Jul
25

Kesäinen lounas vailla vertaa

by Sofia   -   in Random

Onko teillä jotain lempiruokaa jota syötte joka kesä? Meillä toki uudet perunat, sillit ja graavikalat kuuluvat jokaiseen kesään. Mutta niin kuuluvat myös voissa paistetut ahvenet. Mikään ei ehkä maistu saaristossa niin hyvältä kuin ne. Paistan ahvenia voissa pyöräytettyäni ne ensin jauhoissa. Päälle vain hieman suolaa ja pippuria tai valkopippuria. Tarjoan ahvenet aina sitruunalohkojen kera, mutta ne maistuvat toki myös vaikkapa tillin kanssa. Ahvenfileiden kanssa pitää tietenkin olla myös uusia perunoita ja voita.

DSC_0558

DSC_0559

DSC_0542

Kokilla on ollut kamera vähän vinksallaa, vaikka rosé-pullokin on vielä avaamatta…

DSC_0555

Ja sitten halukkaille herkullinen kastike. Lapsuuteni bestiksen äiti paistoi meille purjehdusreissuilla aina ahvenia ja tarjosi ne sherry-kermakastikkeen kanssa. Meillä ei ollut nyt sherryä joten käytin konjakkia. Kun olet paistanut ahvenet lisää pannulle loraus sherryä/ konjakkia ja sitten selkeästi isompi loraus kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon myös sitruunanmehua jos haluat kastikkeeseen ihanaa hapokkuutta ( itse ainakin lisään). Lisää hieman jauhoja ja kiehauta, jotta kastike suurustuu hiukan. Itse lisään vielä hienoksi silputtua ruohosipulia. Tämä kastike on aivan suvereeni ahvenien ja perunan kaveriksi joten suosittelen kokeilemaan. Mitään tarkkoja mittasuhteita ei tarvita, maistelemalla selviää itselle mieluisin kokonaisuus. Sen kuitenkin muistuttaisin, että jos alkoholia lorauttaa vielä loppuvaiheessa lisää niin muista kiehauttaa kastike jos tarjoat sitä myös lapsille, jotta alkoholi haihtuu ( ja vain maku jää). Meillä tosin lapsille maistuvat ahvenet ihan ilman kastiketta, niin suurta herkkua ne ovat.

DSC_0544

DSC_0554

DSC_0545

DSC_0552

DSC_0550

DSC_0556

Jos haluat täysin ruodottomat fileet ja saat ne kaupasta niin, että tunnet niissä vielä hieman ruotoja toisessa alareunassa ( näin ne usein perataan kaupan/ hallin tiskiin) niin leikkaa ruotojen kohdalta pieni kapea v-kirjaimen muotoinen pala pois ( näet muodon fileistäni kuvassa) ja sen mukana ne viimeisetkin ruodot lähtevät fileistä helposti. Ahvenfileet ovat ohuita joten älä paista niitä kovinkaan kauaa. Tuoretta kalaahan voi syödä raakanakin, joten suosittelen aina paistamaan mieluummin hieman liian vähän kuin liikaa. Kuivahtanut ylipaistettu kala jossa on liian vähän suolaa on varmasti syy miksi moni ei pidä kalasta. Sitä ei saa ylipaistaa ja tosiaan suolan kanssa kannattaa myös olla valppaana. Ei liikaa, mutta ei myöskään liian vähän. Ja sitten viiemisenä kalavinkkinä sanoisin vielä, että syö kala aina tuoreena. Jos kala haiseen kalalata kun otat sen paketista niin se ei enää ole tuoretta. Tuore kala ei nimittäin tuoksu juurikaan miltään. Meillä on onneksi täällä saaressa myös ahventen kalastaja ihan omasta takaan joten tuoreudesta ei ainakaan silloin ole epäilystäkään. Ahvenet maistuvat aivan fantastisilta aidossa voissa paistettuna, siitäkään kohdasta ei tässä kannata joustaa.

DSC_0562

DSC_0587

DSC_0576

Jälkkäriksi tietenkin vaniljajäätelöä tuoreitten marjojen kanssa. Koska on kesä. Koska mikään ei ole sen parempaa. Koska lounaallakin voi syödä jälkkäriä kun on lomalla.

Ihanaa alkavaa viikkoa! Itselläni on vielä puolitoista viikkoa lomaa jäljellä, sitten muutama työpäivä ja  sen jälkeen tiedossa vielä vajaa viikko vapaata koulun aloituksen takia.

Have a great week! We cooked up a traditional Finnish summer lunch of butter fried perch & new potatoes and vanilla ice-cream with fresh berries for dessert. More posts coming up this week including a great pie crust recipe in Finnish & in English.

Lattemamma

4 COMMENTS
|
6,762 VIEWS
|
Partager sur Facebook
4 comments on “ Kesäinen lounas vailla vertaa „
Liisa, on July 25, 2016

Kalaa voi syödä raakana, jos se on pyydetty merestä. Järvestä pyydetyt kalat voivat sisältää lapamatoja tai niiden toukkia, joten ne on joko paistettava kunnolla tai pakastettava, että lapamatojen toukat kuolevat.

Olen itse perkausvaiheessa löytänyt kalasta lapamadon eikä se ollut soma 😀

Sofia, on July 27, 2016

Liisa, hyvä vinkki, en tiennytkään, eikä näitä toki ole siis raakana tarkoitus syödäkään, mutta ihan kuivaksi kengänpohjaksi paistettu kala on kuin pihvikin, maistuu aika harvalle.

tiina, on July 31, 2016

Ihania astioita! Mistä tuollaisia saa?

Sofia, on August 1, 2016

Hei tiina. Astiat ovat Tine K. merkkiset ja omani olen ostanut Nougat-liikkeestä Korkeavuorenkadulta. Ostan aina muutaman lisää joka kesä, tosin viime kesänä niitä valitettavasti hajosi iso pino kun ne tippuivat kalliolle.

Leave a comment
name
email
url
message