Dec
12

Joulusiivous

by Sofia   -   in Random

Onko teillä jo joulusiivoukset suoritettu? Itse olen onnellisimmillani kun kaapit ja muutkin paikat ovat aina järjestyksessä. Silloin on helppo hengittää (vaikka rakastankin sekasotku laatikkoani keittiössä johon kerääntyy kaikkea ihanaa pientä sälää… mielestäni jokaisessa siistissä kodissa pitää olla joku paikka johon voi kerätä hieman kaaosta).  Joulusiivousta varten ei täällä siis tarvitse ihan joka kaappia ja komeroa laittaa ojennukseen. Silti jouluaattoon on ihana herätä aivan erityisen siistissä kodissa, silloin saa lattiat tuoksua mieluusti hieman mäntysuovalta ja kylpyhuoneessa kaakelitkin kiiltää kynttilänvalossa. Kun sain Verkteriltä ystävällisen yhteydenoton tutustua heidän nettikauppansa valikoimiin, työkalujen ja muiden miehisten juttujen seasta silmiini osui höyrypuhdistin. Kyllä, se olisi aivan erityisen hieno. Meillä on sekä keittiössä, että kylpyhuoneissa kaakelilattiat ja kylppäreissä myös seinät ovat kaakelia. Niitä kun pääsisi puhdistamaan kunnon höyrypuhdistimella, ai että. Ja uskokaa tai älkää, mutta tunnen myös yhden miehen joka tulisi erityisen onnelliseksi hienosta höyrypuhdistimesta. Toimittaako joulupukki näitä lahjoja jo joulusiivousta varten hieman etukäteen?

Onko teillä jotain joulusiivous perinteitä? Siivoiletteko koko kuukauden hissukseen vai vasta aattoa edeltävänä iltana? Lastenhuone on meillä aina se kaikkein huonoiten järjestyksessä pysyvä huone ja sitä on turha kovin hyvissä ajoin siivota. Lastenhuone on ihan olohuoneen vieressä ja vaikka (tai juuri sen takia?) tuplaovet ovat yleensä auki olkkariin, tuntuu, että leikit pysyvät useimmiten siellä huoneen puolella. Mutta siellä kaaosta syntyykin sitten sitäkin enemmän. Leikkeihin huone on suunniteltu ja sotkua saakin toki syntyä. Iltaisin huone kyllä järjestetään ja lelut laitetaan paikoilleen, mutta jouluksi haaveilen lastenhuoneen suursiivouksesta. Joulupukilta on toivottu vähän isompaa lelujuttua, leikkikeittiötä, joten taidan ottaa lastenhuoneen projektikseni ja laittaa sen kunnolla ojennukseen ennen joulua.

What is your stance on Christmas cleaning? Do you go through every cupboard and closet and clean throughout the whole month or just do a quick dusting before the big day? I like the house neat and orderly all year around but waking up on Christmas eve morning (it´s THE day here in Finland) to a house smelling fresh and glistening is a happiness factor for me. We put fire in the fireplace and eat freshly baked saffron buns for breakfast, oh yes! 

Täällä alkaa muutenkin jouluiset koristelut olla pikkuhiljaa paikoillaan. Joulun väreiksi valikoituivat tänä vuonna vaaleat sävyt, valkoinen, harmaa, vihreä ja huurteinen hopea. Viime jouluna meillä oli tunnelmallisen tumma sävytys. Onko teillä joka joulu samat koristukset vai fiiliksen mukaan vaihtuva joulusisustus?

Lattemamma

p.s. Pidän “siivousjutuissa” kivasta ulkonästä, mutta tuo Laura Ashleyn yleispuhdistusaine myös tuoksuu ihanalta ja tärkki (jolla saa paitiksista juuri ihanan rapsakan sileitä) on mielestäni todella hyvää. Keittiöpyyhkeet ja pesusienet (nuo nousevat kastuessaan sellaisiksi vanhanaikaisiksi liitutaulusienen tyyppisiksi) ovat William & Sonoman ja Martha Stewartin opus sisältää vastauksen kaikkiin mieltä askarruttaviin siivous- ja kodinhoitopulmiin. Kirjan kuvat ovat mustavalkoiset ja se painaa kuin synti, mutta jos sinullekin kodinhoito on mieluinen harrastus, uskallan suositella tätä.

