Jul
9

Summer guide to Helsinki by Lattemamma

by Sofia   -   in Random

Kun me Helsinkiläiset lähdemme maaseudulle tai saaristoon viettämään kesälomaa, Helsinki täyttyy turisteista ja vierailijoista. Jos sinä olet jostain muualta kotoisin ja tulossa tänä kesänä Helsinkiin lasten kanssa (tai vaikka ilmankin) piipahtamaan, niin tässä on minun ehdotukseni paikoista joissa kannattaa käydä.

Suomenlinna ei varmaankaan ole jäänyt kenellekään täällä käyneelle tuntemattomaksi. Parhaimmillaan sekin on kesäaikaan. Eväät napataan mukaan Kauppatorilta. Marjoja ja hedelmiä yms. on vaikka muille jakaa, mutta jos ostat jätskitötterön, muista varoa ahneita kaupunkilaislokkeja. Kauppatorilla voi tehdä myös lasten kanssa samalla muutaman täsmäostoksen. Ainakin yksi rouva ompelee ja kutoo nukeille todella kivoja vaatteita. Ne on suunniteltu Baby Born nuken päälle, mutta käyvät myös ainakin meidän isommalle Corolle nukellekin. Toisen täsmäiskun Lattemamma tekee yhteen tiettyyn pipokojuun josta löytyy pikkutyttöjen unelmahatut talveksi (meidän tytöillä päässä mm. tässä postauksessa). Tiedän, että pipot eivät ole ensimmäisenä mielessä kesähelteillä, mutta meillä oli nämä kovassa käytössä viime talvena, päät pysyivät pakkasilla lämpimänä ja kertaakaan ei tarvinnut kolmevuotiasta suostutella laittamaan “swarowskin” kristallein ja karvatupsuin koristeltua myssyä päähän. Suomenlinnan lauttaan voi ostaa lipun kännykällä, lähetä viesti A 1 numeroon 16355 ja saat paluuviestinä tunnin verran voimassaolevan lipun. Samalla lipulla voit kulkea myös metrossa, lähijunassa ja raitiovaunussa, mutta lippu ei käy busseissa. Kun pääset lautalla Suomenlinnaan, lasten kanssa voi ulkona vaeltelun ja tutkimusmatkojen lisäksi käydä mm. lelumuseossa. Jos tulet myöhään syksyllä tai talviaikaan niin ota fikkarit mukaan ja täällä on (huomattavasti meidän taaperoikäisiä) isompien lapsien kanssa todella jännä leikkiä vaikka kirkonrottaa tai rosvoa ja poliisia.

Kauppatorilta lähtee venekyyti myös Korkeasaareen. Siellä katsellaan tietenkin eläimiä, uskomattomia hiekkaveistoksia ja leikitään tarpeen tullen Karhulinnan lähistössä valtavalla hiekkalaatikolla, ota omat hiekkalelut mukaan. Korkeasaaressa voi myös grillata omia eväitä tai käydä useammassakin ravntolassa. Eläintarhaetiketin voit kerrata täältä.

Hattara Korkeasaaressa kesällä 2012…

Viimekesäisiä hiekkaveistoksia. Hiekkalaatikolla vietetyn ajan voisi tietenkin käyttää harjoitteluun ja yrittää loihtia jotain vastaavaa… ainakin unelmissaan.

Kun kauppatorilta suuntaa Etelä-Helsinkiin päin eli Kaivopuiston suuntaan, löytyy rannasta paljon jätskikiskoja. Niistä tunnetuin taitaa olla Helsingin jäätelötehtaan kiska Carusellin vieressä. Sieltä saa valtavan suuria ja todella värikkäitä jäätelöpalloja. Vanhanajan vaniljapuikko on myös klassikko täällä ja sopivamman kokoinen pieniin käsiin. Itse nappaisin ehkä Kaivopuiston vieressä Tehtaankadulla sijaitsevasta Laivurin valinnasta purkillisen  3 Kaverin jäätelöä ja jakaisin sen lusikoilla suoraan purkista perheen kanssa (edit. Laivurin valinta onkin nyt kesällä remontissa). Se on Etelä-Helsinkiläisten tämän kesän hittijäätelömerkki! Sitä saa toki muualtakin. Kaivopuiston rannasta löytyy myös Mattolaituri. Siellä ei niinkään pestä mattoja vaan istahdetaan kahville tai lasilliselle kuohuvaa. Valkoiset aurinkotuolit “hiekkarannalla” ja pikkuinen hiekkalaatikko ovat kiva lisä. Jos jatkaa matkaa Carusellin ohi Eiranrantaan pääsee pienelle hiekkarannalle jossa voi uiskennella tai kahlata. Carusellin edustalta lähtee myös lautta ihanaan Pihlajasaareen jonka rannoilla ja kallioilla Helsinkiläiset nauttivat kesästä ja luonnon rauhasta. Myös muut pikkusaaret ravintoloineen tässä edustalla ovat kivoja kesän pysähdyspaikkoja.

