Cooking

Fiskpinnar

Lapsiperheen arkiruokaa parhaimmillaan, kalapuikot. Nämä ovat aivan harvinaisen hyviä, vaikka pakastealtaan ovatkin tietynlaiset klassikot. Resepti on alunperin Gwyneth Paltrown keittokirjasta It´s all Good, mutta tätäkin muuntelin hieman. Kerran nimittäin laitoin kuorrutukseen sattuman kaupan vuoksi hampunsiemeniä ja paluuta ei sen jälkeen ollut. Hampun siemenet ovat terveellisiä ( niistä saa mm. omega-3 ja omega-6 rasvahappoja, runsaasti proteiinia sekä e-vitamiinia) ja hyviä vaikkapa salaatin päälle ripoteltuina, mutta tässä ne tulevat oikeuksiinsa. Nam mitä kalapuikkoja!

Italialaiset kalapuikot

4 isohkoa valkoisen kalan filettä (n.400-500g) , käytin turskaa kun sitä sattui kalatiskissä olemaan

n.1 dl jauhoja ( voit käyttää mitä jauhoja haluat)

1,5 dl hampunsiemeniä

2 tl old bay seasoning mausteseosta

1 tl kuivatua oreganoa

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl (maldon) suolaa

2,5 dl maitoa ( voit käyttää myös soija tms.)

Oliiviöljyä

sitruunan lohkoja tarjoiluun

1. Lämmitä uuni n. 225 asteeseen. Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla.

2. Leikkaa kalafileet “puikoiksi”, ehkä noin neljään osaan.

3. Sekoita yhdessä kulhossa jauhot, hampunsiemenet ja mausteet ( voit myös käyttää (gluteenittomia) korppujauhoja kuten alkuperäinen resepti neuvoo). Kaada maito toiseen kulhoon. Itselläni sattui olemaan vuohen raakamaitoa muuhun tarkoitukseen hankittuna ja käytin sitä tähän, muista kuitenkin, että raakamaitoa ei suositella tarjoiltavaksi lapsille kuumentamattomana. Tiputa kalafileet maitoon.

4. Nostele fileet yksi kerrallaan hampunsiemen sekoitukseen ja kääntele. Siirrä leivinpellille. Pirskottele valmiiden fileiden päälle oliiviöljyä ( tai sumuta jos sinulle on suihkepullo), käännä ja tee sama toiselle puolen.

5. Paista uunissa n.8 min, käännä puikot ja paista vielä 2 minuuttia. Jos sinulla on grillivastus voit käyttää sitä lopuksi saadaksesi hyvän “rusketuksen” kalapuikoille.

Tarjoile sitruunalohkojen, tartarkastikkeen, keitettyjen pottujen tai minkä kanssa vain haluat. Kalapuikot ovat alkuperäiseltä nimeltään Italialaiset mausteiden vuoksi ( Italian style fish fingers).

You´ll find this recipe in English here ( it´s the Italian style fish fingers by Gwyneth Paltrow). I have made a slight alteration to the recipe by using 1 dl of flour ( you can use spelt, gluten free, you name it) and 1,5 dl hemp seeds. They give the fish fingers such a nice texture and a lot of flavor. Instead of soy or rice milk you could use regular ( organic) milk or as I did unpasteurized goats milk. If you are using “raw” milk just remember not to pour a glass for your thirsty child as it´s not recommended for kids unless heated.

Turskafileet odottelevat puikoiksi pääsyä.

Kaloista saa varmasti kauniimmatkin puikot leikattua, mutta tässä annoksessa ulkonäkö ja tasalaatuisuus eivät mielestäni ole mikään ykköskriteeri.
Tartar kastikkeen ostin valmiina. Tämä oli hyvää.
Arkipäivä, arkikattaus. Tomaatit menevät meillä parempiin suihin kokonaisina, basilikat otetaan makupariksi suoraan puskasta.

Supermakeiden kirsikkatomaattien ja keitettyjen perunoiden lisäksi tarjolla oli luomu fenkoli-appelsiini salaatti. Se valmistuu käden käänteessä edellä mainitut ainekset siivuttamalla ja maustamalla Maldon suolalla, pippurilla ja hyvällä oliiviöljyllä.

Toivottavasti kuvatulva teki sinut nälkäiseksi, koska näitä kalapuikkoja voin suositella illalliseksi. Sen lisäksi, että niiden valmistus ei vie koko päivää, ovat ne tietenkin terveellisiä hampunsiemenineen kaikkineen. Ja vaikka eivät olisikaan, niin ne ovat ihan hirmuisen hyviä!

We served our fish fingers with lemon, tartar sauce, boiled potatoes, super sweet cherry tomatoes and a fennel and orange salad. I wish you´ll give these a go. They are good and fairly easy to make too. My kids love them!

Lattemamma

16 Comments

 • Karkki

  Hei ja kiitos tästä ihanasta reseptistä ja sen jakamisesta.

  Meillä myös tehdään kalapuikkoja pääasiassa itse. Tämä sinun resepti on mukavan erilainen omaani verrattuna. Omassani kalan leivitys tehdään kuivaneesta (tai kuivatetusta leivästä)tuoreista yrteistä ja spelttijauhoista.

  Näitä “sinun” kalapuikkoja meillä tehdään varmasti pian. Ehkäpä jo ensi viikolla.

  Aurinkoa ja valoa päivääsi 🙂

  -Karkki-

  • Sofia

   Moi Karkki,
   Teidänkin kalapuikot kuulostavat hyviltä, me kokeillaan puolestamme niitä ensi kerralla. Erityisesti tuoreet yrtit laitetaan mukaan! Sinne myös annos aurinkoa!