14 COMMENTS
|
8,232 VIEWS
|
Partager sur Facebook
14 comments on “ Joulusiivous „
Täti Ruskea, on December 12, 2013

Ihanaa, kun saat nauttia järjestyksestä! Meillä en ole neljännen lapsen synnyttyä kaksi vuotta sitten enää päässyt tavoitteeseeni siivouksen suhteen. Ehkä olisi vain pitänyt laskea vaatimustasoa, mutta siihen ei luonne anna periksi. Uskon, että jonain päivänä toivomani siisteystaso jälleen saavutetaan 😉 Aiemmassa asunnossa meillä oli juuri noin kuin teillä, että lastenhuoneen ja olohuoneen välillä oli pariovet, jotka pystyi avaamaan ja oltiin ikään kuin yhdessä, mutta samalla lelut pysyivät pääsääntöisesti lastenhuoneessa. Rakennettuamme talon (nykyisen kotimme) teimme tietoisen ratkaisun yläkerran rakentamisesta silläkin uhalla, että tiesimme lelujen lainehtivan alakerrassa tietyt vuodet. Vanhempien lasten kohdalla ne vuodet olivat ja menivät, nyt on nuorempien vuoro. En voi vielä päästää kaksivuotiasta yksin yläkertaan ja koska monet omat arjen puuhat ovat alakerrassa, on täälläkin oltava lelukoreja. Yläkerran lastenhuoneissa kyllä sitten riittääkin siivottavaa. Isoilla pojilla on omat huoneensa, jotka myös itse siivoavat viikoittain, mutta muutaman kerran vuodessa menen kummankin avuksi ja teemme tosi perusteellisen siivouksen. Pikkupojilla on yhteinen huone. Meidän neljävuotias taitaa olla tällä hetkellä meidän perheen paras ja tehokkain siivooja. Loihtii lastenhuoneen lelumeren hetkessä paikoilleen ja vieläpä aivan oikeille paikoille. Kunpa tuo taito/into ei menisi häneltä koskaan pois. Äitini hankki höyrypuhdistimen, jota olemme saaneet lainata. Meillä on alakerrassa paljon laattaa (keittiö, eteis- ja pesutilat), joten puhdistimelle riittää töitä. Tänä vuonna toivon, että saisin aikaa ja voimia talon perusteellisempaan siivoamiseen, huone huoneelta. Yleensä joulusiivot tehdään ensimmäistä adventtisunnuntaita edeltävinä päivinä ja sitten vain ylläpidetään tuota siisteyttä jouluun saakka. Tänä jouluna se ei ihan toteutunut, mutta toivottavasti jouluksi saadaan kaikki mallilleen.

Sofia, on December 13, 2013

Se onkin Täti Ruskea niin jännä, että lasten luonteet jo noin pienenä näkyy myös siisteyden suhteen, meilläkin Hattara (innostuessaan/viitsiessään) viikkailee jopa omia ja siskon vaatteita kaappiin oikeille paikoille (tytöt rakastavat ottaa hameita yms. kaapeista leikkeihin ja ne jäävät usein lojumaan lattialle kun siirrytään seuraavaan rooliin). Minun täytyy kyllä myöntää, että siivousapua saan tasaisin väliajoin ammattilaiselta, joten ihan omilla hartioilla ei lattianpesut yms. ole.

Ansku, on December 12, 2013

Pyrin itsekin pitämään kaapit aina järjestyksessä, joten mitenkään erityistä suuren suurta joulusiivousta ei koskaan ole tarve tehdä. Vaikka jouluksi suunnataankin aina maalle, niin on silti ihanaa, että myös oma koti on siisti ja puhdas, ns. “valmiina” jouluun 🙂 Siivousperinteitä ei ole päässyt muodostumaan, vaan siivoan vielä ennen joulua sen mukaan miten työt antavat myöten. Sain vuosia sitten lahjaksi höyrypuhdistimen ja se on kyllä ehdottomasti yksi parhaimmista lahjoistani ikinä! Niin kätevä, monikäyttöinen ja paikat puhdistuu hetkessä. Suosittelen lämpimästi! 🙂 Toivottavasti näemme täällä blogissa kuvia teidän tämän vuoden joulusisustuksesta, kuulostaa nimittäin tosi kivalta ja epäilemättä olet luonut taas upean koristelun <3 🙂 Meilläkin on koti jo koristeltu jouluun, eilen sai viimeiset koristeet paikkansa. Meillä koristeet pysyvät joka vuosi samoina, tosin aina tulee vähän uutta mukaan ja jotkut koristeet taasen pysyvätkin joku vuosi varastossa. Vanhempien lapsuudesta saadut, perityt koristeet sen sijaan ovat aina esillä. Koristelu menee vähän fiiliksen (ja muun sisustuksen) mukaan. Tosin tänä vuonna koristeluun vaikutti hyvin energinen koiranpentu 😉

Sofia, on December 13, 2013

Energinen koiranpentu kuulostaa söpöltä Ansku! Ja höyrypuhdistin on siis oikeasti ihana, voi kun sellaisen saisi!