Purkka nauttii kesästä Eiran rannassa.

Tällä alueella on myös paljon kivoja leikkipuistoja. Merikadun iso “laivapuisto” rakennettiin muutama vuosi sitten, Sepänkadun leikkipuisto Sepässä on kesäisin puistoruokailua puoliltapäivin ja vesipiste/suihkulähde hellepäivien iloksi. Vuorimiehenkadulta löytyvä Vuorimiehen puistikon leikkipaikka sopii erinomaisesti perheen pienimmille. Kapteeninkadun puistikon leikkipaikka on vastikään remontoitu, pieni, mutta yksi kaupungin tyylikkäimpiä. Jos et halua erottua Etelä-Helsingin Lattemammoista, niin puistokengiksi kannattaa napata Lifestyle liikkeestä Kapteeninkadulta (viimeksi mainittua puistoa vastapäätä) itselleen espandrillokset. Niitä löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä. Myös iso puuvillahuivi ja värikkäät rannekorut ovat tämän kesän puistoasuissa in. (Varma merkki syksyn tulosta on kun Lattemammat alkavat hautoa käsissään mustavalkoruutuisia sis.delin take away kahvikupposia ja jalkaan ilmestyvät Hunterin tai Aiglen kumisaappaat.) Tältä alueelta löydät myös paljon antiikkiliikkeita ja sisustusliikkeitä. Kokeavuorenkadulla sijaitsee mm. Calabalic ja S.A.L.I joissa kannattaa käydä kurkkaamassa. Olkihatun auringolta suojaamaan saat Bon Bureausta ja kadulla on myös isoista korvapuusteistaan tunnettu Succesin kahvila ja edellä mainittu sis. Deli. Täältä löytyy myös teen ystävien taivas Théhuone, pieniä vaatekauppoja ja muita kivijalkakauppoja sekä ravintoloita. Mm. Kapteeninkadun Four seasons on tunnettu kaupungin parhaasta lasagnesta ja Maxill on aina tasalaatuisen luotettava.

Voiko meillä olla jo näin iso tyttö? Sepänpuistossa leikkimässä.

Kun lähdet kauppatorilta Katajanokan suuntaan voit pysähtyä Italialaisen delin Signoran terassille juomaa jääkahvin tai nauttimaan gelatoa, italialaista jäätelöä. Katajanokalta löytyy myös kiva leikkipuisto joka on kivasti hieman puiden suojassa Uspenskin katedraalin vieressä. Kaunista rantaa voi kuljeksia ja koulun vieressä on kaupunkilaisille puiset aurinkotuolit puistonpenkkien lisäksi. Vanhaan vankilaan on avattu hotelli ja ravintola jonka terassilla voisi olla kiva lounastaa. Täällä ei liiku pahemmin turisteja, mutta Katajanokka on näkemisen arvoinen jos haluat nauttia ihan omasta rauhasta aidossa Helsinkiläisessä miljöössä ja katsastaa samalla Euroopan (ja ehkä koko maailman) suurimman yhtenäisen Jugend talojen alueen. Kaupungin kauneinta arkkitehtuuria saa ihailla ihan ilmaiseksi! Katajanokan kasinolla tai Kanavarannassa mm. Nokassa voi syödä vähän hienommin ja Katajanokan venekerholla istahtaa juomassa lattet merellisissä tunnelmissa. Parhaat kahvit saat kuitenkin täällä. Osta Johan Nyströmiltä hyvää kahvia tai teetä myös kotiin viemisiksi, esimerkiksi Kupponen kuulostaa  ja näyttää siltä, että otan sitä tänä kesänä mukaan saareen vierasvaraksi.

Uspenskin katedraalin viereinen puisto on kivasti puiden suojassa. Kesä 2012.

Pullero pikku Purkka puistoilee Skattalla viime kesänä.

Katajanokalta matka jatkuu Kruununhakaan. Sieltä löydät varmasti vielä vähemmän turisteja kuin Katajanokalta, mutta täälläkin on kiva tunnelma ja paljon pieniä putiikkeja. Lattemamman suosikkeja sisustusliikkeistä on mm. Anne´s past and present. Papershopista löytyy kaupungin kauneimmat paperitavarat ja Kruunukirpusta lapsille käytettyjä vaatteita ja uusia leluja yms. Samassa tilassa on Olkkari josta löytyy kivoja pikku sisustusjuttuja. Socksista saa sukkia joka lähtöön ja Kruunuhakakin tarjoaa hyvää ruokaa ja kahviloita. Anton & Antonissa piipahtaa kaupungin kauneimpaan ruokakauppaan halajava ja Kuurnassa syö vaikka herkullisen illallisen tai lounaan. Chojokossa voi maistella käsintehtyä suklaata ja macaronseja.

