Random

Style staples

What are your style staples? I mean the things that you wear year in and year out. The ones you never get tired of? That make you feel comfortable and stylish the same time. The things that say ” you” and not just ” who you wish you were”. I do sometimes buy things that are very seasonal or ” in” and only wear for a while and then get bored of. But mostly I buy classics I wear all the time and those I feel most comfortable in. Here are some of my style staples. The things that really say “Sofia”.

Todd´s loafers. Prada bag. Bottega clutch. Diamond studds. Hermes watch. White button down shirt. Cashmere sweater. Hermes silk scarf. Pearls. Chanel heels. Burberry trench. Button down pyjamas. Silk blouse. High waisted pants. Tulip skirt. Little black dress. Breton stripe shirt. Blue jeans. White Superga & Converse sneakers. Navy peacoat. Woollen camel coat. A fitted leather jacket. Soft leather gloves. Cashmere loungewear. White t-shirts. Grey marl sweater. Navy Yankees cap. Cropped ” carrot shaped” pants. Blue & white striped button down shirt. A diamond tennis bracelet.

PicMonkey Collage-29

 

To me the material of the clothing is more important than the label. But most important is that the clothes look well taken care of. I remember my mom telling me as a child that you can tell so much about a man from his shoes. They don´t need to be new or even look new, quite the opposite. A well made pair of leather shoes will stand the test of time but they need to be well taken care of. Shined and buffed. So lint free jackets, well ironed shirts and shoes that have been kept well are the most important parts. Everyone gets wrinkled during the day and get some dirt on their shoes but you can tell the difference. And the clothes keep longer if you store them right and take good care of them. 

And I don´t only shop high end labels. I have found some great pieces in Zara and often find clothes for myself in J. Crew. It´s just about finding the ones that say “you” in a sea of clothes that whisper other people´s names or styles. I may buy a pair of Zara pants and pair them with some real jewellery, luxurious cashmere and quality shoes. Or I may have a pair of white Converses and pair those with a perfect woollen coat that I only buy once in a decade. Style is not about having all the labels on you but finding what fits your figure and your personality. Having a classic style is not better than being fashionable. Being a sporty dresser is not better than being very girly and frilly. As long as it is who you really are it´s great. No one can say  that the tattooed girl with piercings and pink hair is more fierce than the one in pearls, ballerinas and a silk blouse or that the latter is a gentler person than the former. Being you and embracing your style gives you confidence. Mine may be boring to some and wonderful to others. To me it is just me.

Lattemamma

4 Comments

  • Täti Ruskea

    Kiitos postauksesta! Tykkäsin siitä kovasti. Mukava nähdä ja kuulla tyyli-ideoitasi ja ajatuksiasi niiden taustalta. Olen joskus pohtinut, mistä kaikista asioista kunkin tyyli syntyy esim.miten paljon siihen vaikuttaa vaikkapa lapsuuden aikaiset asiat, ystävät, media, lempivärit jne. Ja mitkä ovat niitä vuodesta ja iästä huolimatta säilyvät jutut ja mitkä tulevat ja menevät. Itse olen klassikoiden ystävä.

  • Karkki

    Kiitos tästä postauksesta, oli mielenkiintoista luettavaa. Minä, kuten Täti Ruskea, pohdin, että mitkä oikeastaan ovat itselle semmoisia vuodesta toiseen säilyviä juttuja ja mitkä taas niitä jotka tulee ja menee. Omalla kohdalla mm lempiväri vaihtelee jos ei vuodenajan mukaan niin usein kylläkin.Aina tuolta kaapista on converset löytyneet samoin kuin säänkestävä takki.

  • Täti Ruskea

    Unohtui vielä sanoa, että olen viime vuosina ollut myös aivan uuden haasteen edessä vaatteiden valinnassa ja siksi on tullut pohdittua tarkemmin omaa tyyliä ja “mistä oikeasti tykkään” -asioita. Raskauksien ja imetysten jälkeen oma keho on nimittäin muuttunut, samoin sairastelut ovat jättäneet jälkensä. Olen joutunut hankkimaan joka ikisen vaatekappaleen uudelleen eikä sellainen tapahdu yhdessä yössä, on siis yhä kesken. Liian isot vaatteet olen kuskannut vintille, joten niidenkin käsittelyyn pitäisi jossain vaiheessa ryhtyä. Tästä omasta näkökulmastani katsottuna nämä tyylipostaukset ovat tosi mielenkiintoisia ja erityisen rakentavia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.