 • Hanna

  Kiitos ohjeesta! Vaikka en eineksille sanokaan “ei”, niin jostain syystä en ole tykännyt vielä lapsia tutustuttaa pakastealtaiden “kala”puikkoihin. Samassa ajassa kun saa muksuille eteen ihan oikeat ahvenfileet tms. T. Hanna

  • Sofia

   Hanna, yksi mun ihan lemipruokiani ovat uudet perunat voin & tillin kera, herkullinen tuore kurkku ja voissa paistetut ahvenfileet. Oh nam! Parhaalta maistuu saaressa terassilla auringossa istuskellen. Kun nyt satuit ahvenet mainitsemaan… 😀

 • Susanna

  Noniin ja taas kysymys “mistä löytyy?” :)… Ts. Kysymys 1: millä korvaisit hampunsiemenet? Ja saako hampunsiemeniä ihan basic kaupasta vai pitääkö mennä Ruohonjuureen tms (ts. en ole koskaan törmännyt!).Ja kysymys 2: Old Bay Seasoningia tuskin löytyy Suomesta (näin luulisin), eli mitä se sisältää/ millä mausteilla sama lopputulos. Ensi viikolla A&A:n ruokakassissa on kalapuikkoainekset – jännä nähdä, miten ne eroavat näistä. Koska myös näitä aion kokeilla!

  • Sofia

   Iik Susanna, kyselet aina niin “vaikeita” :D. eiköhän hampunsimeniä saa ainakin A&A´sta? Olen toiset ostanut Punnitse ja säästä liikkeestä ja noita toisia en muista kyllä, ehkä juuri Ruohonjuuresta. Olen pikkukauppojen suurkuluttaja, joten en kyllä mitenkään muista aina mistä mikäkin lähti mukaan. Old Bay Seasoningia voi tehdä myös itse, linkki ohjeeseen tässä postauksessa.

 • Johanna

  Kiitos hyvännäköisestä reseptistä, täytyy ehdottomasti kokeilla. Olen yrittänyt kohta kolme vuotta saada esikoista syömään kaupan kalapuikkoja, tuloksetta. “Äiti, missä se kala on?”…Joku voi tietysti ihmetellä, että miksi haluan “pakottaa” lapsen syömään kalapuikkoja…no, lähinnä sen takia, että epäilen tytön törmäävän niihin viimeistään siinä vaiheessa kun ensi kuussa siirtyy kotihoidosta päiväkotiin. Tyttö syö kyllä kalaa todella mielellään, mutta teolliset kalapuikot eivät uppoa sitten millään. Tavallaan positiivinen ongelma kyllä…

 • susannaf

  Mulla on tuo GP:n kirja mutta en ole reseptiin törmännyt eli täytyy varmaankin tutustua kirjaan tarkemmin;) “Inhoan” kaupan kalapuikkoja ja väkisin olen niitä muutaman kerran lasten toiveesta ostanut. Tänään meillä syödään itsetehtyjä kalapuikkoja ja toivon mukaan lapset ei enää kinua valmispuikkoja. Hampunsiemenet on mielenkiintoinen lisä.

  Nämä arkiruoka tms. reseptisi ovat ihan suosikkejani, sillä vaikka pidän ruoanlaitosta, olen laiska etsimään ja testailemaan uusia reseptejä, vaikkakin kaapit notkuu kokkauskirjoja. Aina on helpompi lähteä tekemään muiden jo testaamia ja hyväksi havaitsemia reseptejä. Monesta reseptistäsi on tullut meidän perheen arkiruokasuosikkeja. Esim. tytär rakastaa tuorehernekeittoasi.

  Mutta pakko kysyä mistä olet löytänyt tuon töttörön, jossa puikot? Hauska ja olisi aika kätevä moneen muuhunkin tarjoiluun.

  • Sofia

   susannaf, nyt selaat sen kirjan vähän tarkemmin ;). Toivottavasti nämä maistuvat teilläkin! Ja kiitos tosi paljon, hauska aina kuulla jos näistä resepteistä on jollekin iloa! Inspiroi kirjoittamaan enemmänkin aiheesta. Ensi viikolla pinaattikeittoa? Se on Hattaran toinen suosikki tuorehernekeiton lisäksi joten voisi maistua teilläkin? Tötterö on Riviera Maisonin ja sopii tosiaan hyvin vaikka mihin käyttöön.

 • Fanny

  Kiitos aivan taivaallisen hyvästä reseptistä! Meillä pakastealtaan kalapuikot ovat olleet lasten hätävara lounasruokaa, mutta nämä itsetehdyt on koko perheen illallisruoka 🙂 niin herkullista. Harmi, että A&A:sta oli tartar-kastike loppu, mutta ensi viikolla sitä tulee lisää, jee. Kiitos sinulle tästä ihanasta blogista ja suurkiitos kaikista ihanista resepteistä 🙂 Monia on kokeiltu ja kaikki ovat olleet niiin superhyviä. Aurinkoista loppuviikkoa!

 • Tuplamamma

  Tätä testataan viikonloppuna! Kala eri muodoissaan on koko perheen suosikki. Ainoa eines jota meillä lapset suostuvat syömään on lohikalapuikot… P.S. Hernesosekeittosi on suursuosikki!!

 • Elina

  Kalapuikkoja piti heti testata ja voi että olivatkin hyviä vaikka vähän sovelsinkin! Tekisi mieli tehdä jo huomenna lisää 😀 Eli kiitos ohjeesta! Nämä arkiruokareseptit ovat huippuja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.