May
5

It´s here!

by Sofia   -   in Random

Yay! Finally the day I start to count weeks to after the year changes is here. The summerhouse will be opened. This is so exciting! I´m not even going out there myself yet but to know the season has started is very special to me. It´s one of my absolute favourite places in the world. I know it´s does not sound very glamorous without a plumbing system or a shower with warm water but for us it´s such a happy place. It´s the place where we wake up in the morning knowing there are many little tasks to do like chopping wood for the sauna or picking blueberries for a pie but at the same time if we don´t really feel like it we can just leave it until tomorrow and enjoy the sun on the rocks idling away in the sea breeze.

DSC_0448

DSC_1019

It´s nice to invite the neighbours ( as in the girls grandparents, aunts, uncles and cousins) for coffee and waffles. Especially as the blueberries are picked from a few meters from the house. I fry the waffles in our summer kitchen outside the house.

DSC_1015

DSC_0599

Morning coffee on the rocks. Pure bliss.

DSC_0793

My companion in her summery pj´s and the easiest shoes to put on from the doorway. The kids practically live in either wellies or barefoot.

I am often the first up in our family now that the kids are older and sleep until 8 or 9 in the morning. I love to make myself a cup of coffee, put on my favourite cardigan I only use on the island and slip outside in the still chilly morning. I sit on the rocks looking at the wide open sea in front of me and I feel at peace. Sometimes I might hear the door of the house opening and a little voice calling for “mamma”. Then after a while a little person in her pj´s and little wellingtons snuggles next to me taking milk foam of my coffee with her finger and licking it. Cotton Candy and I are the morning persons in our house. Bubble Gum may well be the last one to get up. She often slips in to our bed in the early morning to take over the whole place and sleep happily in the middle of the bed like a little kitten until her sister drags her out to play or to eat breakfast. But Cotton Candy and I enjoy these moments on the rocks. She tells me her little funny stories. She is a smart kid and has a great sense of humour so she is fun to listen to.

We may watch a family of wild ducks glide by with their little ducklings. Every year there has been one. One year there was a terrible lightning storm and we were watching it´s beauty by the big windows overlooking the sea. We saw the duck family running for shelter under our overturned rowing boat. The next day Cotton Candy insisted we go check out what happened to the ducks. So we were looking for them for quite a while. Luckily we found them swimming happily later on. I really don´t know if it was by any way how wild ducks normally behave but watching them running for cover was like out of a story book.

DSC_0071

Finnish summers are not always so sunny and warm. The weather is very unpredictable here. But we just dress accordingly and brave the storms.

DSC_1086

Wild blueberries all around us.

DSC_0731

The views are quite spectacular. My soul truly rests here.

DSC_0554

Every Finn knows there is nothing quite like the evening sun at summertime. Especially as at wintertime there is no such thing.

DSC_0501

The forests are filled with blueberries but also all kinds of edible mushrooms like chanterelle.

My other favourite moment on the island is the evening sauna. We warm the sauna almost every night. It´s the best when it´s raining outside and windy. I have a favourite spot to go skinny dipping from the sauna by myself. When I was pregnant it was a bit of a struggle for me as it´s kind of a steep spot so my father in law put a rope for me there. Now it´s very useful to hang on to if the waves get higher. Then I run back inside the warm sauna. The girls get to go swimming from another spot where the water is shallow and it´s easy for them to get in and out. We have big stripy bath ropes for them and after dipping in the cold sea ( it´s often at about 18 °c in a good day) we wrap them up and carry them back inside the sauna. They love being snuggled as babies. Later we may put fire on in the fireplace and make some tea while listening to the rain.

DSC_0946

Hot sauna, cold drinks. The way I like it.

DSC_1172

Little miss Bubble Gum. Why did you have to grow out of this cuter than cute lady bug swimsuit?

DSC_0183

My mother in law got matching robes for all the cousins to wear on the island. They will probably fit them until they graduate from school. Too cute!

DSC_0561

IMG_6992

This is the kind of “fashion statement” people make on country houses. There is also always plenty of mariniére stripes going on.

DSC_0967

One of the best things ever. The girls don´t really nap any more but they often do at the island. There is something in running around in fresh air all morning to wipe a person out. I take advantage of the situation and read a book on the sofa under my quilt. I love reading detective stories at the summer house. Don´t know why really. I often sneak a few fresh liquorices from the cupboard to accompany my book. And I have been known to fall asleep more than once myself too. Napping is something that is practically required on holiday.

DSC_0360

The other night while it was raining in the city and I was putting the girls to bed Cotton Candy said the sound made her miss the island. But now. The time is now. And I´m such a happy girl today.

Saari on auki. Kesä saa tulla. Olen onnen tyttö juuri tänään.

Lattemamma

p.s. One of your requests for subjects for the blog was island living. As you may guess it´s one of my favourites and you will for sure get to tag along on our adventures this summer.

17 COMMENTS
|
7,221 VIEWS
|
Partager sur Facebook
17 comments on “ It´s here! „
Riikka, on May 5, 2015

Ihania kuvia, tunnelmia ja lastenvaatteita!

Sofia, on May 5, 2015

Kiitos Riikka ja Hannaleh!!

