa. (kuvaan sen teille jossain vaiheessa)
Minun huoneeni! Unelmieni täyttymys numero kaksi, kunnon keittiö. Kaunis keittiömme on Kvänumin mallistoa ja hankittu Creannosta. R-A-K-A-S-T-A-N sitä. Mustat valaisimet saarekkeen yllä ovat Salista. Saarekkeen päätyyn upotettiin pieni viinikaappi. Nämäkin valkoiset puukaihdinverhot harmaalla nauhalla tilasimme Alettasta.
Keittiössä minua odotti myös yllätys mieheltäni. Valkoisessa käsinmaalatussa, kivitasoon upotetussa posliinilaatassa on veljeni meille häitämme varten suunnittelema monogrammi.
Leveä uuni jonka päällä on sekä kaasuliesi, että keraaminen liesitaso on Ilven, myös Creannosta. Keittiöön tulee valoa kahdesta ikkunasta.

Leivoin meille vähän kuvausrekvisiittaa. Maistuivat hyvin kuvauspäivän jälkeen.

Kaikki kuvat Ullamaija Hänninen

Jos olet kiinnostunut tietämään lisää joistain ratkaisuista, esineistä tai muusta niin kommenttiosioon voi jättää kysymyksiä. Vastailen parhaani mukaan.

Kiva kun kävit kylässä meillä!

Lattemamma

32 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.