Lumo, on December 12, 2013

Viime viikon blogitapahtumaa varten siivottiin vähän perusteellisemmin, mm. keittiön tasot öljytiin. nyt pärjätään jouluun normaaleilla viikkosiívouksilla.

-lumo-

Sofia, on December 13, 2013

Lumo, oli ihanan näköisiä herkkuja teidän blogitapahtumassa ja hieno tunnelmakarahka :)!

Laura, on December 12, 2013

Minä pystyn sulkemaan kaapin oven ja unohtamaan kaaoksen. Mutta onhan se mahtavaa, jos ja kun saa kodin kaappeja myöten puhtaaksi. Mutta aika ja energia ei aina riitä. Ja taapero käy tekemässä oman järjestyksensä heti kun silmä välttää… Me lomailemme pidempään jouluna mummoloissa, joten omalle kodille riittää perussiisteys. Koristeista on nautittu jo pitkään. Minulle höyrypuhdistin on aika turha kapine, mutta mieheni on käyttänyt sitä menestyksekkäästi. 😀

Sofia, on December 13, 2013

Laura, se on niin totta noiden pienten kanssa, että kun yhdestä suunnasta siivoaa asuntoa niin toisesta sitä jo taas sotketaan! 🙂 Mokomatkin riiviöt :D! Lastenhuoneen siivous on kyllä jotenkin hiukka turhauttavaa, kun lopputulos on kiva ehkä puoli tuntia…

Eeva, on December 12, 2013

Oi, Olisipa aina ihanan siistiä ja puhdasta. Usein ‘haaveilen’, että saisin koko sakin ulos moneksi tunniksi ja itse pääsisin siivoamaan kunnolla, myös ne kaapin perukat ja sukkalaatikot 🙂 Näin joulun alla meillä järjestetään juhlia kotona, joten siivousta tulee onneksi tehtyä pitkin matkaa. Minun toivelistalla on ollut jo jonkin aikaa juuri tuollainen höyrypuhdistin! Jospa pukki nyt sen toisi 😉 Ja kiitos myös tuosta M.S. siivouskirjavinkistä! Kyselen usein anopilta ‘vanhan ajan’ siivousvinkkejä, joten ehkä olisi aika hankikia oma opus…

Sofia, on December 13, 2013

Eeva, se höyrypuhdistin olisi kyllä ihana…

Johanna, on December 12, 2013

Inhoan kaikenlaista siivoamista, mutta rakastan siisteyttä…siinäpä toimiva yhtälö…Kävin kurkkaamassa nuo viimevuotiset joulukuvanne ja bongasin niistä pienen, pöydällä olevan joulukuusen. Mistä se on hankittu? Haluaisimme nimittäin täksi jouluksi sellaisen, lähinnä siitä syystä, että lähdemme heti joulun jälkeen yli kuukaudeksi reissuun. Ja muutenkin tuo olisi kätevä nyt kun taloudessa on seisomaannousua harrastava kymmenkuinen…En vaan haluaisi ostaa kokonaista isoa kuusta ja jättää siitä sitten suurinta osaa ostopaikalle. Mökiltäkään ei nyt ehditä pientä kuusta hakemaan.

Sofia, on December 13, 2013

Johanna, se pikkukuusi on Fredantorilta. Meille ei ollut tarkoitus tulla kuusta lainkaan, mutta haettiin havuja siitä kuusenmyyjiltä tuoksua tuomaan ja olivat pakanneet tuon irti sahatun “latvan” mukaan. Siitä tuli juuri sopiva pikkukuusi tuohon uurnaan!

Eirene, on December 14, 2013

Minä suorastaan rakastan siivoamista ja järjestämistä. 😀 Tiskaaminen, ikkunoiden pesu, silittäminen ovat kaikki niin kivaa, ainoastaan imuroinnista en niin tykkää. 😉 Ja mulla on Kärcherin höyrypesuri, se on ihan mahtava vekotin ja todellakin suosittelen semmoista! 🙂

Sofia, on December 14, 2013

Eirene, kaipa sellainen on sitten saatava jos suositus tulee noin luotettavalta taholta!!

Leave a comment
name
email
url
message