Töölö ei olekaan minulle enää niin tuttua aluetta, mutta se on suuri ja täynnä ravintoloita ja kauppoja, kivoja puistoja ja kahviloita. Kirjoittelin mm. Museokadusta hieman täällä ja täällä. Korjaamolle on ainakin avattu vastikään uusi Sushibaari ja sieltä löytyy myös Rosebudin kirjakauppa joka on visiitin arvoinen. Farangissa syöt hyvin, samoin Ateljé Finnessä. Uimastadionilla on kesän hellepäivinä ruuhkaa, mutta se kuuluu aitoon Helsinkikokemukseen ( samoin kuin Kumpulan maauimala). Toisessa päässä Töölöä Hietaniemen hautausmaan jälkeen löytyy kaupungin tunnetuin hiekkaranta eli Hietsu. Ehkäpä Töölöläiset osaisivat kertoa kaikki ihanat pienet salaiset paikkansa tässä kaupunginosassa?

Ihan Helsingin keskusta onkin varmasti monelle vierailijallekin tuttu. Kampin kauppakeskus (3. kerroksesta löytyvät lasten kaupat, mm. Bebes, PoP ja DPAM), Stockmann ja Aleksanterinkadun, sekä Esplanadin tarjonta ovat varmasti monelle vähän tutumpia. Esplanadilla kannattaa kurkata ainakin Ombrellinoon jos on lasten kanssa liikenteessä ja lastenvaatteita löytyy Daisy & Donista Kasarminkadun ja Espan kulmilta. Kampista Yrjönkadulta löytyy myös Tingeling leluja yms. etsiskeleville.

Pikku shoppailija kaupungilla.

Kun lähtee Bulevardin suuntaan Stockmannilta tulee vastaan White on White joka myy Riviera Maisonia ja vasta avattu Granit. Bulevardilta löytyy hyviä, mutta hintavampia ravintoloita kuten Gaijin ja paljon pikkuliikkeitä. Esimerkiksi Nougatista löytyy kivoja sisustusjuttuja vaikkapa kesäpaikalle ja sitä vastapäätä tien toisella puolella on lastenvaateliike Le Bunuell.  Uudenmaankadulla kannattaa tehdä täsmäisku Karkkikuappa Sweetheartiin ja toiseen suuntaan mentäessä löytyy rentoja ravintoloita kuten Sushibar, Bar 9, Tapasta ja Rafla. Demossa syö erinomaisen paremman illallisen. Punavuoren peikosta löytyy hipsterimpään tyyliin sopivat lasten vaatteet kuten Mini Rodinia. Fredrikinkatukin on täynnä kivoja kauppoja, sekä Bulevardilta Kamppiin päin, että Punavuoreen päin. Parhaat lasten pikkutavara ja lahja-apaijat sekä värikkäitä vaatteita löytyy Ziccosta. Ziccoa vastapäätä voi pysähtyä Brklyn bakeryyn kupikakuille tai jatkaa vähän eteenpäin Brooklyn Caféseen  bagelille. Fredan torilla voi kahvitella mummolatyyliin räsymattojen seassa tai lounastaa Torin terassilla. Aamupalalista on voimassa muistaakseni koko päivän.  Jos viiskulmasta kääntyy oikealle Pursimiehenkadulle, löytää ison sis.delin jossa voi istuskella rauhassa herkuttelemassa tai napata eväät mukaan piknikille. Kun jatkat viiskulmasta vielä vähän eteenpäin oletkin taas Kaivopuiston rannassa. Kaupungin kauneimpia asuinalueita on vanha Eira jonka läpi kannattaa kävellä.

Hattara valitsee pappan kanssa eväitä puistoon. Arvatkaas kuka on pyöräillyt tänne ihan itse?!

Ja mitä olisi kesä ja Helsinki ilman Linnanmäkeä?! Sinne avattiin muutama vuosi sitten uusi “ravintolakäytävä” Kattila joten laitteissa ja huvituksissa pyörimisen lomassa voi nyt nauttia hyvän ateriankin hattaran lisäksi.

Meidän alle 100cm mittaiset eivät päässeet kovin moneen laitteeseen. Positiivisena puolena kaikkiin minihupi laitteisiin pääsi ilmaiseksi ilman ranneketta.

Toivottavasti tykkäsit Lattemamman kaupunkikierroksesta. Tämä ei tietenkään kattanut koko Helsinkiä vaan itselleni tutuimmat lähialueet. Kommenttiosioon saat mieluusti jättää vinkkejä omista suosikkipaikoistasi ja alueistasi.

Lämpimästi tervetuloa Helsinkiin tänä kesänä!