Hanneleh, on May 5, 2015

Todella kaunista. Ihana paikka teillä. =)

Saara, on May 5, 2015

Vaikka rakastan kaupungin keskustassa asumista, rakastan vielä enemmän sitä tunnetta kun torstaina voi alkaa pakkailemaan kasseja huvilaviikonloppuja varten. Heinäkuiset viikot kaupungissa ovat jotenkin jopa seesteisiä, kun ihmiset ovat paenneet kesäpaikoilleen ja tienvarsien parkkipaikat ammottavat tyhjyyttään ja matka huvilallekkin kestää vain puolet normaalista ajasta ruuhkattoman kaupungin läpi ajaessa. Tämä kesä onkin spesiaali, olenhan koko kesän “lomalla”. Odotan niin kovin jo sitä, että pikkuneiti saa köllötellä nurmikolla nakupellenä 🙂
Tuli mieleen vielä tuosta aiemmasta hyvinvointipostauksestasi sellainen, että ihmettelen aina miksi ihmiset etsivät hyvinvointia ulkoapäin. Tekemällä sitä ja syömällä tätä saavuttaa paremman elämän? Omalla kohdallani ainakin voin todeta hyvinvoinnin, terveyden ja onnellisuuden avaimena olevan asenne elämään. Se kuinka katsoo ensin ne hyvät puolet, ennenkuin etsii huonoja. Se, että herää aamulla kiitollisena siitä mitä on ympärillään ja jokainen päivä muistaa olla avoimena vastaanottamaan positiivisuutta ja hyviä asioita. Tottakai liikunta, terveelliset elämäntavat ja ravinto tukevat terveyttä, mutta tärkeintä on millaisilla silmillä katselet maailmaa. Toivotaan aurinkoisia päiviä ja intiaanikesää saapuvaksi pian 🙂

Sofia, on May 5, 2015

Saara, tuota ehkä yritin itsekin siinä tekstissä tuoda juuri julki, eli se balanssi siitä kokonaisvalaisesta hyvinvoinnista.

Ja tosiaan kesällä on joskus itseasiassa ihana tulla kaupunkiin kun kaikkialla ( paitsi kauppatorilla ja lintsillä) on tyhjää.

Helen, on May 5, 2015

Ah this is a wonderful post! Your summers here sound so idyllic and the scenery is beautiful. I am definitely a girl who loves the sound of the sea, which is probably why I don’t live that far from it. The island looks like a place where you can switch off from everything and focus on family and simple pleasures. Thank you for posting this. I look forward to more. P.S Paris looked wonderful last week too! Have a great week ☺️

Sofia, on May 5, 2015

Thank you Helen! And the island is just that. I love “fancy” things and city life but just as much I love unwinding and just being there in the present.

Karkki, on May 5, 2015

Oih ja voih – teidän saari on kyllä täydellinen kesäparatiisi (ja miksei syksykin tietenkin). Tuolla varmasti mieli lepää ja keho rentoutuu. Ja mikään ei ole parempaa kuin torkahtaa kesken hyvän kirjan. Harrastan sitä itsekin viikonloppuisin.

Sohvalla oleva torkkupeitto on kaunis. Olen etsinyt vastaavaa harmaalla kuvioinnilla.

🙂

Sofia, on May 5, 2015

Kiitos Karkki! Peiton olen ostanut Delhistä Intiasta, mutta vähän saman oloisia, juurikin harmaan sävyisiä olen kyllä nähnyt muistaakseni Nougatissa. Olisikohan Tine K.n?

Ita, on May 5, 2015

Feeling cozy!

Sofia, on May 6, 2015

So cozy Ita!

Johanna, on May 5, 2015

Jei, ihanaa! Meillä tosin mökkikausi kestää koko vuoden, mutta kyllähän se paras aika vuodesta on nyt alkamassa. Helsingissä oli jokin aika sitten todella kaunis aamu ja kun menimme aaamulla ulos, nelivuotias totesi että “Täällä on nyt sellainen aamu kuin x:ssä aina.”. Mahtavaa, että lapsella on tuollainen mielikuva, vaikka toki niitä sateisiakin aamuja on mökillä aika usein.

Sofia, on May 6, 2015

Johanna, ne kauniit aamut tuntuu kyllä erityisen kauniilta landella ja ehkäpä siksi jäävät mieleen.

Täti Ruskea, on May 6, 2015

Voi miten tunnelmallisia kuvia ja miten tekstisi myötä pääsee oikein sukeltamaan teidän saarielämyksiin ja tuntee nenässään meren tuoksun! Itse olen asunut lähes koko ikäni merenrantakaupungissa, mutta jostain ihmeellisestä syystä en ole kaivannut mökkiä/saaripaikkaa. Kun rakensimme taloamme reilu kymmenen vuotta sitten, ajattelimme mieheni kanssa, että tässä on samalla koti ja mökki. Ainakin toistaiseksi olemme olleet tyytyväisiä tilanteeseen. Vitsailenkin monesti, että voisin ottaa mökin vain siksi, että haluaisin sisustaa sen 😉 Miten rakastaisinkaan sellaista merihenkistä sisustusta: sinipunavalkoista, raitaa, ankkureita jne. Vähän siihen tyyliin onkin “sisustettu” meidän pihan leikkimökki eli “merimaja”, kuten sitä kutsumme.(Olisipa kiva päästä kurkistamaan teidän mökin sisälle 🙂 ). Nautinnollisia saaripäiviä teille! Meidän kesän suunnitelmat menivät hetki sitten uusiksi ja ovat siksi vasta uudelleen mietinnässä.

Sofia, on May 15, 2015

Täti Ruskea, se onkin aivan ihanaa jos saa asua omakotitalossa ympäri vuoden ja nauttia omasta pihasta. <3

Minna, on May 6, 2015

Kiitos! Osaat taidon tunnelman luomisesta (: .. Blogisi on edelleen niin ihanan arkea innostava ja positiivinen!

Sofia, on May 15, 2015

Kiitos Minna <3

Leave a comment
name
email
url
message