Dec
11

Slow cooking

by Sofia   -   in Cooking

Arki-illalliset ovat usein sellaisia jotka haluaa nopeasti pöytään. Silloin kiehuvaan vesikattilaan heitetään iso kourallinen spagettia ja helppoon kastikkeeseen lisätään paljon tuoreita yrttejä. Toisinaan illallista voi valmistaa vaikka koko päivän. Itsenäisyyspäivänä oli tarkoitus tehdä jotain herkullista, vaikka söimmekin ihan vain oman pikku perheemme kesken. Edellisenä päivänä kävimme hallissa valitsemassa raaka-aineet. Ensin suuntasimme lihatiskille, josta mukaan lähti pari lampaan potkaa. Siitä olikin helppo jatkaa vihanneksia hakemaan. Raikasta salaattia, bataattia, todella tuore ja tuoksuva luomuvalkosipuli ja vihreitä neulapapuja sekä maailman parhaita pikkuisia terttutomaatteja. Niitä voisi meille ostaa ilmeisesti vaikka kuinka paljon, ne tekevät kauppansa keittiön pöydältä paremmin kuin kulho karamelleja. Aina joku ohikulkija nappaa suuhunsa muutaman. Lopuksi pysähdyimme vielä juustotiskille höpöttelemään, maistelemaan ja valitsemaan pari haisulijuustoa jälkiruuaksi. Nautin tällaisesta slow foodista joka muodostuu parhaiden saatavilla olevien ainesten ympärille ja jonka tekemiseen saa uhrata enemmän kuin puoli tuntia. Keittiössä voi soitella musiikkia taustalla ja nautiskella viinilasillista kokkailun lomassa, sitä samaa jota kaadetaan lampaalle kaveriksi uuniinkin. Mistään kovin haasteellisesta tai monimutkaisesta ei kuitenkaan ole kyse.

(For an english version, go all the way to the bottom of this post…)

Uunissa haudutettu lampaanpotka (2 lle)

Kaksi (luullista) lampaanpotkaa

valkosipulia

rosmariinia

suolaa ja pippuria

loraus punaviiniä

öljyä (ja voita)

1. Lämmitä uuni n.170 asteeseen. Hiero lampaan pintaan oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, hienonnettua valkosipulia ja rosmariinisilppua. Paista lihan pinta kiinni pannulla (voissa tai öljyssä).

2. Laita lampaat uuniin padassa/astiassa jonka pohjalla on hieman nestettä. Muun muassa paistoliemi, punaviiniä ja vettä (voit lisäillä nestettä ja käännellä lampaita aina välillä jos siltä tuntuu). Anna hautua hiljalleen kolmisen tuntia (vähentelin välillä asteita 150een). Liha muuttuu mureaksi, ja irtoaa itsestään luusta.

Bataattiranskalaiset

bataatti

oliiviöljyä

Old Bay Seasoning´ia (tai vaikkapa vain suolaa ja pippuria tms.)

1. Kuori bataatti ja leikkaa tikuiksi. Pyörittele öljy ja mausteseos bataattien pintaan. Paista uunissa kunnes kypsiä ja rapsakoita.

Vihreät pavut parmesaanilla

resepti blogissani täällä

Valkosipuli aioli

3 valkosipulinkynttä

1 muna ja yksi keltuainen

4 dl öljyä

suolaa ja pippuria

(hieman dijonia ja anjovistahnaa)

1. Sekoita tehosekoittimessa valkosipulit ja munat (& mausteet). Lisää öljy ohuena nauhana sekaan. Valmista tuli! Tästä annoksesta riittää useammalle aterialle ( tai monelle syöjälle).

Illallisen jälkeen pidetään tietenkin pitkä tauko ja nautiskellaan viinilasilliset tyhjiksi. Sen jälkeen haetaan vielä keittiöstä herkulliset huoneenlämmössä tekeytyneet juustot jotka jokainen tarjoaa omien suosikkilisukkeittensa kanssa. Tällä hetkellä oma lempiyhdistelmäni on todella haiseva ja herkullinen kotimainen Vilho ja aivan taivaalliset suolaiset, makeat ja hempeästi aniksen makuiset oliiviöljykeksit. Purkkakin on innostunut juustoista ja roikkuukin aina jonkun juustolautasen vieressä herkkupaloja pyytämässä. Mikäs sen suloisempaa kuin hieman uninen pikkuinen pitkässä yöpaidassaan herkuttelemassa juustoilla…

Makoisaa päivää sinulle,

Lattemamma

Today I´m sharing some recipes that make a good old fashioned slow cooked dinner. If you would like some translation, please don´t hesitate to ask in the comment section, I will be happy to do so. I really love these kinds of dinners where you take your time to do the shopping in different food stalls at the market hall. First we check out the butcher to see what looks good and then build from there with the veggies and such. The cheeses we choose by tasting and chatting with the cheesemonger about what is good just now and why. I love to know where the food we eat comes from, who made it and how and I especially love to talk to the people who sell it. They tell you the best little tricks and give you great ideas. Then if I make a meat dish for the first time I always ring my favorite chef in town, my dad and he gives me the greatest recipes, exact times and measurements of each piece of meat ( he´s not really a chef, but still the best in my books). A great dinner needs a complimentary wine and then obviously the best company to eat it with. This dinner was shared with our little family. Little miss Bubble Gum has recently grown an interest in smelly cheeses and she was so adorable, begging for seconds from her daddy´s plate looking sleepy and cute in her long nightie. It was already her bedtime but she was too interested in these delicious bites.

p.s Kuten ehkä ikkunan takaa kuvista huomaa, pimeys on saapunut ja valitettavasti (ruoka)kuvat tulevat taas näyttämään jotakuinkin tältä talven yli…

4 COMMENTS
|
8,470 VIEWS
|
Partager sur Facebook
4 comments on “ Slow cooking „
Johanna, on December 11, 2013

Ihanan näköisiä ruokia, täytyypä kokeilla. Mekin pääsimme muuttohässäkän keskeltä halliin fiilistelemään ja ruokaostoksille. Nyt kun asumme lähempänä hallia (ja itse asiassa tosi lähellä hallia sitten kun vanha kauppahalli taas avataan), olisi tarkoitus käydä mahdollisimman usein viikonloppuisin ostamassa ruuat hallista. Muuten en oikein ruokaostoksista perusta ja tilaankin ruuat nykyisin netistä kotiinkuljetettuna. Mutta kauppahallissa on kyllä sitä jotain…Seuraavan kerran päästäänkin sinne varmaankin jonottamaan jouluruokia ;-).

Sofia, on December 13, 2013

Tervetuloa kulmille Johanna! Asuimme ennen ihan siinä vanhan kauppahallin vieressä, Tähtitorninmäellä. Se oli meidän “lähikauppa” :). Ja mielestäni ihana ja tunnelmallinen <3. Ehkäpä nähdään joulun alla hallissa :D!

Maria, on December 12, 2013

Ihania ruokia! Aiolia en ole koskaan tehnyt itse, täytyypä kokeilla!

Sofia, on December 13, 2013

Kiitos Maria ja kokeile, se on tosi helppoa!

Leave a comment
name
email
url
message