Dec
7

Happy thoughts

by Sofia   -   in Random

When you have been writing a blog for a long time like I have you may find yourself repeating the same things over and over again. What makes me happy? Good coffee, cozy candles, great books, silly movies, cuddles with my girls and husband, baking, party planning… the list goes on and you know everything on it a thousand times over.  I feel like I am always talking about unwinding with a good book, cashmere socks warming my feet, my favourite scented candle burning and some Christmas tunes playing in the background. It is true, these kind of moments do make me happy and they do make me feel cozy but when all the bloggers repeatedly gush about the same things they do get redundant.

How to inspire? How to be fresh and find your own voice and your own path? Now that we don´t travel, we don´t find our inspiration from our favourite cities or by stumbling up on something new, I feel like we are on this repeat loop. I personally have actually found most inspiration in antique shops, in old books I already have, in old shows I have already watched and in back issues of interior- and food magazines. They somehow take me to a better time, if you will, and make me feel all warm inside. I am all for living in the now and dreaming of the future but at the same time I do find joy in old photographs and even looking back at some old blog posts. I moved a few old Christmas posts to the featured link on the right hand side bulk. That Christmas spent in Paris feels so bittersweet this year as we had planned to go. To do it again now that my dad was still barely up for the travel ( he is turning 87 in January). But instead we have a different. most likely just as lovely, celebration planned in the country side.

antiq

But I´ll get back to where my train of thought left the rails. How to find new inspiration when you don´t really see new things? Where do you find yours? Have you turned your wishful head towards 2021 in the hopes for a better year ahead or are you, like me, looking back in time and finding all the good emotions the memories bring back? I think this year calls for all the traditional recipes we have loved on previous years. All the classic movies. All those old school Christmas books. But by clinging on to the past and leafing through antiquaries for old books and antique shops for old dishes, have I lost my ability to inspire you? Or do you find you might understand exactly what I mean? Things were not necessarily always so good and easy in the past either but the memories and the lovely things that passed on to us have persevered in the times. And they made it through, our ancestors made in through wars and illnesses and to me it gives hope. These old things I find that spark joy in me like purging sparks joy in Marie, they are tokens of a time that perhaps was not easy but they survived. And my back issues of Christmas recipes and decorations just make me feel cozy. 

Have the loveliest week dear readers and thank you for stopping by and leaving your two sents in my comments section. They always make me happy!

Lattemamma

p.s. Pictured a few of my finds on our Friday trip antiquing with my mom. I was over the moon to find such pretty things that spoke to me. Antique and vintage finds are always just that little bit more special I think. 

9 COMMENTS
|
3,137 VIEWS
|
Partager sur Facebook
9 comments on “ Happy thoughts „
PM, on December 7, 2020

“They somehow take me to a better time and make me feel all warm inside”.”I’m dreaming of the future”.Nämä kaksikin ilmaisuasi,ihana Lattemamma,kantavat minua ja monia,monia muita tässä tilanteessa.KIITOS, että jaksat kirjoittaa tätä blogia ja kertoa niin avoimesti ja lämmöllä omista ajatuksistasi ja tuntemuksistasi.Hyvää joulun odotusta!

Hanna, on December 7, 2020

Hei minun on pitänyt jo aiemminkin tulla jättämään viestiä. Hurjan iso kiitos siitä, että olet tänä korona-vuonna ottanut erityisesti aikaa blogille, ja sillä tavoin ihan hurjasti ilahduttanut minua ja varmasti monia monia muita lukijoita! Erityismaininnan haluan antaa ihanasti toteutetuille lahjavinkeille. Niin huolella ja vähän erityiselläkin kulmalla valittuja lahjoja, joista sain paljon vinkkejä. Ja kesältä vieläkin muistelen kauniita asukollaaseja, mitä kokosit. Sisältösi todellakin ilahduttaa ja inspiroi. Sitäpaitsi samoin itsekin aina uudestaan ja uudestaan haluaa ne kynttilät, sarjat, viltit ja kauniit kupit ottaa esiin, joten mielellään niistä muiltakin lukee 😉 Ihanaa, jos jatkat samaan malliin ensi vuonnakin!

Sofia, on December 8, 2020

Voi kiitos Hanna ja ihana kuulla, että näistä on ollut sinulle iloa näistä lahjavinkeistä <3. Ja blogistani muutenkin.

Karkki, on December 8, 2020

Rauhaisaa tiistai huomenta ihana Lattemamma, Minulle parasta lohtua tähän hetkeen luo asiat, jotka eivät koronasta huolimatta muutu. Joulu tulee tänäkin vuonna, keittiön täyttää joka viikonloppu suloinen, mausteinen tuoksu ja joululaulut. Ne luo turvaa ja lohtua sekä uskoa siihen, että tämäkin menee ohi.
Meillä on tänä vuonna tiedossa erilainen joulu, koska olemme kotona oman perheen kanssa. Isäni sairauden vuoksi emme voi ottaa riskiä, että joku meistä oireettomana kantajana veisi Koronan mukanaan. Niinpä olen tässä viime viikkoina muistellut menneitä jouluja: ruokia, herkkuja, lautapelejä. Tänä vuonna on toisin mutta säiden salliessa suunnitelmissa on glögit ulkona ja retkeilyä.
Rauhallista joulun aikaan sinulle ja perheellesi lattemamma <3

Ps. Vinkkejä pikkulahjoista opettajille ja naapureille otetaan mieluusti vastaan 🙂

Sofia, on December 8, 2020

Kiitos Karkki! Kuulostaa varmasti aika samalta kuin monen muunkin meistä joulu tänä vuonna. Toivottavasti ensi vuonna on erilaista! Ja tiedätkös, vinkkisi otin heti vastaan ja ihan kohta on tuo postaus jos valmis! Eli opettajata ja naapurit on kohta ratkottu! <3

PM, on December 8, 2020

Lue Lattemamma uudestaan Noel a Paris, 30.12.2014!Sinulla ja läheisilläsi on kyllä ihania muistoja, joihin voi uudelleen palata, onneksi olet tallentanut ne tänne.

Sofia, on December 8, 2020

PM luinkin sen ja tuli niin ihana tunne ja niin ikävä Pariisiin! Ja kiitos taas ihanasta kommentistasi. Hyvää joulun odotusta sinnekin.

Katja, on December 8, 2020

Se, että osaa pysähtyä nauttimaan hetkestä, siitä jokapäiväisestä kahvikupillisesta tai ihan arki-illan ruokahetkestä perheen kanssa, tuovat minua iloa juuri nyt. Katsottiin viime viikonloppuna vanhoja matkavideoita eri vuosilta ja se oli hauskaa vaihtelua Netflixiin tai Disney kanavaan, joita on paljon katsottu meidän perheessä. Säilytä vaan oma tyylisi blogissa, se on ihana, ei tarvitse olla mitään kummoista “liian” uutta. Ja ostosvinkit ovat kivoja, varsinkin kun nyt ei pääse ulkomaille uusia kauppoja “löytämään”.

Sofia, on December 14, 2020

Kiitos kaunis Katja tästä viestistä!

Leave a comment
name
email
url
message