Lattemamma

p.s. Jos kaipailet rauhaisaa mutta viihtyisää puistoa pötköttelyyn nurmikolla niin Tähtitorninmäki on oma suosikkini.

p.p.s Kun matkustat raitiovaunulla (eli sporalla!) Helsingissä niin lastenvaunuilla voi mennä suoraan sisään keskiovesta (suurin osa ratikoista on nykyään matalalattiaisia eikä portaissa tarvitse hätyytellä enää apujoukkoja) ja aikuinen matkustaa rattaiden kanssa ilmaiseksi. Näillä paikoilla on taittotuoleja, mutta paikat on varattut nimenomaan rattaille ja pyörätuoleille joten sinulla on siihen etuoikeus.

11 COMMENTS
|
43,492 VIEWS
|
Partager sur Facebook
11 comments on “ Summer guide to Helsinki by Lattemamma „
Jonna, on July 9, 2013

Kiitos Sofia näistä vinkeistä! Meidän Helsinkipäivä sai monta mukavaa kohdetta lisää. Mukana sellaisiakin paikkoja joiden olemassaolon olin tyystin unohtanut. 🙂

Sofia, on July 9, 2013

Jee Jonna kiva jos oli jotain hyviä muistutuksia! Ja jos meinaatte mennä viiskulmaan päin, sinne Punavuoreen, niin saattaisit tykätä piipahtaa Wanhakartano- nimisessä liikkeessä klik. Siellä on sekoitus uutta ja vanhaa vähän maalaisromanttista tavaraa. Tykkään ihan hirveesti!

Jonna, on July 9, 2013

Ai niin, juu juu, Wanhakartano! Apua, päivä Helsingissä ei riitä mihinkään! 😉

Laura, on July 9, 2013

Kiitos minunkin puolestani, varsinkin shoppailuvinkit talletan korvan taakse tulevia reissuja silmällä pitäen. 🙂

Ansku, on July 9, 2013

Aivan loistava “summer guide”! Vinkit lähti tuttavaperheelle, joka lapsineen tulee lähipäivinä tutustumaan Helsinkiin -ja otinpa itsekin muutaman vinkin, kiitos vaan 😉 Vähän jos lähtee keskustasta kauemmaksi, niin kivoja vierailukohteita ovat myös Falkullan ja Haltialan kotieläinpuistot. Ja sadepäivänä voi vierailla Hupipuisto SnadiStadissa 🙂

Susanna, on July 9, 2013

Lisäisin tähän hyvään listaan Töölönlahden ja erityisesti sieltä Sinisen kahvilan. Yksi kaupungin viehättävimmistä maisemista. Ja toinen ehdoton suosikki on Cafe Engel ja sen sisäpihan terassi. Huomasin myös, että Lasten Museon sisäpihalla esitetään usein lyhyitä Kesäteatteriesityksiä lapsille! Toki myös Fazerin kahvila Kluuvikadulla ja erityisesti sen jäätelöannokset on omien lasteni suosikkipaikka!

Kiitokset kauniista blogistasi. Kiireisen päivän piristävä pelastus. Ja laittaisitko uudestaan mailiosoitteen, josta sinut saa kiinni. Elokuisia synttäreitä tässä jo suunnittelen ja mielellään otan apuasi vastaan. Ihanaa kesää!

Sofia, on July 10, 2013

Kiitos Ansku ja Laura, kiva jos oli mieluinen lista ja Ansku tosi hyvät lisäykset. Ja Susanna, kiitos myös erinomaisista lisäyksistä! Täytyykin heti katsastaa tuo lasten kesäteatterijuttu kun tullaan kaupunkiin käymään. Tavoitat minut osoitteesta contact(at)lattemamma.fi ja mielelläni autan! 🙂 Ihanaa kesää!

Mona’s Picturesque, on July 10, 2013

Asun Helsingissä, mutta tekisi heti mieli lähteä katsastamaan näitä paikkoja. Upea postaus! Tuli hyvä mieli 🙂 Ihanat tytöt!

Sofia, on July 11, 2013

Kiitos Mona! Ja vau noita sun kuvia (joita kävin ihailemassa)!!!

Tuplamamma, on July 10, 2013

Mistä tämän pipokauppiaan löytää torilta?! Aivan ihania! Lisäisin vielä loistaviin vinkkeihin Kampin Pikkuväen, joka myy mm. Galluccin kenkiä ja Supergan tennareita. Sisustuspuolella uusin löytöni on Uudenmaankadun Caelo, josta ostin iiiihanat lattemukit…

Sofia, on July 11, 2013

Tuplamamma, pipokauppias on ollut yleensä mun mielestä siellä korkeasaareen lähtevän lautan päädyssä toria. Haettiin jo ensi talveksi uusi pipo Hattaralle oli niin mieluiset viimevuonna. Ja kiitos vinkeistä!