Jun
10

Coping

by Sofia   -   in Random

I was asked how I cope with the everyday life and how I get everything organised. I must let you in on a little secret. I don´t. Not all by myself. When mr. Espresso is out of town for business we have fun with the girls and come up with pj parties or special breakfasts and they get to sleep in our bed. I can definitely run the household on my own and manage fine but on a regular basis I´m very happy to have the other person to share the everyday life with. He really makes a huge difference in how things work out. He helps with the school runs and cleans up the kitchen after dinner is cooked. Sometimes he cooks the dinner too. He does so many things around the house that he makes my life feel easy with two kids. We also have a great support net of grandparents from both sides to help us out when work schedules and business trips come along. And they are generous with their time even to give us moments just as a couple.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The other thing is we live in the city. In a building where if anything stops working we can call the maintenance guy to help out. We don´t have pets to take care of. No garden either. The nursery is in a few miles radius. Our kids have been very healthy which makes life so much easier and for what I am so very grateful. They also seem to be quite happy and easy going girls ( with normal tantrums obviously) so we don´t have to deal with any amount of extra stress from them. So our set up is quite perfect for us and leaves me time to do all kinds of things like reading, baking or exercise or blogging. I really have no excuses.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I´m trying this out in my breakfast smoothies at the moment. It has wheatgerm and hemp powder to mention a few ingredients.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

There are obviously things to make ones life easier. Being organised is probably number one. Maybe having a cleaning routine or a laundry routine. Put the laundry on when you wake up and throw it in the dryer or hang to dry before you leave the house. Fold or iron when you get home. Or have a specific laundry day once a week and an ironing day too. I actually like to iron on Fridays because we usually have dinner at my in laws or eat out so I know I´m not cooking. I like to have an empty dishwasher ready for me in the morning so I like to run it at night and empty it. I also like to have a hassle free morning if possible. So I get the girls clothes ready the night before and they can have their say if something bothers them rather than whining in the morning. I prep the breakfast if needed at night too. I also like to walk through the house in the evening and pick up any possible things that are misplaced and get them back to where they belong. It´s so much nicer to wake up in a tidy home. But then again sometimes if I´m knackered I just fall in the bed and sleep. There is always tomorrow!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

If you can afford it I would recommend having a cleaning lady come by once a week or maybe even once a month. It frees so much time and it is the best feeling to come home to a clean house. Or maybe just have your windows washed by a professional and have one spring and one Christmas cleaning. We have so many windows to wash at the country house and some of them are very delicate hand made antique glass so I´m happy to let someone else do it for me in the city. On an island it´s not an option really. In Finland it´s actually tax deductible to have a cleaner. 

And you know what. Even if this makes me sound like the worst mother in the world. Sometimes I don´t pick my girls up at my earliest convenience. If it´s a lovely weather outside and I know they are playing in the park I might prep the dinner for the night first. Or make myself a manicure. Have one extra cup of coffee and read a magazine for a few minutes. Or just breath deep and dream of sailing. They will not even notice if I show up 30 minutes later than usually. They will be playing with their friends or swinging. But I will be so much happier having taken that little moment to myself. Worth trying every now and then. Not everyday but sometimes. Like a little treat to ourselves.

Feel free to leave your comments on how you make your everyday life easier! Have a great day!

Tällä hetkellä mies on kolmatta viikkoa arkipäivät työmatkalla ja itsellänikään ei vielä ole loma alkanut, joten lapset ensin ja blogi vasta sitten. Siksi en valitettavasti ehdi kirjoittaa näitä tekstejä aina kahdella kielellä 

Miten sinä helpotat arkeasi? Kaikki vinkit ja ideat jakoon! Ihanaa päivää!

Lattemamma

p.s. I luckily only work part time at the moment so I have more days off than just the weekends. 

p.p.s My grocery shopping from a few weeks ago as pictures. This time of the year everything looks so lovely and fresh and colourful! We made homemade fish sticks for dinner that night. 

IMG_3276

This is where I was reading the Vogue. On the cross trainer at the gym. I really really wanted this Jo Malone scented candle featured on the beauty edit, but it was already sold out. The limited edition charity candle has a white lilac and rhubarb scent. Sounds divine.

 

2 COMMENTS
|
6,441 VIEWS
|
Partager sur Facebook
2 comments on “ Coping „
Niina, on June 10, 2015

Hei Sofia! Olipa mukava kirjoitus arjen apukeinoista. Olen vielä kotosalla pian 2 vuotta täyttävän tyttäreni kanssa, joten arkeani ei tietenkään voi verrata työssäkäyviin äiteihin ja samoihin haasteisiin. Teen kuitenkin paljon samaa kuin sinä eli ennakoin asioita, ja meillä on viikon aikana ns. teemapäiviä kuten kukka-keskiviikko (huonekasvien kastelupäivä) ja petivaate-perjantai 🙂 Tietyt rutiinit tulee näin aina tehtyä eikä tarvitse miettiä, milloin esimerkiksi petivaatteet on viimeksi vaihdettu. Meille haastavinta kenties on ettei meillä ole tukiverkostoa lähellä. Suhteellisen rankan – ja erittäin vähäunisen – vauva-arjen pyöritin ilman apujoukkoja mieheni tehdessä välillä hyvinkin pitkiä päiviä. Tyttären lisäksi meillä on kaksi koiraa, joiden ulkoilurytmistä täytyy pitää kiinni. Välillä toivon, että vanhempamme voisivat silloin tällöin viedä lapsemme ex tempore vaikkapa leikkipuistoon ja voisimme mieheni kanssa käydä ulkona syömässä tai vaikka ihan kaksin ruokakaupassa. Olen onnekas, koska minulla on mahdollisuus olla kotona pienen lapseni kanssa, mutta se myös tarkoittaa, että 24/7 olen äiti, tyttäreni silmissä “the one-and-only” vaikka miehenikin olisi kotona 🙂 Ongelmani taitaa olla naisille yleinen; miten muistaa pitää itsestään yhtä hyvää huolta kuin perheestään. Oli ihana lukea, että sinä tunnut löytäneen tuon kultaisen keskitien 🙂

Sofia, on June 15, 2015

Kiitos Niina! Tosiaan arki on kyllä helpottunut vieä huomattavasti kun ei enää ole ihan pieniä talossa. Ensimmäiset kaksi vuotta vauvan ja taaperon kanssa olivat kyllä kiireisimmät ja raskaimmat. Sitten kun tytöt olivat 2 ja 4 asiat helpottuivat huomattavasti ja nyt tytöt ovat jatkuvasti omatoimisemmat ja mikä parasta hyvät ystävykset. Meillä onneksi myös pappa on välillä “the one” ja tosiaan olemme niin onnekkaita kun lähiperheeseen kuuluu myös läsnä olevat isovanhemmat joten lasten tärkeimmät ihmiset eivät ole vain minä ja mieheni vaan myös isovanhemmat ja meidän sisaruksemme. Hieman laajempi ydinperhe helpottaa kyllä arkea. Mutta teilläkin varmasti helpottuu hieman kun kahden vuoden jälkeen se omatoimisuus on ihan erilaista.

Leave a comment
name
email
url
message