Jul
28

Piefection

by Sofia   -   in Cooking

DSC_0617

Mustikkapiirakka on varmasti yksi maailman parhaita asioita. Siitä voidaan olla montaa mieltä miten piirakka maistuu parhaalta. Kummitätini teki aina pullapohjaisen piiraan ja se oli taivaallista. Anoppini mustikkapiirakassa on tuorejuustoa tai kermaviiliä ja perinteinen piirakkapohja. Ystäväni teki juuri ihanan mehukkaan pohjan jossa oli kermaa ja kardemummaa ja mustikat tiputeltiin pohjan sekaan niin, että ne olivat tavallaan osana piirastaikinaa. Niin hyvää sekin. Oma suosikkini on kuitenkin murotaikinapohja. Reseptini jota käytän lähes kaikissa makeissa piirakoissa joita teen, on lukioajoilta ja löytyy ikivanhasta käsin kirjoittamastani reseptivihkosta. Se on yksinkertainen, helppo valmistaa ja onnistuu aina. Se on yksinkertaisesti maailman paras piirakkapohja!

Yleensä teen mustikkapiiraan niin, että paistan ensin pohjan lähes valmiiksi ja lisään sitten päälle tuoreet mustikat. Piirakasta tulee ihanan mustikkainen ja se on parhaimmillaan uunituoreena kylmän vaniljajäätelön kanssa tarjottuna.  Jos piirakan tekee pakastemustikoista kannattaa ne käännellä perunajauhoissa, jotta niistä irtoava neste ei kosteuta pohjaa liikaa. Tällä kertaa lisäsin myös vadelmia tyttöjen toiveesta ja siitä tuli kuningatarpiirakka. Koska saaressa käyttämäni piirakkavuoka on pienempi kuin normaali piirasvuoka niin taikinaa jäi hieman yli. Muotoilin siitä leivinpaperille vielä toisen piirakkapohjan jonka paistoin kypsäksi asti. Sen täytteeksi tuli vaahdotettua kevyesti sokeroitua kermavaahtoa jonka kääntelin notkistettuun tuorejuustoon ( mascarpone sopisi tähän paremmin). Maustoin vaahdon vaniljalla, sitruunankuorella ja kardemummalla. Lisäsin vaahdon jäähtyneeseen piiraaseen ja asettelin marjat sen päälle. Ripaus tomusokeria viimeisteli piirakan. Siitä tuli myös todella hyvää!

Murotaikina piirakkapohja

3 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

125 g voita

2 kananmunan keltuaista

1. Sekoita jauhot ja sokeri & vaniljasokeri keskenään.

2. Lisää pieneksi kuutioitu voi nyppimällä jauhoseokseen kunnes se muodostaa märän hiekan oloisen koostumuksen.

3. Lisää keltuaiset ja nypi ne hyvin sekaisin takinaan. Muodosta pallo ja anna jäähtyä jääkaapissa noin tunti.

4. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Painele murotaikina pohjalle ja reunoille tasaisesti. Pistele pohjaan reikiä haarukalla jotta se ei kohoaisi uunissa. Valmiiseen piirakkapohjaan jonka voit myöhemmin täyttää kylmällä vaahdolla tms. paista sitä uunissa 175°c n. 30-40 minuuttia. Jos teet perinteisen mustikkapiirakan, esipaista pohjaa n. 20 min. täytä mustikoilla ja paista vielä n. 15 min. ( paistoajat eivät ole tarkkoja, näet itse pohjasta parhaiten kun se on valmis)

Kotona minulla on työväline murotaikinan käsittelyyn ja keraamisia piiraspainoja, mutta hyvin piiraspohja onnistuu ilman niitäkin.

DSC_0659

DSC_0636

Shortcrust pastry

3 dl cake flour

0,5 dl sugar

2 tsp vanilla sugar

125 g ( salted) butter

1. Mix the dry ingredients and add the cold butter in small cubes and pinch it with your fingers until it reaches a wet sand consistency. Add the egg yolks and mix with hands. Roll to a ball ( or pat flat) and keep in a fridge for about 30 mins. 

2. Butter your pie form. Add the pie crust and make little holes with a fork to prevent the mid from rising. Bake in a 175°c oven for about 30-40 minutes and then let cool and fill with a pastry cream & berries or whatever you love ( try this mascarpone, whipped cream & lemon curd filling and add some cardamon to the mix!). Or bake for about 20 minutes, fill with a cup of blueberries and bake for an additional 10-15 minutes. Serve warm with cold vanilla ice-cream or vanilla sauce.

DSC_0622

DSC_0642

DSC_0619

DSC_0660

Sitten seuraa erityisvinkki niille jotka haluavat saada aikaiseksi kauniin piirakan jota ei tarjoilla suoraan piirakkavuoasta ( missä ei siis todellakaan ole mitään vikaa, mutta joskus on ihana yrittää tehdä kauniita piiraita jotka näyttävät taidokkaiden kondiittorien tekemiltä). Suosittelen hankkimaan irtopohjaisen piirakkavuoan. Olen ostanut omani ( minulla on useita erimallisia ja kokoisia) Kokkipuodista. Piirakka nousee vuoasta helposti nostamalla pohjasta. Tällaiset vuoat eivät maksa yhtään sen enempää kuin tavalliset keraamiset piirakkavuoat. Haluaisin myös humauttaa, että tuo itse tekemäni vaahdolla täytetty piiras ei todellakaan ole tehty tällaisessa vuoassa, vaan niinkuin yllä mainitsin, muotoilin tuon epämääräisen muodon ihan käsin leivinpellille ilman mitään vuokaa ja paistoin. Eli oikeastaan sekin on mahdollista, toki lopputulos on melko kotikutoinen. Itse pidän kovasti myös kotikutoisen näköisistä leivonnaisista!

Mukavaa päivää ihanat Lattemamman lukijat! Me nautimme kesäisestä auringonpaisteesta kallioilla loikoillen ja meressä uiskennellen. Illalla teen pakkaseen valmiiksi seuraavan päivän mansikka & lime juustokakun jonka syömme anopin synttäreiden kunniaksi. Ehkäpä sen resepti sitten seuraavaksi jos siitä tulee hyvä!

Have a great day!

Lattemamma

p.s. The summer weather is now hot and sunny and we have been hanging outside in rash guards & summer hats all day long. Not bad!

3 COMMENTS
|
6,676 VIEWS
|
Partager sur Facebook
3 comments on “ Piefection „
Anneliini, on August 11, 2016

Mistä tuo ihana pöytäliina? aivan ihana sävy ja kuosi!

Sofia, on August 11, 2016

Moikka Anneliini! Kiitos! Olen ostanut pöytäliinan Delhistä työmatkalta.

Anneliini, on August 21, 2016

No niinpä tietenkin :). On todella kaunis!

Leave a comment
name
email
url
message