Cooking

Lemony cupcakes

Heippa vaan maanantai! Kun aurinko paistaa ei kukaan voi valittaa, että on mukamas viikon huonoin päivä. Teitkö jotain kivaa viikonloppuna? Minä brunssailin tyttökavereiden kanssa Mille Mozzarellessa ja oli muuten hyvää. Pöytävaraus kannattaa olla! Mr. Espresso vei tytöt myös Hello Kitty kauppaan ( lue H&M) ja he saivat valita mitä vaan mieluisia asusteita itselleen. Tästä reissusta taitaa tulla jokavuotinen perinne ( muistat ehkä viimevuotisen täältä). Kotiin tuli muutama koru, aurinkolasit ja hiusjuttuja. Ja pari onnesta hehkuvaa pikkutyttöä. Miten ihanaa kun sai itse valita ja ihan mitä tahansa! Sunnuntaina huollettiin polkupyöriä ja käytiin puistossa tekemässä hiekkakakkuja. Ja sitten tietenkin se kaikkein tärkein. Leivottiin keväisiä kuppikakkuja. Nämä sitruunaiset cupcaket ovat ihan perinteisiä, ilman sen kummempia kommervenkkejä ja ehkäpä juuri siksi niin hyviä. Jos haluat kokeilla näitä myös kotona niin tässä olisi resepti…

Sitruuna cupcakes

1 (luomu) sitruunan raastettu kuori / lemon rind

1 tl vaniljauutetta ( tai Princess bakery emulsioa) / tsp vanilla extract

125 ml maitoa / milk

3 munaa / eggs

175 g sokeria / sugar

175 g voita / butter

175 g ( 3, 75 dl) vehnäjauhoja / all purpose flour

1 tl leivinjauhetta/ tsp baking powder

 1. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään hyvin. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

2. Vatkaa tehosekoittimessa keskenään voi ja sokeri, kunnes vaaleaa vaahtoa. Lisää munat ja maito, sekä vaniljauute ( me käytämme Princess Bakery emulsioa joka maistuu sitruunan, mantelin ja vaniljan sekoitukselle) ja raastettu sitruunankuori.

3. Lisää jauhoseos ja sekoita nopeasti. Älä sekoita liikaa, että kuppikakut pysyvät ilmavina ja kuohkeina.

4. Laita taikinaa kuppikakkuvuokiin (n. 2/3 täyteen) ja paista 15-20 minuuttia uunistasi riippuen. Voit testata puutikulla, kun taikinaa ei tartu tikkuun ovat kakkuset valmiita. Jos tykkäät tosi kosteista ja sitruunaisista kakkusista, niin purista vielä päälle sitruunanmehua kun kakut ovat uunista tullessa lämpöisiä ( voit halutessasi tehdä haarukalla pari reikää, mutta en kyllä koskaan tee ja hyvin mehu silti imeytyy).

Sitruunainen kuorrute

Sekoita 2,5 dl ( 125 g) tomusokeria,  1 rkl sulatettua voita ja 1 rkl sitruunanmehua keskenään. Sekoita hyvin ja lisää nestettä tarvittaessa. Lisää halutessasi väriainetta. Tämä hyvin perinteinen kuppikakkujen kuorrute on oma suosikkini kaikista. Se on raikas ja silti kivasti makea. Tämä kuorrutus ei ole pursoteltavaa vaan sen voi levittää esim. veitsellä kuppikakun päälle puolihuolimattomasti. Nämä kuppikakut sopivat hyvin vaikkapa iltapäiväteelle.

Alkuperäinen, tähän sitruunaiseksi muunneltu, resepti Marie Claire in the kitchen-kirjasta

Kuppikakkuvuoat Sur La Table.

Toivottavasti sinulla on tällä viikolla hetki aikaa leipoa, koska nämä ovat kyllä ihan hirmuisen hyviä. Tällä reseptillä ( vaniljaisella versiolla) aloitin kuppikakkujen leivonnan n.8 vuotta sitten ja se on edelleen yksi suosikeistani!

Aurinkoista alkavaa viikkoa!

