Sep
3

The apple of my pie

by Sofia   -   in Cooking

Rakastan syksyä, aivan erityisesti kuulaan kirkkaita syysaamuja. Ne tuovat mieleeni koulun alun. Muistatte ehkä sen tunteen kun kaikki oli uutta, reppu, kynät & syyskengät ja takataskussa ihania kesämuistoja kavereille kerrottavaksi. Vihkot ja kirjat olivat vielä tyhjiä ja uuden alku ja sen tuoma jännitys täytti ilman. Noina raikkaina aamuina, kun pyöräilin kouluun kostean nurmikentän läpi ja pientaloalueen poikki, saattoi ilmassa haistaa aitojen yli roikkuvien omenoiden tuoksun.

Helsingin keskustassa omenat tuoksuvat voimakkaimmin lähinnä torilla, mutta yhtä hyviä piirakoita niistäkin saa. Tätä piirakkaa tein ensimmäisen kerran Purkan 1-vuotisjuhliin ja olen ihan rehellisesti odottanut sen jälkeen vuoden, että ensimmäiset kotimaiset omenat ilmestyisivä torimyyjien kojuihin. Nyt ne ovat olleet täällä jo jonkin aikaa ja piirakkaa tein niistä heti ensimmäiseksi. Vaikka perinteinen kanelilla maustettu omenapiirakka onkin aivan valtavan hyvää, niin suosittelen kokeilemaan tätä hieman erilaista yhdistelmää. Maustepippuri, jauhetut korianterin siemenet ja appelsiininkuori tekevät piiraasta todella koukuttavan ja jännän. Jos, niinkuin minä, pidät koripunoksesta piirakan päällä, se on täydellinen koriste juuri tälle.

Omenapiirakka

(tarvitsen yhden pâte brisée taikinapohjan kypsentämättömänä,

mutta jäähdytettynä, seka ylimääräistä taikinaa jos haluat tehdä päälle kuvioinnin)

8-9 hieman kirpakkaa omenaa, kuorittuna ja pilkottuna (8-9 tart apples, peeled, cored and sliced)

1/4 tl jauhettua korianteria (1/4 tsp groung coriander)

1/4 tl maustepippuria (1/4 tsp allspice)

yhden appelsiinin raastettukuori (grated rind of an orange)

1 rkl jauhoja (1 tblsp flour)

1, 25 dl sokeria (1/2 cup granulated sugar)

3 rkl kylmää voita pieninä paloina (3 tblsp cold butter cut in to small pieces)

1. Painele taikina piirakkavuokaan ja kaulitse ylimääräinen taikina ohueksi (jos haluat tehdä piiraan pinnalle koripunoskuvion). Leikkaa siitä suikaleita ja jäähdytä nämä. Laita uuni lämpiämään n. 200°c. ( Press your pastry on a pie plate and roll the remaining dough and cut out strips if you wish to make a lattice weave on top of your pie, chill. Preheat your oven to aprox. 400 ºF.)

2. Sekoita mausteet, jauho ja sokeri omenanpaloihin. Kaada seos jäähdytetylle (kypsentämättömälle) piirakkapohjalle. Lisää päälle voinokareet. Hyvän ohjeen koripunoksen tekemiseksi löydät täältä. ( Mix your apples, spices, flour and sugar in a bowl, turn the mixture on the prepared crust and dot with butter. You will find a great tutorial for making the lattice weave on your pie here if you wish to do so.)

3. Paista piirakkaa n. 50-60 min. tai kunnes se on kauniin kullanruskea ja täyte kuplii. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. ( Bake your pie for 50-60 mins. or until the crust is golden brown and the juices in the centre are bubbling. Let cool slightly before serving.)

(Ohje suoraan vuonna 1985 ilmestyneestä kirjasta Martha Stewart´s Pies and Tarts)

Toivottavasti tämä piirakka maistuu myös teille! Kertokaa mitä tykkäsitte jos kokeilette.

Lattemamma

 It´s the perfect time of the year if you ask me (but then again I would say that at any time of the year, except maybe not March, it´s usually very cold and grey and the snow is melting slowly, too slowly here in Helsinki). I love what the cosy autumn brings to our lives, candles and rain, umbrellas and later cuddling up on the sofa with a cup of tea and your loved ones. I especially love the crispy mornings of early autumn. It reminds me of bicycling to school and the smell of apples that branched over some neighboring fences. I loved school, I know, I´m odd, but I did. The thought of the beginning of school year makes me giddy. And I also happen to love apple pie. Apples are always great with cinnamon, that´s a given, but for little miss Bubblegums birthday last year I wanted to make something a bit special. Out comes an old cookbook from the 80´s (oh yes) Martha Stewart´s Pies and Tarts. There are plenty of excellent recipes for all kinds of pies, but for some reason this one caught my eye. And now I have waited a year for another season of Finnish apples and a perfect rainy day to make it. So here you are, an apple pie with some unconventional seasonings, at least in the finnish standards.

p.s. Täältä löydät kurpitsapiirakan ohjeeni joka on samasta kirjasta. You´ll find the recipe for my pumpkin pie here, it´s from the same book. 

8 COMMENTS
|
32,081 VIEWS
|
Partager sur Facebook
8 comments on “ The apple of my pie „
Lumo, on September 3, 2013

Oikein klassinen Mummo Ankan omenapiirakka taikinaristikkoineen!

Itse tein korvapuustipohjaista omenapiirakkaa Pinterestistä innoituksen saaneena. Sai kotoisan yhden piirakan kilpailun tuomarilta täydet pisteet.

Sofia, on September 3, 2013

Lumo, kuulostaa herkulliselta!

Ansku, on September 3, 2013

Vaikka kesä on mitä ihanin, olen silti onnellinen siitä, että meillä on neljä vuodenaikaa. Niissä jokaisessa on omat ihanuutensa, ja jollain tapaa lämpimän kesän jälkeen on ihana alkaa nuuhkia syksyistä ilmaa, katsella lehtien värien vaihtumista ja putoamista, puhumattakaan siitä, että voi sytyttää kynttilät ja tunnelmoida syyspimeydessä 🙂 Kiitos taas ohjeesta, kuulostaa taivaallisen herkulliselta omppupiirakalta. Meillä syödäänkin tänä iltana omppupiirakkaa!

Sofia, on September 3, 2013

Toivottavasti omppupiirakka maistuu Ansku!

Jenni, on September 3, 2013

Oi miten herkullinen omenapiirakka! 🙂 Ja aivan ihastuttava blogi sulla!!! 🙂

Sofia, on September 4, 2013

Kiitos Jenni!

Septembre, on September 4, 2013

Ihana blogi! Sinulla on tyylitajua ja silmää yksityiskohdille. Tuo jalallinen kakkuvatikin on aivan upea. Mistä olet mahtanut hankkia?

Sofia, on September 5, 2013

Septembre, kiitos paljon! Jalallinen vati on Laura Ashleyltä, mutta jo ainakin 2 vuotta vanha. Tervetuloa seuraamaan blogiani!

Leave a comment
name
email
url
message