Aug
28

Makkarasoppa

by Sofia   -   in Cooking

Lapsiperheen arkiruoka on palannut meidän ruokapöytäämme arkeen paluun mukana ja niinpä se tekee paluun myös blogiin. Syksyisinä sadepäivinä keitto on juuri sopiva arki-illallinen. Tällä kertaa tein ihan tavallista makkarasoppaa. Mitään ihme kommervenkkejähän ei sellaisen valmistukseen tarvita, mutta tässä nyt oma sinnepäin reseptini ja ehkäpä lähinnä muistutus tällaisenkin ruokalajin olemassaolosta. Makkarakeittoon tarvitaan tietenkin makkara tai pari, syöjien määrästä riippuen. Mikä tahansa makkara käy hallin hienoista erityismakkaroista tavalliseen markettimakkaraan. Me syömme tosi vähän makkaraa  ja oikeastaan pidän siitä enemmän nuotiolla paistettuna, mutta sopassa se oli taas pitkästä aikaa kyllä yllättävän hyvää. Soppaan tarvitaan myös keittojuureksia, ainakin perunaa ja porkkanaa (sekä sipulia). Kuutioin juurekset ja keitän ne sopivan kypsiksi kasvisliemessä. Tähän laitoin yhden suosikkini Kallon kasvisliemikuution ja sipulikeittoliemikuution. Käytän vain natriumglutamaatittomia liemivalmisteita ja Kallon ovat myös luomua. Ostan omani Punnitse ja Säästä kaupasta. Laitan liemen joukkoon myös pari laakerinlehteä sekä muutaman kokonaisen musta- ja maustepippurin. Kun juurekset ovat kypsiä joukkoon menee makkaran palat ja lopuksi pinnalle reilu kourallinen tuoretta persiljaa. Soppa on parhammillaan tuoreen leivän tai näkkileivän kanssa. Tällainen hienostunut arkiateria meillä tällä kertaa.

Ihanaa ruisvarras näkkäriä ja spelt-siemen näkkäriä, sekä Stockan juhlaleipää tällä kertaa. Olen näkkileipä ja hapankorppuihminen! Pelkkää voita päälle ja avot.

Sellainen soppa syntyi sitten tälle päivälle,

Lattemamma

p.s. Jos et laita usein ruokaa ja mietit mittasuhteita niin kannatta ehkä miettiä kuinka paljon ruokailijoita on ja kuinka monta perunaa ja porkkanaa kukin suunnilleen syö. Esimerkiksi aikuista kohden voi laskea keskimäärin kolme perunaa ja pari porkkanaa ja ehkäpä yhden (pienen) makkaran. Lientä tietenkin sen veraan, että se sopivasti peittää juurekset ja muodostaa keiton. Ehkäpä noin litra kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle.

p.p.s. Sain vohdoin vastattua kommentteihinne viime viikolta lähtien. Kiitos kun jaksatte kommentoida ja anteeksi kun vastaus tulee välillä aina viiveellä…

10 COMMENTS
|
14,257 VIEWS
|
Partager sur Facebook
10 comments on “ Makkarasoppa „
Hanna, on August 28, 2014

Itse teen nykyään kaikki keitot niin, että kuullotan kasvikset ensin kattilassa ilman vettä öljyn ja suolan kera. Se irrottaa mukavasti maut niistä. Sitten kaadan kiuhuvan veden päälle (vedenkeittimestä). Tulee heti maukkaampaa 🙂

Sofia, on August 28, 2014

Hanna, mikä sattuma, itsekin yleensä teen niin. Olen oppinut kikan anopiltani vuosia sitten. Mainitsinkin siitä varmaan joskus lihakeittoreseptin yhteydessä. Tulee tosiaan hyvin makua juureksista myös liemeen. Anoppini myös joskus paistaa sipuleita oikein ruskeiksi ja sitten poistaa ne sopasta, mutta maku joka niistä jää on upea! On hyvä kikka!

Ansku, on August 28, 2014

Just kun mietin et mitähän tänään syötäisiin..no meillä syödään kyllä tänään makkarasoppaa! 🙂 Keittoja tulee harvemmin syötyä, ja aina ne ovat ne muutamat samat keitot, joita tulee tehtyä. Täytyisi varmaan ottaa jokin “keittoprojekti” ja testata joka viikko erilainen keitto 😉 Itse tykkään myös keittojen kanssajoko ruis- tai näkkileivästä tai hapankorpusta, ja tietty pelkän voin kera. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!

Sofia, on August 28, 2014

Ansku, näkkäri ja voi on niin ihanaa!

Anna, on August 28, 2014

Meidän perheen ylivoimainen suosikkisoppa on siskonmakkarakeitto!

Sofia, on August 28, 2014

Anna, se on niin hyvää. Mun ystävä tekee maailman parasta siskonmakkarakeittoa. Toivon sitä usein ruuaksi kun menen hänen luokseen syömään :D.

Katja, on August 28, 2014

Meillä myös siskonmakkarakeitto on koko perheen suosikki. Meidän melkein 4v tyttö oli kesällä äitini ja isäni luona hoidossa ja sai toivoa herkkuruokaa, arvatkaa mitä hän valitsi. “Mummo voisitko keittää hernekeittoa”, oli hänen pyyntönsä. Kolme lautasellista oli syönyt, lapsi joka yleensä syö vajaan lautasellisen keittoa.
Tiistaina tein Anna-Leena Härkösen keittokirjasta (tai oikeastaan se on lehti, mutta keittokirja lukee kannessa)porokeittoa, johon tuli leipäjuustoa sekä parmesaanilastuja (Koskenlaskijajuuston lisäksi) sekaan. Oli todella hyvää, aion tehdä uudestaankin.

Sofia, on September 1, 2014

Katja, meillä tuorehernekeitto on Hattaran lempiruokaa. Taidan olla ainoa meidän taloudessa joka pitää perinteisestä. Mielestäni se on niin hyvää.

Maria, on August 28, 2014

Kiitos vink-vinkeistä nuo liemikuutiot meni hetimiten ostoslistalle. Ja makkarakeittopäivä on ensi maanantaina kun ollaan kotiuduttu “isolta kirkolta” kotio..Ihanaa viikonloppua sinulle!!
-Maria

Sofia, on September 1, 2014

Eipä kestä Maria!

Leave a comment
name
email
url
message