Lattemamma

What have you been up to lately? Hope your weekend was as good as ours. I had some brunch with my girlfriends, we fixed the bicycles ready for spring that is definitely here to stay now. We also made some sand cakes in the park and actual cupcakes at home. This lemony recipe is so fresh and yummy I highly recommend you to try it out ( you´ll find English ingredients and amounts above in the Finnish recipe).

Just beat the butter and sugar until pale and creamy, add the eggs, milk and flavorings and whisk together. Mix the flour and baking powder well ( or use self raising flour) and fold into the batter. Bake in cupcake molds for 15-20 mins in 180ºc. If you like moist and super lemony cakes like we do, then squeeze lemon juice on top of the hot cakes. For the frosting mix together 1 cup confectioners sugar, 1 tblsp butter and 1 tblsp lemon juice ( and a drop of coloring if you´d like). Mix well and add on top of your cupcake with a knife or a small spatula. So good people. This are like little zingy sunshines with your tea, so do try them out if you have a spare 30 minutes in your day. A guaranteed smile from co-workers or family too, so well worth the minimum effort they take.

Have a fun week!

We framed some of the girls art over the weekend too. These matched the cupcakes nicely.
If you bake you clean. Cotton Candy helping with the dishes…
… and Bubble Gum wanted to help too. There was so much water on the floor after she was done. Her sister wiped it sighing ” You are sooooo messy, reeeeeaally!” . My friend who has a few girls and a baby boy said they feel bad for that youngest. He has many little mummy´s. ( And some blog reality in these last pictures too, cleaning spray bottle in the pictures, as when we bake we, as everyone else, actually have to clean up after too.)
And here is where the cupcakes really ended up, not on a kitchen towel where I shot them… well eventually most of them ended up in our tummies! ( and yes I´m that annoying person who leaves halved lemons and limes on the “table”… but as my excuse I must tell you I squeeze them in water all the time so they are not there for days)

12 Comments

 • Susanna

  Kiitos, ihanan iloinen ja piristävä maanantain aloitus! Ja kiitos Baba Ganoush reseptistä, jonka testasin eilen. Erityisesti granaattiomena teki siihen todella kivan silauksen. Mutta mistä ihmeestä saa savupaprikajauhetta? Ei ollut A&A:ssa eikä Herkussa…

  • Sofia

   Susanna, mä en oo muuten ihan varma jos se on suomeksi savupaprikajauhe ( englanniksi smoky paprika). Mutta siis sitä Espanjalaista paprikajauhetta pitäis mun mielestä saada kyllä jostain ( enhän mä nyt tietty muista mistä ton oon ostanut mikä meillä on). Pimenton dulce ( makea paprika) nimelläkin kulkee, mutta tuoksuu sellaiselle “grillatulle”.

 • Ansku

  Oih, kiitos ihanasta reseptistä!! Tänään onkin näitä sitten päiväkahvin kanssa.. 😉 Loistokasta alkanutta viikkoa!

 • Elle-Marie

  Aivan ihania nämä kuvat! 🙂 Minulla suunnitelmissa leipoa huomenna pääsiäisen porkkanakuppikakkuja, mutta seuraavalla kerralla testaan ehdottomasti tätä reseptiä. Niin hyvältä kuulostaa!

 • Ita

  Omg! We haven’t had such a cute one in a long time! And really like the lemon squeeze idea on warm cake- will definitely try.
  Also like how you frame their drawings- they can rotate and each has a chance to shine.
  Thank you!

  • Sofia

   Thanks Ita! And these frames have some depth too, so in one we framed Bubble Gum´s little sculpture she made in daycare and behind a pic she “drew” with similar colors. My favorite! Will put them on the blog when we get them hung. Btw, they are from Ikea, like 10 € each, so even a bargain! 🙂 ( see how proud I am…)

 • Johanna

  Sisko kertoi ostaneensa savupaprikajauhetta ihan Citymarketista, oliskohan ollut Ison Omenan tai Sellon. Me oltiin tammikuu Espanjassa ja sinne jäi kaappiin melkein täysi purkillinen savupaprikajauhetta, kyllä harmitti 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.